Φάκελος Βιβλιοθήκες: Αδιαφορία του Υπουργείου και το αργοπορημένο άνοιγμα

Από σήμερα 6 Ιουλίου η αγαπημένη συνήθεια πολλών φοιτητών κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιστρέφει για τα καλά. Το Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης ανοίγει τις πύλες του για αυτή τη δύσκολη εξεταστική περίοδο. 5 μέρες μετά το ολοκληρωτικό άνοιγμα του Τουρισμού και 46 μέρες από το άνοιγμα της εστίασης, με απίστευτη καθυστέρηση οι βιβλιοθήκες φαίνεται να ξανανοίγουν σιγά-σιγά. Για τις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες το σενάριο του ανοίγματός τους φαντάζει απίθανο, με το Σεπτέμβριο να αποτελεί, ίσως, την πιθανότερη ημερομηνία και ανάλογα με τις πρυτανικές αποφάσεις του εκάστοτε Α.Ε.Ι.

Γιατί όμως τόση αργοπορία; Δεν κολλάει στα κλαμπ ο κορωνοϊός, αλλά μάλλον στις βιβλιοθήκες κολλάει. Στη χειρότερη εξεταστική περίοδο, το Υπουργείο Παιδείας άργησε απίστευτα πολύ να ανοίξει έναν χώρο δικό μας, έναν χώρο που αποτελεί πηγή γνώσης και πληροφοριών (απίστευτα απαραίτητος για τις εργασίες μας). Προφανώς, δεν πέρασε από το μυαλό ή μπορεί να μην απασχολεί την Υπουργό,  ότι πολλοί φοιτητές μένουν μαζί με τις οικογένειές τους, μπορεί να έχουν μικρά αδέρφια ή πολύ απλά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, να επιθυμούν για να συγκεντρωθούν και να έχουν μια πληρέστατη βιβλιογραφία για μια εργασία. Στην εστίαση και τα κλαμπ ο covid-19 δεν κολλάει. Ούτε μάλλον στα πάρτι και στα μαγαζιά που υποτίθεται κλείνουν με το πρόστιμο του ενός μήνα και μετά από κάποιες εβδομάδες ανοίγουν.

Από ότι φαίνεται μέχρι και τον επικείμενο ( ; ) ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που όλο αλλάζει ημερομηνίες, θα δούμε αν θα παραμείνει η κα. Νίκη Κεραμέως στη θέση της και αν ποτέ θα απαντήσει για ποιό λόγο οι βιβλιοθήκες χρειάστηκαν τόσο πολύ χρόνο και άνοιξαν τόσο δειλά. Σύμφωνα με δικό μας ρεπορτάζ και σε επικοινωνία που είχε ο «Φ.Κ.», πριν από περίπου 1 μήνα, με τη Βιβλιοθήκη του Ευγενίδειου Ιδρύματος (το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), στο τηλεφωνικό κέντρο μας απάντησαν ότι: «Δεν γνωρίζουμε κάτι για το πότε θα ανοίξουμε. Δεν έχει προβλεφθεί κάτι.»

Η Εθνική Βιβλιοθήκη κατάμεστη από κόσμο. Μια εικόνα που σίγουρα θα αργήσουμε να δούμε.

Το ευχάριστο νέο είναι πως η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι εδώ για όλες και όλους εμάς που επιθυμούμε να τελειώσουμε αξιοπρεπώς την εξεταστική μας. Με αποστάσεις, αντισηπτικά και σύμφωνα με όλες τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. το Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σας περιμένει. Τα γνωστά λευκά τραπέζια του, πλέον, έχουν μόνο 2 καρέκλες το καθένα, ενώ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι διαθέσιμοι προς χρήση. Για να χρησιμοποιήσετε το Αναγνωστήριο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κάνετε εγγραφή ως  Απλό Μέλος στην Ε.Β.Ε. στο παρακάτω link: https://register.nlg.gr/. Μετά μπορείτε να προσέλθετε στο κτήριο της Βιβλιοθήκης όπου θα δώσετε το ονοματεπώνυμό σας και θα παραλάβετε μια κάρτα με τον αριθμό σας.

Μην αργείτε. Κάντε έγγραφή και Καλό Διάβασμα.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.