Υπέρ της (πραγματικής) Ασφάλειας στα Πανεπιστήμια

Υπέρ της (πραγματικής) Ασφάλειας στα Πανεπιστήμια

Του Ανδρέα-Γεώργιου Σκίννερ, φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

«Νόμος 4485/2017»

Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος

και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.»

Με αυτό το άρθρο το 2017 επανήλθε στην ελληνική νομοθεσία η νομική προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου, το οποίο είχε καταργήσει το 2011 ο περιβόητος νόμος Διαμαντοπούλου. Την έντονη γραφή την προσέθεσα εγώ, για να τονιστεί μία σημαντικότατη διάταξη του άρθρου: η δυνατότητα της αστυνομίας να παρέμβει αυτεπάγγελτα, όποτε υπάρχει πραγματική ανάγκη (βαριά σωματική βλάβη, βιασμός, διακίνηση ναρκωτικών), ενώ γενικά οι πράξεις που απαιτούσαν απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για αστυνομική παρέμβαση, ήταν πράξεις που απαιτούσαν και έγκλιση για την ποινική τους δίωξη.

Όμως, όπως ίσχυε και πριν την ψήφιση αυτών των διατάξεων, υπήρχε μια αντίληψη εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια, κυρίως διακίνησης ναρκωτικών σε ΟΠΑ, ΑΠΘ και Νομική ΕΚΠΑ. Παρά τις εύστοχες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης (θυμάμαι ιδιαίτερα του ΜέΡΑ 25, που μιλούσε για τα «δύο ψέματα» της Νίκης Κεραμέως), η Νέα Δημοκρατία υλοποίησε σχεδόν αμέσως την προεκλογική της δέσμευση για εκ νέου κατάργηση της νομικής προστασίας του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ξεκινώντας και τη σταδιακή επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου.

«Νόμος 4623»

Άρθρο 64

Α.Ε.Ι. – ακαδημαϊκές ελευθερίες – αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3 Ακαδημαϊκές ελευθερίες –

Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος»

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων

Η μεγάλη διαφορά βεβαίως βρίσκεται στην παράγραφο 3, η οποία δίνει πλέον στην αστυνομία το δικαίωμα παρουσίας εντός των Πανεπιστημίων ανά πάσα στιγμή, χωρίς λόγο και χωρίς έγκριση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα μειωνόταν -τάχα- η εγκληματικότητα.

Τι έγινε έκτοτε; Η διακίνηση ναρκωτικών άκμασε, φοιτήτρια του ΑΠΘ δέχθηκε εκείνη την επαίσχυντη παρενόχληση στη βιβλιοθήκη, φοιτητής του Παντείου απειλούσε συναδέλφους του ότι θα «φέρει όπλα». Η Αστυνομία πουθενά.

Η Αστυνομία παρευρέθηκε στο Πάντειο με αυτόματα στο χέρι, τάχα για παράνομα παρκαρισμένο Smart. Η Αστυνομία παρευρέθηκε στο ΠΑΠΕΙ κάνοντας τον πορτιέρη.

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που “στάθμευσαν” στο Πάντειο και ο Αντιπρύτανης έδιωξε από τον πεζόδρομο του Πανεπιστημίου.

Η Αστυνομία παρευρέθη στο ΟΠΑ επανειλημμένα για να ψεκάσει και να δείρει φοιτητές.

Η Αστυνομία παρευρέθη ξανά στο ΟΠΑ, ντυμένη με πολιτικά, για να σημαδέψει με πιστόλι φοιτητές.

Η Αστυνομία παρευρέθη στο ΕΜΠ πριν τις 17 Νοέμβρη 2020, για να διαλύσει κατάληψη και να καταστρέψει δημόσια περιουσία.

Κάπως έτσι η Αστυνομία απέδειξε πως η αντιπολίτευση είχε δίκιο: η κατάργηση της νομικής προστασίας του ασύλου δεν είχε στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η οποία άλλωστε είναι πραγματικά χαμηλή συγκριτικά, όχι μόνο με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και με την εγκληματικότητα στη χώρα γενικά. (Άλλωστε, και πριν μπορούσε η αστυνομία να παρέμβει. Δεν το έκανε, και δεν το κάνει, αλλά για αυτό ευθύνεται η Διεύθυνσή της και όχι ο νόμος.)

Η κατάργηση είχε έναν μόνο στόχο: την διαρκή παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, όποτε υπάρχει υποψία συνδικαλιστικής αντίδρασης στις μεθοδεύσεις της NewDo εις βάρος του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Μετά από την ̶κ̶α̶θ̶ό̶λ̶ο̶υ̶ ̶ύ̶π̶ο̶π̶τ̶η̶ κίνηση κατά του Πρύτανη του ΟΠΑ, ο @kyriakos_ ανακοίνωσε τη θέσπιση Campus Police, όπως έχουν στο Columbia.

Τι ισχυρίζονται ο Prime Minister με την Υπουργό Παιδείας που δε σπούδασε ποτέ στην Ελλάδα και δεν έχει ιδέα από ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο; «Μολονότι η “αποκατάσταση” του ασύλου λειτούργησε ε-ξαι-ρε-τι-κά και επιτέλους είναι όλοι “ασφαλείς”, θα ενισχύσουμε την “ασφάλεια” ιδρύοντας Πανεπιστημιακή Αστυνομία.»

Τι σημαίνει ασφαλείς; Ασφαλείς από εγκλήματα; Με το άσυλο προστατευμένο η ΕΛ.ΑΣ. μπορούσε να παρέμβει, αλλά δεν παρέμβαινε, με το άσυλο απροστάτευτο η αστυνομία μπορεί να παρέμβει, αλλά δεν παρεμβαίνει. Δεν έχει υπάρξει εκεί κάποια αλλαγή, οπότε δεν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πού έχει υπάρξει αλλαγή; Στην καταστολή και στην αντισυνδικαλιστική δράση. Με το άσυλο προστατευμένο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε να καταστείλει, με το άσυλο απροστάτευτο μπορεί. Ασφαλείς, λοιπόν, από τους αριστερούς  ̶π̶ο̶υ̶ ̶κ̶λ̶έ̶β̶ο̶υ̶ν̶ ̶ρ̶ο̶ύ̶τ̶ε̶ρ̶ που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.

Συνεπώς, αυτή η νέα νομοθετική «καινοτομία» (ορκίζομαι και το παιδομάζωμα να επαναφέρουν θα το ονομάσουν καινοτομία) ενισχύει την “ασφάλεια”, όχι από εγκλήματα, αλλά από αριστερούς.

Θέλουμε, όμως, ασφάλεια από εγκλήματα! Πράγματι, ενίοτε υπάρχουν εγκλήματα· σωματική βία και σεξουαλική παρενόχληση κυρίως, για τα οποία όμως δεν υπάρχει δίωξη χωρίς έγκληση.

Στάθηκε κάποιος στην επίθεση που δέχθηκε παντειακός ΔΑΠαίος από εξωπαντειακούς «αναρχικούς» (αγνοώντας βέβαια όλους τους παντειακούς και άλλους φοιτητές αριστερούς που δέχονται τακτικά επίθεση από εξωπαντειακούς αστυνομικούς). Πράγματι, θα μπορούσε ένας αστυνομικός να παρέμβει σε περίπτωση σωματικής βίας, αν ήταν παρών.

Στάθηκε κάποιος στις πολλές καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα (στο δασάκι του ΕΚΠΑ, στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ κ.ο.κ.) (αγνοώντας τους ότι η ΔΙΑΣ αποτελείται από πρωταθλητές του catcalling και τις ακόμα περισσότερες καταγγελίες για αστυνομικούς που αγνοούν τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης λέγοντας «δεν ̶θ̶έ̶λ̶ο̶υ̶μ̶ε̶ ̶μπορούμε να κάνουμε κάτι»). Πράγματι, θα μπορούσε ένας αστυνομικός να παρέμβει σε περίπτωση σεξουαλικής βίας, αν ήταν παρών.

Θα μπορούσε όμως και ένας φύλακας. Από αυτούς που τα Πανεπιστήμια δεν επιτρέπεται βάσει νόμου προς το παρόν να προσλάβουν. Από αυτούς που το Πάντειο έχει μετρημένους στο ένα χέρι.

Βέβαια, κάποιοι αναρωτιούνται τι διαφορά έχει ο αστυνομικός από τον φύλακα. Η διαφορά μεταξύ φύλακα και αστυνομικού, είναι η λογοδοσία τους, η οργανικότητά τους μέσα στην κοινότητα, η πιθανότητα κατάχρησης των αρμοδιοτήτων τους και ο ρόλος τους ως σώμα ασφαλείας ή καταστολής. Ο φύλακας λογοδοτεί στον Πρύτανη· ο αστυνομικός στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον Υπουργό ̶Ξ̶υ̶λ̶ο̶δ̶α̶ρ̶μ̶ο̶ύ̶ Προστασίας του Πολίτη.

Το δίδυμο της νομοθετικής καινοτομίας: Μιχάλης και Νίκη.

Ο φύλακας αποτελεί οργανικό σώμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία είναι η καθημερινότητα και η ζωή του· ο αστυνομικός είναι εξωτερικό σώμα, χωρίς επίγνωση της κοινωνικής κατάστασης, χωρίς δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα, που παρεμβαίνει σε αυτήν, όχι για την κοινότητα, αλλά για την Κυβέρνηση.

Ο φύλακας μπορεί να προστατέψει, αλλά δεν μπορεί να βλάψει· ο αστυνομικός, οπλισμένος γαρ, μπορεί πολύ εύκολα να βλάψει.

Ο φύλακας είναι εκεί για να παρέμβει σε περίπτωση βίαιου συμβάντος, ώστε να το αποτρέψει· ο αστυνομικός είναι εκεί για να παρέμβει σε περίπτωση που λάβει εντολή από το Αρχηγείο. Άλλωστε, ο Πανεπιστημιακός Αστυνομικός παραμένει αστυνομικός, και λειτουργεί με τον ίδιο λειτουργικό τρόπο.

Πράγματι, η πρόσληψη φυλάκων έχει όλα τα θετικά, όσον αφορά την ασφάλεια από τα εγκλήματα, και κανένα από τα αρνητικά, όσον αφορά την “ασφάλεια” από τους αριστερούς. Προσλάβετε λοιπόν φύλακες, υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, όπως και η κατάργηση του ασύλου (εξ αποτελέσματος φαίνεται) δεν θα ρίξει την εγκληματικότητα, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός της.

Η Αστυνομία του Χρυσοχοΐδη που πετάει κρότου-λάμψης μες στα σπίτια του κόσμου, που εισβάλλει σε σπίτια χωρίς ένταλμα, που έχει σαπίσει τη μισή Ελλάδα στο ξύλο, που χώνει πρόστιμα σε καρκινοπαθείς και αιμοδότες, δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια.

Υ.Γ. Η πρόληψη της εγκληματικότητας δε συνιστάται στην αύξηση της αστυνόμευσης, στις ποινές, στα Οργουελιανά κυκλώματα καμερών ή στην ελεγχόμενη είσοδο (πώς θα παρακολουθούν όσοι περιμένουν μετεγγραφή, οέο;)· η πρόληψη της εγκληματικότητας συνίσταται στην αντιμετώπιση των αιτιών της. Αντί για Αστυνομικούς, προσλάβετε Κοινωνιολόγους.Υ.Γ.2. Άραγε, για τις Αστυνομικές Σχολές προβλέπεται Πανεπιστημιακή

+ posts