Τι ισχύει από σήμερα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι ισχύει από σήμερα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επέστρεψε δυναμικά η καραντίνα στις ζωές μας. Ένα comeback με φόντο 2.000 και βάλε κρούσματα τη μέρα, γεμάτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κενές εξηγήσεις για την πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως και την 1η φορά, η Συντακτική Ομάδα του Φοιτητικού Κόσμου ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σας καθημερινά. Όλες οι ειδήσεις, τα γεγονότα, οι απόψεις και τα «γιατί» που περικλείουν την καθημερινότητά μας θα τα βρίσκετε εδώ στη δική σας φωνή. Τη φωνή μιας γενιάς που προσέχει τους δικούς της ανθρώπους, δεν φέρει τις ευθύνες που της καταλογίζουν για αυτή τη νέα καραντίνα και κυρίως οφείλει να αντισταθεί στην στοχοποίηση και την πίεση που της ασκείται. Μπορεί να περνάμε τα καλύτερα μας χρόνια προσαρμοσμένοι στα νέα υγειονομικά δεδομένα, όμως ποτέ μην ξεχνάτε πως μας περιμένουν ακόμα περισσότερες στιγμές αγκαλιά με αυτούς που αγαπάμε. Μπόρα είναι και θα περάσει. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για τις επόμενες 3 εβδομάδες στις ζωές μας.

Μετακινήσεις-SMS-Δηλώσεις

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο (για όσους έχουν μικρότερα αδέρφια), αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη». Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους. Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα https://forma.gov.gr/

Για τις προσωπικές μας μετακινήσεις ισχύουν οι ίδιοι αριθμοί που είχαμε και στην 1η καραντίνα. Τα SMS στέλνονται στο 13033.

1) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3) Μετάβαση σε δημόσια Υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5) Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι(1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την γραπτή δήλωση της Πολιτικής Προστασίας (https://forma.gov.gr/docs/vevaiosi-metakinisis.pdf). Την κατεβάζετε και αυτή  από το forma.gov.gr.

Για όσες/όσους από εσάς διαμένετε με ηλικιωμένα άτομα μπορείτε, αν δεν είναι εφικτό να εκτυπώσετε τη δήλωση ή δεν διαθέτουν κινητή συσκευή, μπορείτε να συμπληρώσετε μια χειρόγραφη δήλωση με τα παρακάτω στοιχεία.

Α) Όνομα/Επίθετο

Β) Διεύθυνση Κατοικίας

Γ) Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Δ) Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Τι κλείνει από σήμερα; – Τι παραμένει ανοιχτό;

Ολικό κλείσιμο της Εστίασης. Μόνο τα take-away και τα delivery επιτρέπονται (για αυτό τιμήστε το e-food ή το Wolt-μέχρι και ζαχαροπλαστεία έχουν μπει σε αυτές τις εφαρμογές).

Αναστέλλεται η λειτουργία υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ (δεν χρειάζεται να πάτε να τα αδειάσετε, όπως έκαναν τόσοι μετά το διάγγελμα), τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα (24ωρα), τα φαρμακεία, τα καθαριστήρια, τα pet shop, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών. Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

Ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο (7 και 8 Νοεμβρίου) για τον κόσμο που επιθυμεί να τα επισκεφθεί και από Δευτέρα κλείνουν και αυτά.

Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να την λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αν γνωρίζετε κάποιον ηλικιωμένο που ζει μόνος του απευθυνθείτε στο Δήμο σας.

Τηλεκπαίδευση

Συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση στα Α.Ε.Ι., πλέον επιβάλλεται και στα Ι.Ε.Κ., τα Γυμνάσια, τα Λύκεια, τα Κέντρα Μελέτης και τα Φροντιστήρια. Ανοιχτά παραμένουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες τους και τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής.

Μεταφορές

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (εδώ αξίζει να γελάσουμε με το αν τηρείται). Για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

65% στα Μ.Μ.Μ. Οκ! Ό,τι πείτε εσείς. (Πηγή: lifo)

Αθλητισμός

Επιτρεπτή είναι μόνο η ατομική άθληση και αποκλειστικά σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία.

Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα. Θα μπορούμε να απολαμβάνουμε αθλητικό θέαμα. Επιτρέπεται κανονικά η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Αυτά είναι πάνω-κάτω όλα τα μέτρα που ισχύουν στην νέα καραντίνα. Μια καραντίνα που θα μπορούσε να αποφευχθεί ή και να έρθει νωρίτερα για την απαραίτητη προστασία του Ε.Σ.Υ. Και η πρώτη βέβαια ακριβώς για τον ίδιο λόγο έγινε. Το τι έχει μεσολαβήσει και το αν πραγματικά το Ε.Σ.Υ. έχει ενισχυθεί είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Μεγάλα κενά σχεδιασμού, μια καλοκαιρινή τουριστική αρπαχτή, μηδενική κινητοποίηση των Υπουργείων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα Σχολεία και ξαφνικά τα κρούσματα πέρασαν τα 200-300. Κηρύγματα μεσαιωνικά, λιτανείες και επικράτηση των ακροδεξιών φωνών της Εκκλησίας, 500-600 κρούσματα και η μπάλα χάθηκε (ειδικά στη Θεσσαλονίκη)… τελικά μάλλον κολλάει ο ιός με την ιερή λαβίδα της Θείας Κοινωνίας.

Και εννοείται ποιος έφταιγε για όλα αυτά; Εμείς οι νέοι. Αν και στο τελευταίο του διάγγελμα, ξαφνικά, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε πως μάλλον δεν φέρουμε και τόση μεγάλη ευθύνη για την έξαρση του κορωνοϊού. Μέρες έχουμε πολλές και μην ανησυχείτε θα τα συζητήσουμε εδώ όλα. Τώρα προέχει να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας και τους εαυτούς μας. Μην χάνετε μαθήματα κι ας είναι διαδικτυακά. Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας. Λίγο τρέξιμο ή ποδήλατο κάνει καλό. Μπόρα είναι και θα περάσει κι ας ελπίσουμε πως μια καλύτερη άνοιξη και ένα ονειρικό καλοκαίρι μας περιμένει.

Καλή δύναμη και καλό κουράγιο. Καλύτερες μέρες μας περιμένουν.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.