Το facebook ban στην Ακρίτα και η ελευθερία λόγου (;)

Το facebook ban στην Ακρίτα και η ελευθερία λόγου (;)

Της Παναγιώτας Μητσοπούλου, πρώην συντάκτριάς μας

“Η Έλενα Ακρίτα δέχεται περιορισμό του λογαριασμού της στο facebook για ένα μήνα.”

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Έλενα Ακρίτα στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 δημοσιοποιεί το λογοκριθέν κείμενο της, όπου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια δεν δημοσιεύεται στην στήλη της στα ΝΕΑ. Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ αποδεικνύει, ότι το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, όπου τα κυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εκείνο το διάστημα πληροφορούσαν τους αναγνώστες τους -με περίσσιο ζήλο- πως αγοράστηκε αντί 1.500.000 ευρώ, τελικά ενοικιάζεται 500 ευρώ. Και το κερασάκι στην τούρτα ότι όλα αυτά λέγονταν μήνα Δεκέμβριο, όπου οι θάνατοι άγγιζαν τους 100 καθημερινά και ήδη διανύαμε ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της δεύτερης καραντίνας. Όλως τυχαίως, λοιπόν, και ενώ ο κόσμος καίγονταν, την αξιότιμη κυβέρνησή μας ενδιέφερε το σπιτάκι του Τσίπρα. Την επόμενη μέρα δημοσιεύει και την παραίτησή της. Το ίδιο διάστημα στο επίκεντρο βρίσκονται σπίτια της Έλενας στο Λονδίνο και όχι τα 32 ακίνητα του Κυριάκου.

  • Το λογοκριθέν κείμενο, όπως το ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook:
  • Η παραίτησή της:

Fast forward στην υπόθεση Λιγνάδη -στο μεταξύ η Έλενα έχει ξεκινήσει συνεργασία με το news 247 και με το νεοϊδρυθέν 20/20- δημοσιεύει στις 02/02 έγκυρη πληροφορία πως η Μενδώνη ζήτησε από τον Λιγνάδη να παραιτηθεί. Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν επιβεβαιώνει αλλά και ούτε διαψεύδει το ρεπορτάζ φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την Ακρίτα: «Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media. Κάθε άλλη «αξιόπιστη πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες».

Και φτάνουμε αισίως μέχρι τις 29 Μάρτη, όπου αναδημοσιεύει στο προφίλ της είδηση, σύμφωνα με την οποία δίνονται 144 χιλιάδες ευρώ με απευθείας ανάθεση από την Σοφία Νικολάου για απορρυπαντικά ρούχων σε μια κάποια KINGSTON MEDICAL (εταιρία φάντασμα) με δηλωμένη διεύθυνση ένα μίνι μάρκετ. Την ίδια μέρα, η Έλενα με σχόλιό της απαντά σε έναν μη έγκυρο λογαριασμό και δέχεται ban 30 ημερών. Για 30 ημέρες η Έλενα δεν μπορεί να γράψει την άποψή της στο facebook. Ολίγον τι φασιστικό (αν κρίνεις από τα μέτρα του Μητσοτάκη).

Για 30 ημέρες κάποιο αόρατο χέρι νομίζει πως αφαιρεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου από την Έλενα. Για 30 ημέρες ένας “αλγόριθμος” εμποδίζει έναν λογαριασμό που μετρά περίπου 250.000 ακόλουθους να δημοσιεύει και να εκφράζει την γνώμη του, την ώρα που επιτρέπει σε ένα ψεύτικο προφίλ, μη έγκυρων στοιχείων, να συνεχίζει την προπαγάνδα και την κοροϊδία του.

Μήπως τελικά το facebook και κάθε αντίστοιχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τόσο αριθμοί;

Μήπως τελικά τα πάντα καταγράφονται και ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε γιατί κάναμε λάικ στην τάδε σελίδα και όχι σε κάποια άλλη, περισσότερο φιλοκυβερνητική ενδεχομένως;

Μήπως τελικά η ελευθερία λόγου -που είναι και ό,τι μας απέμεινε, καθώς το 13033 παραμονεύει- δεν είναι τόσο μεγάλη ελευθερία;

Μήπως το σύστημα ενοχλήθηκε; Μήπως το σύστημα ενοχλείται;

Υ.Γ. 1)Τώρα νὰ σπάσεις δὲν μπορεῖς πιά, σὲ χρωμάτισαν
καὶ σ᾿ ἔχουν σὰν τὸν ποντικὸ μέσα στὴ φάκα
καὶ δὲν ξεφεύγεις ἀπὸ τοῦ χαφιὲ τὸ μάτι σὰν
συναναστρέφεσαι τὸν καθ᾿ ἕνα μαλάκα.

……………………………………………………………………………….

Δὲν ἄκουσες ποτὲ τὴ μάνα σου τὴν ἅγια
σ᾿ ἐνοχλοῦσε καὶ σένα τὸ κατεστημένο,
δὲν εἶδες γύρω σου χιλιάδες τὰ ναυάγια
δὲν τὸ χαμπάρισες πὼς τὸ παιχνίδι ἦταν στημένο.

 (Fair Play, του Μανόλη Αναγνωστάκη που υπογράφει ως Μανοῦσος Φάσσης)

 2) Μήπως οφείλουμε να συνεχίσει να ενοχλείται το σύστημα ;

3) Τα λόγια της ίδιας της Έλενας για όλο αυτό, όπως τα δημοσιοποίησε ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης αξίζει και μια και δύο και 100 αναγνώσεις:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10222011951985263&id=1154841608