Το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Του Μανώλη Θεοχάρη, πρώην συντάκτη μας

Το κίνημα κατά των εμβολιασμών είναι ένα πολύ διαδομένο κίνημα παγκοσμίως που και στη χώρα μας, δυστυχώς, έχει μεγάλη απήχηση. Οι επιπτώσεις του είναι πολύ σημαντικές, καθώς παροτρύνει τους ανθρώπους στην άρνηση μιας από τις πιο σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις: τα εμβόλια, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή ασθενειών, με αποτέλεσμα  να χάνονται άσκοπα  οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας. Πέρα από τις παρά πολλές σύγχρονες έρευνες που επικυρώνουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, για να κατανοήσουμε την μη εγκυρότητα του κινήματος αυτού, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε πως αυτό ξεκίνησε. Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούμε στην Βρετανία του 1998, όπου στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, εκδόθηκε μια έρευνα από τον Άγγλο γιατρό Andrew Wakefield και μερικούς ακόμα επιστήμονες, η οποία υποστήριζε πως το τριπλό εμβόλιο MMR (κατά της ερυθράς, ιλαράς, παρωτίτιδας) μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση αυτισμού σε άτομα που εμβολιάζονται με αυτό.Η έρευνα περιλάμβανε 12 παιδιά 9 εκ των οποίων εμφάνισαν αυτισμό εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους με το MMR , τα παιδιά αυτά υπεβλήθη σε πληθώρα εξετάσεων από την επιστημονική ομάδα για να αποδείξουν το συσχετισμό του εμβολίου αυτού με τον αυτισμό. Πρώτου η έρευνα επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα ο Wakefield σπεύδει να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ τρομοκρατώντας τον κόσμο αναφορικά με το MMR. Τότε λοιπόν ξεκινάνε επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθεί η δράση και οι επιπτώσεις των εμβολίων αλλά και έρευνες δημοσιογραφικές με στόχο τον ίδιο τον Wakefield και την συγκεκριμένη δημοσίευση.

Προπαγανδιστικό σκίτσο αντιεμβολιαστών

Τελικά αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος βρισκόταν μπλεγμένος σε μια πλεκτάνη με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Συγκεκριμένα δυο χρόνια πριν είχε προσληφθεί από ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο ήλπιζε πως θα θησαύριζε ύστερα από τη δημοσίευση αυτή, με τις μηνύσεις που θα γινόταν προς την εταιρία που κατασκεύαζε το εν λόγω εμβόλιο, παράλληλα θα υπήρχε και κέρδος για τον Wakefield καθώς θα προωθούνταν και θα καταλάμβαναν την αγορά μετά την απόσυρση του MMR τα εμβόλια που κατασκεύαζε ο ίδιος για τις τρεις αυτές ασθένειες.

Πως κατέληξε όμως αυτή η ιστορία;

Ο ίδιος ο Wakefield έχασε την ιατρική του άδεια στη Βρετανία και κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου διαμένει μέχρι και σήμερα υποστηρίζοντας εμμονικά ακόμα τις θέσεις θέσεις του όσον αφορά τον αυτισμό και το MMR .

Στατιστικά στοιχεία από παλαιότερη έρευνα της “Καθημερινής”(30/11/2014) σχετικά με την επιφυλακτικότητα των Ελλήνων απέναντι στα εμβόλια

Η υπόλοιπη επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα  απέσυρε την εμπιστοσύνη της από αυτή κρίνοντας την τελικά λανθασμένη . Ανακαλύφθηκε επίσης ,ότι οι εξετάσεις που είχαν υποβληθεί τα παιδιά με «αυτισμό» και οι οποίες υποδείκνυαν την ασθένεια αλλά και το συσχετισμό της με το MMR ήταν τελικά «καθαρές» και τα παιδιά υγιέστατα. Όπως είναι εμφανές λοιπόν η έρευνα αυτή κρίνεται αναξιόπιστη, γι΄αυτό αποσύρθηκε και από το περιοδικό Lancet ωστόσο το κακό είχε ήδη ξεκινήσει , πολύς κόσμος είχε υιοθετήσει τις απόψεις του Wakefield ξεκινώντας έτσι τη μάχη κατά των εμβολίων ,το γνωστό σε εμάς αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο άρχισε να γιγαντώνεται παρά τις έρευνες και τα λόγια των επιστημόνων που αποδείκνυαν τη μη ορθότητα του. Σήμερα καθότι οι συνέπειες του κινήματος είναι πολύ σοβαρές αφού επανεμφανίζονται ασθένειες που είχαν πάψει να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως η ιλαρά, αλλά και χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές, τα κράτη έχουν αρχίσει να τηρούν επιθετική πολιτική εναντίων του κινήματος αυτού όπως επίσης και τα social media που έχουν ιδιαίτερη δύναμη και τα οποία κλείνουν αντιεμβολιαστικές σελίδες. Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την προσωπική μου γνώμη  καθώς θεωρώ πως είναι αδιανόητο στις σημερινές κοινωνίες οι οποίες διέπονται από υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μεγάλη επιστημονική ανάπτυξη να υπάρχουν τόσο οπισθοδρομικές απόψεις που εκμηδενίζουν όλη αυτή την πρόοδο και ιδιαίτερα ένα τόσο σημαντικό κατόρθωμα όπως τα εμβόλια για αυτό το λόγο και εμείς πρέπει να λογικευτούμε και να εναντιωθούμε στο κίνημα αυτό για το καλό όλων μας και για την δημόσια υγεία.

+ posts