Συνάντηση της πρύτανη του Παντείου με πολιτικές δυνάμεις και φοιτητές:Όλες οι εξελίξεις

Το πρωί της Δευτέρας 18/5/2020, στις 11, οι πολιτικές δυνάμεις του Παντείου Πανεπιστημίου κάλεσαν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές σε κινητοποίηση στο γραφείο της πρύτανη, κα. Ισμήνης Κριάρη, για να ενημερωθούν για το «πώς» και το «πότε» της εξεταστικής, αλλά, κυρίως, για να διαμαρτυρηθούν για την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί με την τηλεκπαίδευση (με την εξεταστική να πλησιάζει πλέον). Κατά τις 10 και τηρώντας όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (χρήση γαντιών και μάσκας), περίπου 30 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο του Πανεπιστημίου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Ε.Α.Α.Κ., της Π.Κ.Σ, της Ε.Σ.Α.Κ. (η πρόσφατα νεοϊδρυθείσα παράταξη, βλ. «ΦΚ: Αποκλειστικό…»), του Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Φοιτητική Πορεία (απούσες ήταν η ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) και λίγοι ανένταχτοι φοιτητές που αναζητούσαν απαντήσεις από την πρύτανη σχετικά με την εξεταστική (τρόπος διεξαγωγής), τα συγγράμματα που ακόμα «έρχονται», αλλά και για την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Κουγέα να μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής (με το Πάντειο να είναι το τελευταίο ελληνικό πανεπιστήμιο με εντελώς δωρεάν μεταπτυχιακά).

Η πρύτανης δέχτηκε στο γραφείο της τους φοιτητές και η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Τι ειπώθηκε;

Για την εξεταστική: Αυτή την Τετάρτη (20/5/2020) αναμένεται τηλεδιάσκεψη των πρυτάνεων με την Υπουργό Παιδείας και η θέση του Ε.Ο.Δ.Υ. σχετικά με τα Πανεπιστήμια, αν θα αποτελέσουν επικίνδυνες ζώνες, βάσει των εκτιμήσεων των λοιμοξιολόγων και των 15 ημερών που συμπληρώνονται μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το «Ναι» ή το «Όχι» του Ε.Ο.Δ.Υ. θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Συγκλήτου του Παντείου, η οποία συνεδριάζει την επόμενη μέρα (21/5/2020). Με τα τωρινά δεδομένα οι επιλογές είναι δυο, όπως εξήγησε η κα. Κριάρη, είτε εξ αποστάσεως εξέταση, είτε με εργασίες (παραδέχτηκε βέβαια πως αυτό είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμο στα μεγαλύτερα έτη).

Η πρύτανης παραδέχτηκε πως υπάρχει μεγάλο θέμα από πλευράς υποδομών και κτηρίων, αν η εξεταστική γίνει δια ζώσης, διότι, σύμφωνα με το 1,5 μέτρο απόσταση που πρέπει να τηρείται μεταξύ των φοιτητών, ακόμα και τα πιο μεγάλα αμφιθέατρα του Παντείου χωρούν έως 30 άτομα. Σχετικά με τους σπουδαστές που δεν διαθέτουν υπολογιστές για να εξεταστούν διαδικτυακά τόνισε πως μπορούν, κατόπιν συνεννοήσεως με τον καθηγητή, να έρθουν να δώσουν προφορικά στη Σχολή (με ποια μέσα όμως και πώς θα έρθουν οι φοιτητές από την επαρχία;). Το κυριότερο ζήτημα, όμως, πριν τον τρόπο είναι ο χρόνος, όπως είπε η κα. Κριάρη, με το μπαλάκι να καταλήγει πάλι στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι θέσεις και επισημάνσεις των πολιτικών δυνάμεων:

Να μην χαθεί κανένα εξάμηνο, άμεση παράδοση των συγγραμμάτων, μείωση της ύλης και καμιά σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (θέσεις στις οποίες συμφωνούν όλες οι παρατάξεις).

Τα Ε.Α.Α.Κ. τάχθηκαν υπέρ της δια ζώσης εξεταστικής με συγκεκριμένους όρους (ολιγομελής ομάδες φοιτητών να εξετάζονται με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας). Επίσης, απαίτησαν τη συμμετοχή και παρέμβαση των φοιτητών στη Σύγκλητο της Πέμπτης με την παροχή ειδικού link για να συνδεθούν κι εκείνοι.

Η Π.Κ.Σ. ανέδειξε το πρόβλημα των μαθημάτων που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί, αλλά και το «χάος που επικρατεί σχετικά με την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης για τους τελειόφοιτους σπουδαστές, οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές και να πάρουν το πτυχίο τους». Αναφέρθηκε επίσης και στους φοιτητές του Παντείου που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο μαζί με άλλους συναδέλφους, στο οποίο υπάρχουν κοριοί κάτω από τα κρεββάτια και οι συνθήκες χαρακτηρίζονται πολύ κακές. Τέλος, οι εκπρόσωποι της Π.Κ.Σ. απαίτησαν να μάθουν πώς σκέφτεται η πρυτανεία να εξεταστούν  μη πραγματοποιήσιμα μαθήματα.

Η Ε.Σ.Α.Κ. ρώτησε την κα. Κριάρη γιατί δεν ζητάει επίμονα έκτακτη χρηματοδότηση από την κα. Κεραμέως, βάσει των συνθηκών και των δυσκολιών. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, επικαλούμενη την πρόταση του αντιπρύτανη κύριου Κουγέα σχετικά με την επιβολή διδάκτρων για την οικονομική ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.). Τέλος, τα μέλη της Ε.Σ.Α.Κ. τόνισαν πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώσουν το μάρμαρο για μια ακόμη φορά οι φοιτητές».

Η πρύτανης του Παντείου κα. Ι. Κριάρη

Η πρύτανης τόνισε πως η πρόταση του κ. Κουγέα δεν προγραμματίζεται να συζητηθεί και πως αποτελεί μια απλή ιδέα για την λύση της υποχρηματοδότησης του Ε.Λ.Κ.Ε. Μόνο 3 Πρόεδροι Τμημάτων τάσσονται υπέρ των διδάκτρων και η ίδια δήλωσε πως είναι κατά μιας τέτοια ιδέας. Στο ενδεχόμενο αυτό, να αλλάξει η πρόταση και  να γίνει πράξη, εξήγησε στους φοιτητές πως η Σύγκλητος αποφασίζει πλειοψηφικά και πως δεν γίνεται καμία τέτοια συζήτηση (υπενθυμίζουμε ότι η  θητεία της τελειώνει στις 31 Αυγούστου του 2020-με ερωτηματικά για το «αν» αυτή η πρόταση θα παραμείνει στα χαρτιά). Το ζήτημα των συγγραμμάτων για εκείνη είναι το πρώτο που θα συζητήσει με την Υπουργό και το πιο σημαντικό στη δεδομένο χρονική στιγμή (με τα συγγράμματα σε άλλα τμήματα να έχουν διανεμηθεί σε κάποια άτομα και σε άλλα να μην λάβει κανένα). Σχετικά με τους επί πτυχίο φοιτητές, είπε πως «θα το δούμε» και για τα μαθήματα πως μπορεί να μεταφερθούν σε άλλο εξάμηνο. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα έτη που ενδεχομένως (λόγω απουσίας εξοπλισμού για τους καθηγητές) δεν έκαναν κάποια μαθήματα.

Σε ερώτηση του Φοιτητικού Κόσμου σχετικά με το «πόσο είναι προετοιμασμένο το Πάντειο με υγειονομικό υλικό;» και «κατά πόσον τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα καθαριότητας έχουν αντιμετωπιστεί;» (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αποχωρητήρια), με βάση τα μέτρα που πρότειναν οι 5 καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. για την επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι., η κα. Κριάρη απάντησε ότι «υπάρχει υλικό στο Πάντειο και υπάρχει ειδική μέριμνα για τις τουαλέτες». Με βάση την απάντηση της, η εξαθλιωμένη κατάσταση των αποχωρητηρίων θα βελτιωθεί, αλλά ας αναμένουμε μέχρι να δούμε μια πραγματική αλλαγή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με την πρύτανη να δηλώνει πως θα ρωτήσει και τους υπόλοιπους Συγκλητικούς για το link συμμετοχής των φοιτητών στην τηλεδιάσκεψη.

Συνεπώς, η επόμενη μέρα, το «πώς» (απίστευτα σημαντικό) και το «πότε» (ακόμα άγνωστο) θα γίνει η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο της Λεωφόρου Συγγρού παραμένουν άγνωστα μέχρι αυτό το καθοριστικό διήμερο (Τετάρτη 20/5 και Πέμπτη (21/5). Η κα. Κριάρη τόνισε πολλές φορές πως θα ζητήσει όλες τις διευκρινήσεις και την όποια βοήθεια μπορεί από την Υπουργό Παιδείας, καταλήγοντας πως «εμείς οι πρυτάνεις είμαστε πάντα οι αιτούντες. Από τα 100 που ζητάμε παίρνουμε τα 5». Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Είτε με το «Ναι» του Ε.Ο.Δ.Υ. (άρα επιστροφή φοιτητών και μετακίνησή τους), είτε με το «Όχι», το Πάντειο, αλλά και γενικότερα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πλέει στα αχαρτογράφητα νερά της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με την «καπετάνιο» Νίκη Κεραμέως να μην βλέπει τα «βράχια» μιας εξεταστικής παρωδίας, η οποία θα εξευτελίσει τόσο τον κόπο των φοιτητών, όσο και τα ίδια τα Α.Ε.Ι. Όσο για την υγειονομική προφύλαξη και μέριμνα, με βάση την γνωστή άθλια κατάσταση των αποχωρητηρίων του Παντείου, ας κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε εργασίες που, ενδεχομένως, θα επιτρέψουν μια αξιοπρεπή χρήση τους. Οι μέρες προχωρούν και ο χρόνος που έχουν Υπουργείο και πρυτανείες τελειώνει. Η πολιτική βούληση και οι οικονομικοί πόροι για τη σοβαρή προστασία της υγείας των φοιτητών είναι απαραίτητοι για την επόμενη μέρα, αν θέλουμε αυτή να υπάρξει.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.