Σύλλογος Μελών Δ.Ε.Π. Παντείου: Ούτε σκέψη για “Επιτροπές Ασφαλείας”

Σύλλογος Μελών Δ.Ε.Π. Παντείου: Ούτε σκέψη για “Επιτροπές Ασφαλείας”

Κατόπιν εξελίξεων που έλαβαν χώρα μέσα στο Πάσχα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π. του Παντείου εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία. 

Την Μεγάλη Τρίτη 27/4, η Πρυτανεία έφερε προς συζήτηση στη Σύγκλητο το θέμα της συγκρότησης Επιτροπής Ασφαλείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση, το θέμα πέρασε και η επιτροπή συγκροτήθηκε. Η παρατήρηση ότι δεν θα εφαρμοστούν διατάξεις που συνδέουν την επιτροπή αυτή με την παρακολούθηση και την αστυνόμευση της πανεπιστημιακής ζωής αφήνουν ερωτηματικά: ένας νόμος εφαρμόζεται αλά καρτ; Από τη στιγμή της συγκρότησης μιας επιτροπής, δεν υπάρχει δέσμευση ως προς τις αρμοδιότητές της στο μέλλον.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στάση τόσο της Πρυτανείας, όσο και της Συγκλήτου.

Ο ν. 4777/2021 ψηφίστηκε σε περίοδο που τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά για περισσότερο από ένα έτος. Σε αντιδιαστολή με τα συσσωρευμένα προβλήματα των Ελληνικών πανεπιστημίων από τις πολιτικές διαδοχικών κυβερνήσεων, οι οποίες τα έχουν φέρει στο όριο αξιοπρεπούς λειτουργίας, ο νόμος αφορούσε αποκλειστικά υποτιθέμενα προβλήματα «ανομίας», για την επίλυση των οποίων επέβαλλε πρωτοφανή για δημοκρατική πολιτεία μέτρα και προέβλεπε επιπλέον χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. Ο Σύλλογός μας, Σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ο Σύλλογος διοικητικών και η Ομοσπονδία τους, η Σύγκλητος αλλά και Σύγκλητοι άλλων Πανεπιστημίων τοποθετήθηκαν κριτικά πάνω στον νόμο και ζήτησαν την απόσυρσή του, κάποιοι προτρέποντας στη μη εφαρμογή του.

Η Παντειακή κοινότητα έχει εκφραστεί αρνητικά απέναντι στο νόμο, μέσα από κοινές ανακοινώσεις και δράσεις των Συλλόγων του Πανεπιστημίου. Η επίσπευση της Πρυτανείας να φέρει στη Σύγκλητο -και μάλιστα μέσα στη περίοδο του Πάσχα- μία από τις αμφιλεγόμενες προβλέψεις του νόμου για τη συγκρότηση «Επιτροπής Ασφαλείας» και η έλλειψη κάθε ουσιαστικής συζήτησης στη Σύγκλητο δείχνει προς όλους -πρωτίστως βέβαια προς την κυβέρνηση- τη διάθεση συμμόρφωσης προς τις -όποιες- επιταγές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων υπονομεύεται με τον τρόπο αυτό από τα ίδια τα όργανα διοίκησης που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται.

Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.