Στη Γυναίκα

Στη Γυναίκα

Μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών όσον αφορά τις καταγγελίες γυναικών και αντρών στον χώρο του αθλητισμού και των τεχνών, κρίνεται πιο σημαντικό από ποτέ να τιμήσουμε τη γυναίκα και τη δύναμή της στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να προσεγγίσω το θέμα με έναν πιο καλλιτεχνικό τρόπο, συνδυάζοντας κάποιες εικόνες από τη φωτογραφική μου συλλογή με στίχους αγαπημένων ποιητών, οι οποίοι εμπνέονται και εξυμνούν τη γυναικεία φύση και ομορφιά.

«Trauma»

Αχ, γυναίκες έρημες,

κανείς δεν έμαθε ποτέ πόση αγωνία κρύβεται πίσω απ΄

τη λαγνεία, ή την υστεροβουλία μας.

(Τάσος Λειβαδίτης, απόσπασμα από το «Καντάτα 1960»)

«Βιβλιοφάγος».

Για τα δεμένα χέρια σου, που έχεις

όσους πολλούς αγώνες σε γνωρίζω,

σε λέω γυναίκα.

Σε λέω γυναίκα

γιατ΄ είσ΄αιχμάλωτη.

(Κική Δημουλά, «Σημείο Αναγνώρισης»)

«Σκάρτα Τριαντάφυλλα»

Α! Τα μεστά καμαρωτά σου στήθια

βραχνάς τα πνίγει, πνίχ΄τον Πολεμίστρα

για την Αγάπη και για την Αλήθεια.

Πάντα μαζί σου κι΄η Ομορφιά η μεθύστρα.

(Κωστής Παλαμάς, «Γυναίκα»)

«Πλάτη»

Γυμνή γυναίκα

το ρόδι που έσπασε

ήταν γεμάτο αστέρια.

(Γιώργος Σεφέρης, Συλλογή «16 χαϊκού», απόσπασμα ποιήματος «ΝΕΑ ΜΟΙΡΑ»)

«Η πιανίστρια»
+ posts

Ονομάζομαι Ανθή Καψάλη και είμαι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησα να φοιτώ στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από θέματα που αφορούν το αντικείμενο σπουδών μου, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο Θέατρο, τα ταξίδια και τη Λογοτεχνία. Η αγάπη μου για το γράψιμο και την ανάγνωση βιβλίων και άρθρων υπήρξε ανέκαθεν μεγάλη. Ενισχύθηκε, ωστόσο, με την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο.
Μείζων στόχος μου μέσα από τη συμμετοχή μου στην Εφημερίδα «Φοιτητικός Κόσμος» συνιστά η κοινοποίηση των προβλημάτων και των ανησυχιών που μοιραζόμαστε ως φοιτητές, καθώς και η προβολή ενδιαφερουσών πρωτοβουλιών και ιδεών. Τέλος, μετά τον στείρο τρόπο γραφής που χρειάστηκε να υιοθετήσουμε στο Λύκειο για την έκθεση των Πανελληνίων εξετάσεων, με τη συμμετοχή στην εφημερίδα μου δίνεται πλέον η ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης, ανάδειξης προσωπικού ύφους γραφής και δημοσιοποίησης απόψεων πάνω σε ζητήματα που μας αφορούν σχετικά με ποικίλες θεματολογίες.