Του Μιχάλη Κοττάκη, πρώην συντάκτη μας
Μπορεί η ημερήσια πολιτική ατζέντα να ωθεί τις ανοιχτές υποθέσεις που προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών σε χαμηλή προτεραιότητα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπονομευτεί η σημασία αυτών στο ρου των εξελίξεων.
Μετά κόπων και βασάνων, μετ’ αμφιβόλου λαϊκής νομιμοποιήσεως, μεθ’ οριακής και δυσκόλως αποκτηθείσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μετά μαζικών συλλαλητηρίων και μετ’ Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πιέσεων επί περίπου 27 έτη, υπεγράφη, ψηφίστηκε και πλέον αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους (ν.4588/2019). Το ελληνικό κράτος ως αξιόπιστος πρεσβευτής του διεθνούς δικαίου έχει δεσμευθεί στην τήρησή της. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ως γνωστόν, χωρίζεται σε δύο μέρη : 1) Αρ. 1-8 «Διευθέτηση της διαφοράς περί το όνομα, των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με αυτό και εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας»
2) Αρ.9-20 «Ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των 2 μερών». Στα πλαίσια, λοιπόν, της ενίσχυσης και εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019. Αποτέλεσμα του ταξιδιού αυτού ήτο η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τη γείτονα Βόρεια Μακεδονία.
Κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 28 παρ. 1 του Συντάγματος, αυτά τα μνημόνια διμερούς συνεργασίας τίθενται προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεδομένης της στροφής 180 μοιρών της Νέας Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση του “Μακεδονικού” εξελίσσεται η εξής κατάσταση : Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά -ορθώς- ονομαστική ψηφοφορία. Η ΝΔ δεν έχει πρόθεση να εκπληρώσει την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ, διότι θα εκτεθούν οι «Σαμαρικοί», «Καραμανλικοί», αλλά και γενικότερα Βορειοελλαδίτες βουλευτές που προεκλογικά είχαν αντιταχθεί στη Συμφωνία. Εσωκομματικά είναι πασιφανές ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν διιστάμενες απόψεις επί του ζητήματος. Γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί κορυφαίο χαρτί της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με μια πρόχειρη εκτίμηση συμπεραίνεται ότι ο Συνασπισμός θα ψηφίσει υπέρ. Παρόμοια στάση πρόκειται να τηρήσει και το Μέρα25. Τα μνημόνια συνεργασίας αναμφίβολα θα καταψηφίσουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το «παίγνιο της ψηφοφορίας» εμφανίζεται στην μελέτη των χειρισμών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, τους ρυθμιστικούς παράγοντες, δηλαδή, του Κοινοβουλίου. Με βάση τα παραπάνω αποκλείουμε το ενδεχόμενο της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η ΝΔ σε τι ποσοστό θα μπορέσει να ψηφίσει τις συμφωνίες, τις οποίες φαίνεται να στηρίζει η κυβέρνηση και ο πρόεδρός της, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του κύκλου βουλευτών που τον στηρίζουν, αλλά και των άλλων εσωκομματικών υπο-ομάδων που αντιστέκονται στη Συμφωνία των Πρεσπών; Το ΚΙΝΑΛ εσχάτως ευθυγραμμίζεται συνεχώς με την κυβέρνηση, πράγμα που προμηνύει την υπερψήφιση των μνημονίων συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο αυτό, με κορυφαίο στέλεχός του να δηλώνει ότι το κόμμα «είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές» στις αρχές του περασμένου Μαΐου έχει την δυνατότητα να ψηφίσει παρών, μιας και στηρίζει τη διμερή συνεργασία με τη γειτονική χώρα. Στο ενδεχόμενο που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πράξει ακριβώς αυτό και οι διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία είναι αρκετές δύναται να εκτεθεί η κυβέρνηση, με πυροδότηση μιας εσωκομματικής κρίσης, αλλά και επιπλέον προβλήματα ως προς την εμπιστοσύνη που αποπνέει η διαμορφωμένη από τις περσινές εκλογές κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε εσωτερικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το μόνο κόστος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ένα πρόσκαιρο ερωτηματικό στις σχέσεις με τον φίλο του και μέχρι πρότινος ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Όμως, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

Ποιος ξέρει, βέβαια, αν οι προσφάτως ενεργοποιούμενες αποσχιστικές κινήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν αυτού του σεναρίου και λειτουργούν ως σκέψη εκτός του κουτιού του συνήθους κομματικού ανταγωνισμού, καθώς με αυτή τη συνθήκη η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει «ρουά ματ» στην κυβερνώσα παράταξη. Μπορεί η κυβέρνηση να χαίρει στηρίξεως του επιχειρηματικού κόσμου, αυτό όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε πολιτικό επίπεδο. Ένα τμήμα των ψηφοφόρων αλλά και των εκλεγμένων της ΝΔ, φαίνεται πλέον να μην εκπροσωπείται πολιτικά και ιδεολογικά από αυτή κατόπιν της αποκαλύψεως των αγώνων του Πρωθυπουργού υπέρ των Βορείων γειτόνων μας και κατόπιν δηλώσεων περί ιστορικών συμφωνιών για πάλαι ποτέ κακές συμφωνίες. Ίσως, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τις ζυμώσεις αυτές σε εσωκομματικό επίπεδο να απαντά με άνοιγμα προς τις σημιτικές τάξεις του ΠΑΣΟΚ, και -ενδεχομένως- φοβούμενη το σενάριο αυτό βάζει την ψηφοφορία στον πάγο. Προβλέψιμη κίνηση