Το ενδιαφέρον στις ανθρώπινες σχέσεις

Της Μυρτώς Κατσούλη, πρώην συντάκτριάς μας

Το εν λόγω άρθρο δεν αποσκοπεί να είναι ένα από τα πολλά του τύπου «αν σας δείχνει αυτά τα σημάδια σας θέλει», εξάλλου ο κάθε άνθρωπος εκδηλώνει την ερωτική του έλξη προς κάποιο άλλο άτομο με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν κοινά «σημάδια» μεταξύ των ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει κάποιος κανόνας τον οποίο οφείλεις να ακολουθείς αν σου αρέσει κάποιο άτομο. Ένα όμως πράγμα είναι κοινό μεταξύ ατόμων και το οποίο πρέπει να ενυπάρχει, τόσο σε ερωτικές (στις οποίες θα επικεντρωθούμε), όσο και σε φιλικές σχέσεις: το ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο ως «σημάδι», αλλά και γενικότερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος να σου μιλάει με ζέση, να μη βαριέται, να ενδιαφέρεται. Να σου μιλάει και να νιώθει ζωντανός μαζί σου, οι λέξεις να μην βγαίνουν διστακτικά από το στόμα του, αλλά ορμητικά από την ψυχή του, να βλέπεις πως ευχαριστιέται να σου μιλάει, πως θέλει να σου ανοιχτεί, πως ό,τι είναι γραμμένο στη στήλη της ψυχής του σου το δείχνει απλόχερα, χωρίς καμιά ντροπή. Είναι πολύ σημαντικό και συ να ακούς προσεκτικά, να θέλεις να ακούσεις, να θες να ταξιδέψεις σε αυτό το μακρύ δρόμο, ο οποίος έχει φέρει απέναντί σου το άτομο που βλέπεις. Να θες να εξερευνήσεις κάθε γωνιά του δρόμου αυτού, κάθε εμπειρία που το έχει σημαδέψει, που το έχει κάνει αυτό που είναι. Είναι σημαντικό οι λέξεις να αντηχούν στα αυτιά σου ως την πιο όμορφη σύνθεση και ακόμα και αν πολυλογεί εσύ να μην το βλέπεις έτσι, να σου αρέσει, γιατί μαθαίνεις κι άλλα, ακόμα και τα προβλήματα που σου εκμυστηρεύεται παραμένουν ενδιαφέροντα, γιατί είναι του συγκεκριμένου ατόμου. Αντίστοιχα, το άτομο που δείχνει ενδιαφέρον ζητάει να σε ακούσει, δε θέλει μόνο να μιλά και κάπως έτσι διαρθρώνεται ένας διάλογος, μια συμφωνία καλύτερη από όσες υπάρχουν έως τώρα.

Είναι πιθανό να υπάρχει φόβος, αλλά αυτό πρέπει να ξεπεραστεί για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτή η δημιουργία, στο κάτω κάτω όλα είναι πιθανά και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Όλοι μας περνάμε φάσεις πιο δύσκολες, μπορεί να είμαστε υποτονικοί και να φανεί ακόμα και με άτομο που μας ελκύει, αλλά δεν γίνεται ένα άτομο να έχει ενδιαφέρον για ένα άλλο και να είναι απρόσωπο, «ξενερωμένο», να μην «ζει» τη συζήτηση όπως τα προαναφέραμε, καθημερινά και αδιάλειπτα. Γνωρίζω πως υπάρχουν και άτομα τα οποία εκ φύσεως δυσκολεύονται να δείξουν το ενδιαφέρον τους, που δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους, όμως σιγά σιγά, βήμα βήμα, καλό είναι να προσπαθήσετε και εσείς για το δικό σας καλό. Αυτό που θέλω εγώ να προτρέψω όλον τον κόσμο είναι: βρείτε άτομα για τα οποία ενδιαφέρεστε εσείς αλλά και εκείνα για εσάς. Το πιο σημαντικό είναι τη σχέση σας μαζί τους να τη ζήσετε και να μη φοβηθείτε να την πάτε παραπέρα. Η στασιμότητα δε μας πάει πουθενά, λοιπόν τολμήστε. Το πιο σημαντικό από όλα: ζήστε το.

+ posts