Φαινόμενο: «Ελληνίδα Μάνα»

Της Βάσιας Μανωλεδάκη, πρώην συντάκτριάς μας

Έφτασε λοιπόν η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, μια ημέρα που είναι αφιερωμένη σε ένα μοναδικό, καταπληκτικό κι ανεπανάληπτο πλάσμα που μπορώ να πω ότι τρέχει από πίσω μας για να μας προστατέψει από τον οποιονδήποτε επικείμενο κίνδυνο, πολύ πριν εμείς ζήσουμε τις πρώτες μας στιγμές σε αυτό τον κόσμο. Μιλάω φυσικά για την «Ημέρα της Μητέρας», την ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την ύπαρξη των μαμάδων μας, των γιαγιάδων μας κι οποιασδήποτε μορφής αυτού του φύλου έχει φέρει κι άλλα άτομα σ’ αυτό το αστείο μέρος που λέγεται Γη. Πολλά τα είδη της μάνας σε αυτό τον πλανήτη, με πιο οικείο και μη εξαιρετέο σε όλους μας το είδος που ονομάζεται «Ελληνίδα Μάνα».

Όλοι μας φαντάζομαι έχουμε καταλάβει πως η Ελληνίδα μάνα είναι πολύ ξεχωριστό είδος με δικές της φράσεις, δικιά της γλώσσα και, σε αρκετές περιπτώσεις, μια δικιά της αντίληψη για την πραγματικότητα. Σου φτιάχνει όλη τη μέρα φαγητό γιατί ποτέ δεν έχεις χορτάσει, ακόμα κι αν το μεσημεριανό σου περιλάμβανε γεύμα που θα μπορούσε να ταΐσει όλη την απόβαση στη Νορμανδία, σου στύβει χυμούς από δέκα στρέμματα πορτοκάλια, τους οποίους, προφανώς, πρέπει να καταναλώσεις επί τόπου για να μη χαθούν οι βιταμίνες (Τετούλα κοιτάω εσένα αυτή τη στιγμή!), και, το προσωπικό μου αγαπημένο, θέλει πάντα να έχεις μια ζακέτα πρόχειρη, όπου κι αν βρίσκεσαι εξωτερικά του σπιτιού. Στο μυαλό της, αυτή μπορεί να σε ζεστάνει πιο πολύ κι από χιτώνιο στρατού. Όπου κι αν πας, θα σε πάρει τηλέφωνο για να ξέρει ότι έφτασες κι αλλοίμονό σου αν δεν το σηκώσεις. Έχει ήδη σκεφτεί δέκα πιθανά σενάρια απαγωγής, είναι σίγουρη ότι σε έχουν ανοίξει και σου έχουν πάρει τα νεφρά (λες και δεν παίζει άλλο όργανο στο σώμα σου) κι έχει ήδη καταφέρει να φτιάξει την αφίσα για το Amber Alert! Όταν μιλάει στο τηλέφωνο με το θείο από την Αυστραλία ή στη γιαγιά που μένει στο χωριό θα σε φωνάξει να μιλήσεις σε όποιο σημείο της γης κι αν είναι, γιατί αυτός είναι ο τρόπος της να κρατάει την ισορροπία μέσα στο σόι.

Πηγή:”Ο τοίχος είχε τη δική του Υστερία”

Όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι συνοψίζονται σε μια μόνο λέξη: ΥΠΕΡΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!! Σε άλλες χώρες, όταν τα παιδιά πάνε δεκαοχτώ, οι γονείς τα πετάνε από το σπίτι κι αυτά πρέπει να επιβιώσουν μόνα τους στον κόσμο. Η Ελληνίδα μάνα, αντίθετα, όσο χρόνια και αν περάσουν, θα σε θέλει να είσαι κάτω από τις φτερούγες της, γιατί ο κόσμος είναι αρκετά κακός για το λουλούδι της και δεν πρέπει να πληγωθείς ή να δεις πόσο άγριος είναι. Και μην τολμήσεις να της φέρεις αντίρρηση σε αυτή της τη θεωρία, έχει ήδη προλάβει να σου πει ότι «δεν ξέρεις τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω σου», ότι της αντιμιλάς και γιατί της αντιμιλάς και, μια από τις δέκα πιο αγαπημένες της ατάκες, «πήγες και έμοιασες στον πατέρα σου, και γι’ αυτό βγάζεις τέτοια γλώσσα». Εσύ, μετά από μια τέτοια κατά μέτωπον επίθεση, ίσως θελήσεις να βγεις λίγο από το σπίτι για να ηρεμίσεις και να πάρεις λίγο καθαρό αέρα. Ε, εκεί θα προλάβει να παραπονεθεί ότι ποτέ δεν είσαι μέσα στο σπίτι, όπως κάνουν τα παιδιά των φιλενάδων της, ακόμα κι αν νανοσεκόντ πριν έχει πει ότι δεν τη νοιάζουν τα άλλα παιδιά, κι αν έχεις τολμήσει να κάνεις το σφάλμα να έχεις λούσει τα μαλλιά σου και να μην τα έχεις στεγνώσεις καλά… την έχεις πατήσει άσχημα!!! Βρες καράβι να φύγεις γιατί μετά θα κρυώσεις κι αφού θα κρυώσεις, σίγουρα θα αρρωστήσεις και θα φταις εσύ που «δεν άκουγες τη μανούλα»! Και μη διανοηθείς να της πεις ότι ίσως υπερβάλλει λιγουλάκι… έχει ήδη ξεστομίσει την ατάκα πως πρέπει να κάνεις παιδιά για να την καταλάβεις.

Ελληνίδα μαμά αξία ανεκτίμητη και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο

Νομίζω δεν υπάρχει άτομο σε αυτό τον κόσμο που να μπορεί να καλύψει τα πάντα γύρω από το ζήτημα «Μάνα» πόσο μάλλον το ζήτημα «Ελληνίδα Μάνα». Ξέρω όμως ένα πράγμα που ξέρουν κι όλες και δεν σταματούν να μας το λένε και να το δείχνουν: πόσο πολύ μας αγαπάνε και πως πάντα θα είναι εκεί για εμάς! Ακόμα κι όταν τις στεναχωρούμε, ακόμα και τις φορές που τις έχουμε κάνει να κλάψουν, γιατί -πιστέψτε με- σίγουρα όλοι το έχουμε κάνει έστω και μια φορά. Προτείνω λοιπόν να πάμε σήμερα να τις κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά και να μη χρειάζεται μόνο μια μέρα για να καταλαβαίνουν κι εκείνες πόσο πολύ τις αγαπάμε… Μάνα σε λατρεύω όσο τίποτα άλλο!

+ posts

One thought on “Φαινόμενο: «Ελληνίδα Μάνα»

  1. Τι τρυφερό ❣ τι γλυκό 🍭 πόσο αληθινο 💟
    Ένα απλό κείμενο οοοοολη η αλήθεια 🥰❣💟🥰❣💟

Comments are closed.