Του καρτέλ το σιδηρούν κιγκλίδωμα

Του καρτέλ το σιδηρούν κιγκλίδωμα

Ως είθισται, η λέξη καρτέλ αυτομάτως ταξιδεύει τον νου σε μια σπείρα κακοποιών, που ειδικεύονται στο εμπόριο λευκής σαρκός, την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και απαγορευμένων ουσιών ή -στην περίπτωσης της ποτοαπαγόρευσης- στις ΗΠΑ τον περασμένο αιώνα, στην διακίνηση παράνομων ποσοτήτων αλκοόλ. Συνεπώς, πίσω από οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή την λέξη υποβόσκει η πεποίθηση πως υπάρχει ένα τόσο σκοτεινό και συνάμα ωμό κύκλωμα. 

Έτσι λοιπόν ήταν διαμορφωμένη η κοινή γνώμη γύρω από την εν λόγω λέξη. Βέβαια, ο κριτικά ρηχός κόσμος, δεν δύναται να αντιληφθεί που ζούμε στην εποχή των «νόμιμων» καρτέλ. Τρανό είναι το παράδειγμα από το διαμορφωμένο πεδίο στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών την τελευταία εικοσαετία. Είτε ο πάροχος υπηρεσιών λέγεται Cosmote είτε λέγεται Vodafone είτε λέγεται Wind και ούτω καθεξής, τα πακέτα που προσφέρονται ενδιαφέρουν από ελάχιστα έως καθόλου, τόσο ως προς τις τιμολογιακές πολιτικές όσο και ως προς το περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, για έναν φοιτητή που νοικιάζει ένα σπίτι και επιθυμεί να εγκαταστήσει γραμμή ασύρματου ίντερνετ, οι τιμές είναι σχεδόν ολόιδιες, γύρω στα 19 ευρώ.

Ωστόσο, η πιο τρανταχτή περίπτωση εγκαθίδρυσης καρτέλ στον ελλαδικό χώρο, βρίσκεται στον κλάδο της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και έπειτα, εξυπακούεται πως οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους ένα καρτέλ που διατηρεί τις τιμές της κιλοβατώρας σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ίσχυε και πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Παρέλειψα, βεβαίως, να αναφέρω, πως το εγκαθιδρυμένο καρτέλ στις τηλεπικοινωνίες, έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό καταναλωτικό κοινό να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε ένα αργό ίντερνετ, με ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που σε πολλά σημεία της χώρας οριακά δεν υφίσταται. 

Ή το καρτέλ που έχουν θεσπίσει οι δύο μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες, Nova και Cosmote TV. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός πως μέσω της άτυπης σύμπραξής τους, οι καφετέριες και τα λοιπά καταστήματα εστίασης αναγκάζονται να είναι συνδρομητές και των δύο πλατφορμών, ώστε να μπορούν να καλύψουν όλα τα μεγάλα, αθλητικά και μη, τηλεοπτικά γεγονότα. 

Θα ήθελα πάντως να τονίσω πως απεύχομαι να απελευθερωθεί και η αγορά του νερού διότι πέραν του ότι είναι το πλέον ζωτικής σημασίας αγαθό, πρόκειται ίσως για ένα από τα χαμηλά «προϊόντα» (αναφέρομαι στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ). 

Για αυτό, θα ήταν θεμιτό ο κόσμος να αντιληφθεί την πραγματική υπόσταση των καρτέλ στην καθημερινότητά του καθώς και πόσο επηρεάζεται από αυτά. Και να μην πέφτει θύμα άρθρων δημοσιογράφων της εφημερίδας ΤΑ ΝΈΑ, στην έκδοση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, όπου ο καλός συνάδελφος μίλησε για τα καρτέλ των λαϊκών αγορών και των συνοικιακών καταστημάτων.

+ posts

Tο όνομά μου είναι Κωνσταντίνος-Διονύσιος Ρουκανάς, κάτι που δεν ήταν επιλογή μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της Ζακύνθου, πάλι, χωρίς να το επιλέξω. Κατάφερα να γίνω
φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με σκοπό να πολεμήσω το οικονομικό σύστημα από μέσα. Βέβαια τώρα, σκέφτομαι ήδη τρόπους να το υπηρετήσω μελλοντικά. Αυτό ενδέχεται όμως να είναι μια επιλογή μου.
Επιλογή μου σίγουρα, πάντως, ήταν να μπω στην ομάδα του Φοιτητικού
Κόσμου, διότι από την μία η ενασχόληση με την δημοσιογραφία και την αθλητικογραφία αποτελεί μια ουτοπία που θα ήθελα να ζήσω, από την άλλη η γενικότερη δομή της ιστοσελίδας βασίζεται πάνω σε αρχές οι οποίες έχουν βασικό ρόλο στην δική μου ιδιαίτερη κοσμοθεωρία. Η απορία που έχω, ωστόσο, είναι για πόσο καιρό τα παιδιά της ομάδας θα αντέξουν ένα άτομο που δεν έχει υπάρξει σοβαρό ποτέ στην ζωή του για πάνω από 1 λεπτό.
Ίσως, όταν παίζει η ομάδα μου, η ΑΕΚ, κι είναι δύσκολα τα πράγματα γίνομαι υπερβολικά σοβαρός, σε βαθμό να ξεχνάω τις προτεραιότητες που υποτίθεται πως έχω θεσπίσει στην ζωή μου.