Το Αντικείμενο

Ο Νίκος, ο Ζαχαριάδης. Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, ένας από τους καλύτερους (δυνητικά) πολιτικούς ηγέτες που διέθετε η χώρα. Προδόθηκε, μα και πρόδωσε. Παρά τη χαρισματική του φύση, η τυφλή πίστη στον νέο κυβερνήτη, ονόματι Στάλιν, συνάμα με την καχυποψία του για τους δικούς του ανθρώπους, θα τον οδηγήσει σε μία εσφαλμένη πορεία. Εν τέλει, διαγράφηκε από το Κόμμα, στάλθηκε στην εξορία, αφήνοντας ένα αινιγματικό «τι και αν;» στην Ιστορία.

Ωστόσο, ο γιγαντιαίος Φρέντυ Γερμανός δεν στέκεται μόνο σε αυτό το τομέα δράσης του «Αντικειμένου» (χαρακτηρισμός της KGB για τον Νίκο, στη καταγραφή των κινήσεών του στο σπιτάκι εξορίας του). Από τη Μόσχα έως την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, θα λάβει μέρος σε πολλαπλές ερωτικές περιπέτειες, απόδειξη του γοητευτικού εξωτερικού και εσωτερικού παρουσιαστικού του. Μα από όλες τις συντρόφισσες, μία ξεχώρισε: η Ρούλα Κουκούλου. Η σχέση τους, παρά την αμοιβαία αγάπη που την χαρακτήριζε, θα λήξει άδοξα, προς χάρη των επιθυμιών του Κόμματος.

Αυτό, άλλωστε, συνοψίζει έμμεσα, μέσω του έργου αυτού, ο μεγάλος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Παρά την αναγκαιότητα και τη σημασία του κομμουνισμού, η πειθαρχία την οποία επέβαλλε η Σοβιετική Ένωση γινόταν «αγκάθι» για το κάθε Κόμμα, ιδιαίτερα για κάθε ταλαντούχο αρχηγό, ο οποίος δεν μπορούσε να υπάρξει πιόνι της Κεντρικής Επιτροπής. Η μοιραία κατάληξη αυτής της κατάστασης, ο θάνατος -μεταφορικά και κυριολεκτικά- κάθε αξιόλογου στελέχους.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Φρέντυ Γερμανός-μια εκ των κορυφαίων μορφών της δημοσιογραφίας του 20ου αιώνα
+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.