Στο ίδιο παιχνίδι θεατές

Στο ίδιο παιχνίδι θεατές

Ακολουθώντας την πάγια στρατηγική των απρόβλεπτων διεθνών και διπλωματικών κινήσεων και της αναθεωρητικής συμπεριφοράς με την επεκτατική πολιτική του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναβάζει δύσκολα στη χώρα μας, με την προσπάθεια δημιουργίας νέου μεταναστευτικού ρεύματος μετά τον Μάρτιο του 2020 και τα επεισόδια με τους πρόσφυγες και τους συνοριοφύλακες κάθε πλευράς, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και την Αλεξανδρούπολη και, όπως και τότε, την έκδοση NAVTEX για την απόπλου και άλλου ερευνητικού πλοίου μετά το “Orus Reis”, το “Yunus”, που απ’ ό,τι φαίνεται γυρίζει κυκλικά από την Λέσβο.

Για ποιο λόγο, ωστόσο, αυτή η πάγια στρατηγική της Τουρκίας (με περιόδους ηρεμίας, προφανώς); Η Τουρκία πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, ενώ παράλληλα ανήκει στο ΝΑΤΟ, στο οποίο ηγούνται οι Η.Π.Α. Οι τεράστιες επενδύσεις στον στρατιωτικό εξοπλισμό και την άμυνα την έχουν κάνει την μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες βέβαια ευθύνονται και εν πολλοίς για τα οικονομικά της, τα οποία πνέουν τα λοίσθια και την κακή διαβίωση του λαού της. Μάλιστα, όντας η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη σε μία πολύ σημαντική γεωγραφικά και πολιτικά περιοχή, της δίνουν το δικαίωμα και το αυθαίρετο να αποκαλείται ειρηνευτική δύναμη σε αυτό το κομμάτι, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα σε όλο τον κόσμο.

Τι σημαίνει ειρηνευτική δύναμη για κάποιον παίκτη της διεθνής σκακιέρας; Μεταφράζεται με την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και την τόλμη να παίζει ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στους γείτονές της χωρίς να απειλείται με κυρώσεις, καθώς οι υπόλοιπες χώρες γνωρίζουν την στρατιωτική δύναμή του και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η δημιουργία ενός τέτοιου εχθρού.

Ο Ερντογάν, γνωρίζοντας καλύτερα από όλους την πλεονεκτική θέση που βρίσκεται και ότι έρχονται εκλογές στις οποίες πρώτη φορά νιώθει ότι απειλείται, καθώς η οικονομία της γείτονας χώρας παραλύει με την ενεργειακή κρίση, με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ουσιαστικά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα . Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την δική μας πολιτική ηγεσία και λαό. Καμία αποστρατικοποίηση του Ανατολικού Αιγαίου, καμία εκπλήρωση όλων αυτών που ζητάει η Τουρκία, καθώς πρώτα από όλα δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και με την διεθνή διπλωματική συμπεριφορά. Η στάση της Ελλάδας οφείλει να είναι αμείλικτη αλλά διόλου επιθετική, να βρίσκεται σε επιφυλακή αλλά να μην δίνει περαιτέρω προσοχή από το πρέπον στις γνωστές περιπλανήσεις αεροπλάνων και πλοίων από την γείτονα. Ενώ, όσον αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, χρειάζεται να απαιτηθεί η βοήθεια της Ε.Ε. με την επιβολή κυρώσεων, αφού δημιουργείται πολιτική πίεση με την χρήση αθώων ανθρώπων για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τυραννικού ηγέτη.

Υ.Γ. Προφανώς και η χώρα μας δεν βρίσκεται στα καλύτερά της, με την ενεργειακή κρίση να την έχει πλήξη βαριά, όπως και την κράτηση ακόμα και της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, αλλά και την εχθρότητα με την οποία την αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα και η νεολαία γενικότερα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει αποτύχει με τις πολιτικές της σε πολλούς τομείς, αν και κυβέρνησε σε μία πολύ κακή περίοδο παγκοσμίως, ωστόσο πάντα ένα κράτος πρέπει να φαίνεται ενωμένο και δυνατό σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Για το καλό του.

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.