Τechno music, ή αλλιώς το soundtrack της αλλαγής

Τechno music, ή αλλιώς το soundtrack της αλλαγής

Βερολίνο, 1989. Έπειτα από ένα τεράστιο κύμα επαναστάσεων, το Τείχος καταρρέει. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον αρχίζει να αναδύεται εκστατικά σε μια πόλη η οποία είχε συνηθίσει τον διαχωρισμό. Παράλληλα, μια υποκουλτούρα μουσικής, μόδας και τέχνης γενικότερα, η οποία επισκιαζόταν προηγουμένως από τις πολιτικές αναταραχές, άρχισε να ακμάζει.

Οι εγκαταλελειμμένοι χώροι που θα προκύψουν με την πτώση του Τείχους είναι αρκετοί και δεν θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι. Στα πάρτυ λοιπόν που διοργανώνονται το νέο είδος μουσικής που θα ακούγεται δεν είναι άλλο από την techno. Ο φουτoυριστικός χαρακτήρας της techno θα αποτελέσει το ιδανικό soundtrack της νέας εποχής που γεννιόταν, σε μια πόλη όπου η επιθυμία για αλλαγή είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Σε αυτά τα πάρτυ άνθρωποι που διαχωρίζονταν από φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικότητα και πολιτική πεποίθηση, ενώνονται και μοιράζονται την κοινή τους αφοσίωση για την techno. Το αίσθημα της απελευθέρωσης και της ευφορίας ήταν αρκετά έντονο και θα έλεγε κανείς πως μιλάμε για ένα project “on equal terms”. Επιπλέον, η techno σκηνή ήταν ένας ασφαλής χώρος έκφρασης για πολλές γυναίκες και για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που είχαν έως τότε βιώσει την καταπίεση σε διάφορες μορφές.

Αυτό λοιπόν το κλίμα απελευθέρωσης, ενότητας και προόδου που έχει δημιουργηθεί, οι εγκαταλελειμμένοι χώροι που ήταν διαθέσιμοι για να στήνονται τα πάρτυ, αλλά και οι άνθρωποι που ήθελαν να βιώσουν άφοβα νέες εμπειρίες, μετέτρεψαν σταδιακά το Βερολίνο σε πρωτεύουσα της techno. Η πόλη μέχρι σήμερα είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών, οι οποίοι την επισκέπτονται αποκλειστικά για τη νυχτερινή ζωή της.

+ posts

Με λένε Καρασάββα Δέσποινα και είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η απόφαση να ενταχθώ στην ομάδα του «Φοιτητικού Κόσμου», προέκυψε αβίαστα μέσω μιας συζήτησης σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η καθημερινότητα αδιαμφισβήτητα προσφέρει απλόχερα τροφή για σκέψη, κάνοντας τη φωνή της νεολαίας να θέλει να ακουστεί δυνατότερα. Οι γυναικοκτονίες, τα φαινόμενα οπαδικής βίας, η σταθερή ύπαρξη ρατσιστικών φαινομένων και η άνοδος της ακροδεξιάς, είναι λίγες από τις καταστάσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος. Αυτά, και πολλά ακόμη, θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όσα θα διαβάστε.