Συμβολική πάλη δικαιωμάτων και ελευθεριών

Συμβολική πάλη δικαιωμάτων και ελευθεριών

Δευτέρα 4 του Γενάρη και ξαναήρθε για άλλη μία φορά στο πολιτικό προσκήνιο και την Επικαιρότητα η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, ενός εθελοντικού, ιδιαίτερου και πρωτοπόρου σάιτ που επιχειρεί να φέρει στο φως της δημοσιότητας νέα που συνήθως αποκρύπτονται λόγω συμφερόντων, όπως στοιχεία και ονόματα από κρατικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, Βρετανός δικαστής απέρριψε το αίτημα περί εκδίκασης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, ελέω φόβου για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου του.

Ο ακτιβιστής Αυστραλέζος δημοσιογράφος, παρά το γεγονός ότι έχει βραβευθεί διεθνώς με μία χούφτα βραβείων για το ερευνητικό και ειρηνιστικό έργο του, διώκεται ποινικά 10 και χρόνια, αφ’ ενός εξαιτίας της δράσης του και της κλοπής και αποκάλυψης ευαίσθητων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η οποία ενοχλεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, αφ’ ετέρου λόγω των στοιχείων περί βιασμού μίας και σεξουαλικής παρενόχλησης μίας άλλης κοπέλας κατά την διαμονή του στη Σουηδία, όπου του παρεχόταν δημοσιογραφικό άσυλο από τις αμερικανικές διώξεις. Από το 2012 μέχρι το 2019, είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, οπότε και φυλακίστηκε σε αγγλική κρατική φυλακή, αναμένοντας την τελική εκδίκαση της υπόθεσής του.

Αναμφισβήτητα, δεν γίνεται οι πολλές κατηγορίες που αντιμετωπίζει αυτός ο άνθρωπος να είναι συνολικά ψευδείς, ωστόσο σίγουρο αποτελεί πως έχει ανοίξει ρωγμές στο καλά προστατευμένο σύστημα πληροφοριών των ΗΠΑ, το οποίο κρύβει χιλιάδες σκοτεινά -ιδίως στρατιωτικά- μυστικά της πιο ανεπτυγμένης χώρας στον κόσμο. Οι κατηγορίες βιασμού, από την άλλη, ακούγονται πράγματι πολύ σοβαρές, ωστόσο εντύπωση κάνει ότι η Σουηδία τις απέσυρε μόλις 50 βδομάδες μετά το συμβάν.

Ωστόσο, εκείνο που πραγματεύεται σε αυτήν την υπόθεση είναι η ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μεταφορά του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ θα σημάνει την κράτησή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου δεν θα δύναται η παρακολούθησή του από ΜΚΟ, με επόμενο να κινδυνεύει να βασανιστεί και να κακομεταχειριστεί μέχρι την έκβαση της δίκης, καταργώντας βασικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Από την άλλη, εφόσον ο Ασάνζ καταδικαστεί και υποβληθεί σε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων, όπως έχει οριστεί, θα μπορεί να είναι η εμβληματική αρχή της φίμωσης όλων όσων τελούν αντισυστημική/αποκαλυπτική δημοσιογραφία, συντελώντας στην αύξηση της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας από την μεριά της εξουσίας.

Με ποιανού το μέρος είστε, λοιπόν;

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.