Σύγχυση

Σύγχυση

Του Στέφανου Φραγκόπουλου, φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων και εξελίξεων που αναμφισβήτητα αναδεικνύουν τις αδυναμίες της Κυβέρνησης και τη μερική απώλεια ελέγχου εκ μέρους της. Πρώτη είναι η υπόθεση του κ. Λιγνάδη. Τα κυβερνητικά στελέχη στην πλειοψηφία τους στήριξαν μεν την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τονίζοντας τα θετικά πεπραγμένα της θητείας της, κράτησαν δε κάποιες αποστάσεις μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία αναφέρθηκε σε λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης από την Υπ. Πολιτισμού. Η μη παραίτησή της -δεδομένου ότι η ίδια έχει την ευθύνη των διορισμών σε φορείς που προάγουν  πολιτιστικές δράσεις, όπως το Εθνικό Θέατρο- εγείρει σαφώς ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου και τα θέματα ευθύνης και λογοδοσίας. Ύστερα, υπάρχει το ζήτημα της ικανοποίησης του αιτήματος του κ. Κουφοντίνα για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Μία στενά νομική υπόθεση αναδείχθηκε σε μείζονα πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν καταγγελίες που θύμισαν εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα. Η Κυβέρνηση, μην τηρώντας ενιαία γραμμή στο ζήτημα, είχε να αντιμετωπίσει αφενός διαδηλώσεις  υπέρ του αιτήματος του καταδικασθέντος και αφετέρου τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, με συνέπεια την αναπόφευκτη πόλωση των πολιτών.

Σαν να μην έφταναν αυτά, είχαμε και τα νοσηρά φαινόμενα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η υπέρμετρη χρήση βίας την περασμένη Κυριακή από τους αστυνομικούς σε βάρος νεαρού πολίτη που αποπειράθηκε να συζητήσει μαζί τους (υπάρχει σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε και από τον <<Φοιτητικό Κόσμο>>) προκάλεσε εύλογα την λαϊκή αγανάκτηση. Είναι ανεπίτρεπτο να εξαντλείται η αυστηρότητα της αστυνομίας σε οικογένειες που θέλησαν να βγουν μια βόλτα τηρώντας μάλιστα τα μέτρα και σε μεμονωμένους πολίτες. Δυστυχώς, έχουν παρατηρηθεί και άλλα τέτοια περιστατικά, όπως το πρόστιμο που υπεβλήθη στην ηλικιωμένη που πουλούσε λαχανικά στη Λαμία σε μια άκρη της τοπικής πλατείας[1].  

Το νόμισμα, βέβαια, έχει ως συνήθως δύο όψεις. Δυστυχώς η πανέμορφη Νέα Σμύρνη, ένα υγιές μεσοαστικό κέντρο, μετατράπηκε σε Εξάρχεια την προηγούμενη Τρίτη εξαιτίας των επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και ορισμένων διαδηλωτών. Οι εικόνες που είδαμε με σπασμένες τζαμαρίες, φλεγόμενους κάδους  και κυρίως ο σοβαρότατος τραυματισμός του αστυνομικού προκάλεσαν την λύπη και την απέχθεια της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Είναι στενόχωρο οι ίδιες ομάδες εφόδου τόσα χρόνια να αμαυρώνουν τις διαδηλώσεις συμπολιτών μας και να καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας παράλληλα την κάλυψη ενός μικρού μέρους του πολιτικού φάσματος και την ανοχή -δυστυχώς- της πλειοψηφίας του. Η ατιμωρησία τους πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει!

Είναι απορίας άξιο και ταυτόχρονα εξωφρενικό πώς όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που επικεφαλής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ανεξαρτήτως από τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει κάποιος μαζί του, πρόκειται για έναν Υπουργό με πλούσιο βιογραφικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων (17 Νοέμβρη-Επαναστατικός Αγώνας), εκκενώσεις κτιρίων που τελούνταν υπό κατάληψη από ομάδες του αναρχικού χώρου, ειρηνική διεξαγωγή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2019 (διόλου αυτονόητο), καθώς και τη ρύθμιση των συναθροίσεων με το πρόσφατο επίμαχο νομοσχέδιο. Πώς είναι δυνατόν τα σώματα επιβολής της τάξης να παρουσιάζουν τέτοιο <<ξεχαρβάλωμα>> υπό την ηγεσία του πλέον έμπειρου στον τομέα αυτό Υπουργού; Σίγουρα, η πλειονότητα των αστυνομικών δεν θέλει να κάνει εφόδους σε πλατείες και να κόβει πρόστιμα σε οικογένειες, αλλά να αντιμετωπίζει το έγκλημα. Η ευθύνη εντέλει ανήκει στον Πρωθυπουργό και στη συμβουλευτική ομάδα του, καθώς είναι πρόδηλο ότι τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και τα έκτροπα της περασμένης Τρίτης, όπου κινδύνευσε η ζωή ενός αστυνομικού, αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που εκείνοι έχουν δώσει εντολή να εφαρμοστεί.

Η παραίτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ταραντίλη, η οικονομική λαίλαπα που έπεται με εκτίναξη της ανεργίας και λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις (απόρροια των σκληρών, αχρείαστων και παντελώς αποτυχημένων lockdown) και το παραλίγο φιάσκο στην εξωτερική πολιτική με τη συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας για έρευνες εντός των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που αποσοβήθηκε χάρη στο ταξίδι πυροσβεστικού χαρακτήρα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια στην Αίγυπτο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την Κυβέρνηση, που στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί. Ακόμη πιο δυσοίωνη για την επίλυση των προβλημάτων μας είναι η ανυπαρξία και η ποιοτική ένδεια της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος-.

Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, καθίσταται φανερή η σημασία των προσώπων που καλούνται να διαχειριστούν κρίσεις. Δυστυχώς, προσωπικότητες του βεληνεκούς των Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή έχουν εκλείψει. Ακόμη και όσοι προσέφεραν στον τόπο στην δύσκολη εποχή των μνημονίων είναι είτε παροπλισμένοι (κ. Σαμαράς), είτε <<διωγμένοι>> (κ. Βενιζέλος). Η Κυβέρνηση οφείλει να παραδειγματιστεί από τη δράση τους. Πρέπει ακόμη να λειτουργήσει πιο συλλογικά, να βρει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες και να τους ενώσει.


[1] https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/79527-diagrafetai-to-prostimo-300-evro-sti-giagia-apo-ti-lamia-meta-tis-antidraseis

+ posts