Σφαίρες πισώπλατα σε ανήλικο Ρομά-Δώρο 600 ευρώ ο Κ. Μητσοτάκης στην Αστυνομία/Έχει πάτο το βαρέλι;

Σφαίρες πισώπλατα σε ανήλικο Ρομά-Δώρο 600 ευρώ ο Κ. Μητσοτάκης στην Αστυνομία/Έχει πάτο το βαρέλι;

Κανονικά τέτοιες μέρες θα επιθυμούσαμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη ενός παιδιού που θα μπορούσε να ήταν εσύ, εγώ, αυτός ή αυτή… αλλά 14 χρόνια μετά τον Δεκέμβρη του 2008 και 1 χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, η κυβέρνηση όχι μόνο φλερτάρει με το να έχει αίμα στα χέρια της, αλλά και επιβραβεύει για αυτό. Ο λόγος για το νέο περιστατικό άκρατης και παράλογης αστυνομικής βίας απέναντι σε έναν ακόμα ανήλικο και μάλιστα Ρομά, τον Κώστα Φραγκούλη.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο 16χρονος Ρομά χαροπαλεύει σε ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, αφού δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αν και ακινητοποιημένος στο όχημά του, μετά από την καταδίωξη, γιατί δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ που έβαλε νωρίτερα, ο άνδρας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε ευθεία βολή, τον πυροβόλησε απροκάλυπτα με την Αστυνομία να τον θέτει άμεσα σε διαθεσιμότητα. Ανάστατη είναι η κοινότητα των Ελλήνων Ρομά, με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, «Ελλάν Πασσέ», σε ανακοίνωσή της να τονίζει ότι η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας».

Ακόμα, καταγγέλλει ότι η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε προαναγγείλει περισσότερες «καταδιώξεις», με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας», αντί για τον κολασμό συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων συγκεκριμένων δραστών και κάνει ακόμα λόγο για «αιματηρά περιστατικά που είχαν κατ΄ουσίαν προαναγγελθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Αστυνομική ατιμωρησία

Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία» την 1/11/2021, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε προαναγγείλει περισσότερες «καταδιώξεις», με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας», αντί για τον κολασμό συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων συγκεκριμένων δραστών.

Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. Η αδράνεια της κυβέρνησης για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και τώρα στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη και δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς συγκάλυψη και πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένειά του».

Εν μέσω των σαρωτικών αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και την ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας του Κ. Φραγκούλη, ο ΠΘ επιβραβεύει με 600 ευρώ όλη την Αστυνομία.

Με τις αποκαλύψεις και τη λίστα των ονομάτων να μεγαλώνει, οι υποκλοπές γκρεμίζουν όλο και περισσότερο την εικόνα του «φιλελεύθερου» Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά τις απόπειρες των πιστών εγχώριων ΜΜΕ, τα τεκμήρια της ερευνητικής δημοσιογραφίας του Documento, των ReportersUnited, του InsideStory και της Εφημερίδας των Συντακτών φωτίζουν την αλήθεια για τη χώρα μας, η οποία διαπομπεύεται στο εξωτερικό ως ένα καθεστώς, με τον πρωθυπουργό να προΐσταται με παρακρατικές μεθόδους. Αλλά εδώ δεν ιδρώνει καν το αυτί του στις σαρωτικές αποκαλύψεις, για αυτό και στον προεκλογικό οίστρο που βρίσκεται ανακοίνωσε εφάπαξ την ενίσχυση των εργαζομένων της Ελληνικής Αστυνομίας (και του Λιμενικού) με το ποσό των 600 ευρώ. Μια εξαγγελία την ίδια ώρα που ο Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου.

Μια επιβράβευση την ίδια μέρα που έχει διαπραχθεί μια ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας ενός συνανθρώπου μας πισώπλατα για 20 ευρώ βενζίνη. Όταν ο ίδιος αστυνομικός μπορούσε να πυροβολήσει τα λάστιχα, το αυτοκίνητο, για να δικαιολογήσει έστω στο ελάχιστο το χέρι του που ξεφεύγει.

«Ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης», έτσι χαρακτήρισε την δήθεν ανάγκη του ο Κ. Μητσοτάκης να μοιράσει χρήματα στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. Κι αν τους ξεφεύγει το χέρι; Σιγά, ένας Ρομά ήταν ο ανήλικος…

Η αναισθησία του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στα εγκλήματα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ . Θεοδωρικάκου, είναι άκρως προκλητική και ξεπερνάει κάθε όριο. Αν ο Κώστας Φραγκούλης ήταν ένα «Ελληνάκι», όπως θα τον έλεγαν οι πολλοί, θα είχε ξεσπάσει κύμα αντιδράσεων και η κυβέρνηση δεν θα έβρισκε λαγούμι να κρυφτεί. Ο Κώστας όμως είναι Ρομά.

Ο Νίκος Σαμπάνης με το χαμό του και τα δάκρυα των δικών του μας οδήγησε να φωνάξουμε μαζί «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ». Φέτος η οικογένειά του ήταν παρούσα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Μια ακόμη μάνα με τη φωτογραφία του παιδιού της στο χέρι. Και η λίστα μεγαλώνει… Η μάνα του Αλέξη, του Λουκμάν, του Παύλου, του Ζακ, του Νίκου… η κρατική και παρακρατική βία μας δείχνoυν το ωμό τους πρόσωπο. Αυτό του σηκωμένου όπλου, του αμετανόητου δολοφόνου που φέρει εξουσία κατά τη δική του βούληση κι αυτόν που τον εκτρέφουν να διψάει για αίμα. Γιατί αυτό κάνει η κυβέρνηση εδώ και 3,5 χρόνια.

Κανένας άλλος πρωθυπουργός, ουδέποτε δεν έφτασε σε τέτοιο ηθικό πάτο, για να δώσει και εφάπαξ αμοιβή όταν ένας πολίτης (λευκός, μαύρος, άσπρος, ουδεμία σημασία δεν έχει, εκτός αν έχεις το χαμηλό IQ της κας. Αφροδίτης Λατινοπούλου ή του κ. Δ. Καιρίδη) κρέμεται από μια κλωστή η ζωή του. Αλλά εδώ από «άριστος» βγήκε να κρυφακούει τις γραμμές όλης της κυβέρνησής του, των συζύγων συνεργατών του και έχει στήσει ένα επιτελικό παρακράτος.

Απέναντι σε μια τέτοια πρόκληση ηθική, στην πλήρη απαξίωση της ζωής και την ανθρωποφάγα αδιαφορία, οφείλουμε όλες/όλοι οι πολίτες να είμαστε στην αντίθετη πλευρά. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά σε όποιες σειρήνες ξεπλένουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία (βλ. Μπαλάσκας) και να αποβάλουμε το προσωπείο της άγνοιας απέναντι στο τέρας της βίας. Γιατί στο τέλος θα του μοιάσουμε ή θα είμαστε το επόμενο θύμα του. Και μαντέψτε… αυτό το προσωπείο του τέρατος με την «ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης» του μας έδειξε πως φοράει ο Κ.Μητσοτάκης.

Άνθρωποι σε μια εποχή τεράτων ή θεατές ενός έργου γραμμένο με αίμα, γεμάτο ρατσισμό, παρακρατική βία και θάνατο;

Εσείς τι θα επιλέξετε;

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.