Φιλοσοφική: Μύρια προβλήματα/Σε Γ. Συνέλευση (Τετάρτη 10/11,12:00) καλούν οι φοιτητές

Φιλοσοφική: Μύρια προβλήματα/Σε Γ. Συνέλευση (Τετάρτη 10/11,12:00) καλούν οι φοιτητές

Tο επιδημικό φορτίο της χώρας αυξάνεται όλο και περισσότερο. Oι ΜΕΘ εξαφανίζονται ωσάν καρφίτσες ριγμένες στα άχυρα. Τα κρούσματα συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους. Η κατάσταση στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, έχει αφεθεί στο έλεος των συνθηκών και στην ατομική πρωτοβουλία των φοιτητών, εκπαιδευτών και διοικητικού προσωπικού.

Με την έναρξη των μαθημάτων, οι φοιτητές ενημερώθηκαν από τον επόπτη της Φιλοσοφικής, κ. Πέτρο Ρούσσο, πως «δεδομένου ότι το προσωπικό της Σχολής δεν επαρκεί για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των αρνητικών τεστ, επαφίεται στη φιλοτιμία μας η προστασία του εαυτού μας και των άλλων». Έτσι οι φοιτητές γνώριζαν ότι η ατομική ευθύνη χρειάζεται ξανά να επιστρατευτεί, καθώς είχε γίνει εξ αρχής κατανοητό πως οι έλεγχοι δεν θα επαρκούσαν. Δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές που τελούσαν οι ίδιοι τους απαραίτητους και αυτονόητους ελέγχους λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων, παρόλο που δεν ήταν δική τους αρμοδιότητα. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες φοιτητών που παραδέχονται πως οι έλεγχοι ξεκίνησαν πολύ μετά την έναρξη των μαθημάτων και μάλιστα χωρίς κάποιο μέσο που να ταυτοποιεί, να πιστοποιεί και να ελέγχει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης και rapid test είναι αληθινά.

Εν συνεχεία, σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα, οι καθηγητές και οι άνθρωποι της Σχολής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κακοκαιρία, καθώς η βροχή δεν έμεινε μόνο έξω από το ιστορικό κτήριο της Φιλοσοφικής. Αποκρουστικές οι εικόνες που στάζουν οι τοίχοι, που πλημμυρίζουν οι διάδρομοι και οι στάσεις. Με αποτέλεσμα να μην είναι όλες οι έξοδοι/είσοδοι της Φιλοσοφικής προσβάσιμες ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι της Φιλοσοφικής από και προς τις κατοικίες τους.

Κακοκαιρία “Μπάλλος” (14/10/2021): Το ΦΚ Αποκλειστικό βίντεο μας που έκανε το γύρο του ελληνικού Διαδικτύου με την Φιλοσοφική που στάζουν τα ταβάνια της.

Ακόμα, η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι το λιγότερο επικίνδυνη. Καθημερινά, όλα τα λεωφορεία που οδηγούν από και προς την Φιλοσοφική (220/221/235,230/608/250) είναι γεμάτα, με τους φοιτητές και τους κατοίκους των γύρω περιοχών όχι απλά να συγχρωτίζονται, αλλά να ασφυκτιούν μέσα σε συνθήκες απειλητικές για την δημόσια υγεία.

Και καθώς το κρύο δυναμώνει, φήμες κυκλοφορούν πως φέτος η θέρμανση δεν θα είναι ανοιχτή, διότι τα παράθυρα θα αφήνονται ανοιχτά με σκοπό τον εξαερισμό των αιθουσών. Αυτή είναι η πληροφορία δεδομένου ότι ειδικά μέσα εξαερισμού δεν έχουν παρθεί, για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατότερο ασφαλέστερη και καθαρότερη ατμόσφαιρα για τους φοιτητές αλλά και για τους διδάσκοντες που καλούνται να κάνουν μάθημα με μάσκα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ένα περιστατικό, το οποίο φανερώνει την έλλειψη οργάνωσης και προβλεπτικότητας. Η έναρξη της διδασκαλίας της Σχολικής Ψυχολογίας, μάθημα επιλεγόμενο από πολλά τμήματα της Φιλοσοφικής, κάτι το οποίο όφειλαν να γνωρίζουν οι αρχές, είχε καθοριστεί να γίνεται σε μία αίθουσα (438), ενώ θα έπρεπε εξ αρχής αν όχι να δημιουργηθούν πολλά κλιμάκια, να οριστεί άλλη αίθουσα διδασκαλίας. Αυτό συνέβη από το δεύτερο κιόλας μάθημα, αλλά στο πρώτο οι φοιτητές άρχιζαν να έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση: το αμφιθέατρο είχε γεμίσει κι η ούρα έφτανε μέχρι έξω, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η διδάσκουσα να χωρίσει το μάθημα σε 2 μονόωρα ώστε να γίνει η διδασκαλία στο μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών. Ωστόσο, να μην λησμονηθεί ότι για αυτό το μάθημα ήρθαν πολλά παιδιά από μέρη της Αθήνας που χρειάζεται μια και δύο ώρες για να φτάσουν στην Φιλοσοφική με αποτέλεσμα να πάει χαμένος ο κόπος και εν τέλει, κυνικά μιλώντας, ο ύπνος τους. Αλλά για όλα αυτά δεν υπήρχε μια εξ αρχής πρόβλεψη, με τον Προμηθέα να μας κουνάει το χέρι για τα σπασμένα που θα καλεστεί να περισυλλέξει.

Τι μετρό και λεωφορείο, τι αμφιθέατρο…

Οι τουαλέτες, ανέκαθεν, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, μη εφοδιασμένες με τα απαραίτητα μέσα, εστίες κινδύνου και μόλυνσης. Και ειδικά τώρα με την πανδημία και με όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν προσλήφθηκε- ενισχύθηκε το ήδη υπάρχον καθαριστικό προσωπικό, ώστε να φροντιστεί η υγιεινή  όλων αλλά και δη αυτών των χώρων.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Η ατομική ευθύνη είναι πάλι εκείνη που επιστρατεύεται. Το μεγαλύτερο μέρος της φοιτητικής κοινότητας που συνειδητά και χωρίς να διστάσει εμβολιάστηκε για να επιστρέψει ξανά στην καθημερινότητα και στην «κανονικότητα» που για 1,5 χρόνο στερήθηκε, κινδυνεύει  άμεσα. Και μαζί με τους φοιτητές θέτονται σε κίνδυνο και οι διδάσκοντες, οι οποίοι με νύχια και με δόντια απαίτησαν και πάλεψαν για να λειτουργήσουν ξανά στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα, θα γίνει την Τετάρτη στις 10 του μήνα Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής στις 12 ακριβώς στην αίθουσα 313.

Τα ζητήματα είναι πολλά και κρίσιμα.

Όλοι οφείλουμε να παλέψουμε για να μην δημιουργηθεί εν γνώσει μας ένας κόσμος που δεν θα μας χωρά και δεν θα μας προστατεύει όλ@.

Η σιωπή δεν είναι η απάντηση, η δράση είναι η λύση.

+ posts