ΦΚ Αυτοψία: Η Αθήνα στις αλυσίδες του χιονιά/Νοσοκομεία μόνα τους απέναντι στο επιτελικό χάος

ΦΚ Αυτοψία: Η Αθήνα στις αλυσίδες του χιονιά/Νοσοκομεία μόνα τους απέναντι στο επιτελικό χάος

Μια από τις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν οι περιοχές του Χολαργού και του Παπάγου. Βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, όπως επίσης στην περιοχή έχουν την έδρα τους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γ.Γεννηματά». Εμείς επισκεφτήκαμε την περιοχή στην οποία αντικρίσαμε περιουσίες που έχουν πληγεί από δέντρα που έχουν πέσει, οχήματα που έχουν γλιστρήσει και έχουν πέσει σε μάντρες και άλλα. Η παρουσία του κρατικού μηχανισμού ήρθε εννοείται με καθυστέρηση (με τους φορείς -Δήμος, Περιφέρεια,Πολιτική Προστασία- να μπλέκονται ο ένας στα πόδια του άλλου).

Η αυτοψία μας ξεκίνησε από το Δημαρχείο του Χολαργού στο τέλος της οδού Περικλέους, όπου και ανακαλύψαμε πως υποτυπωδώς άνοιξαν κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες του Δήμου, με εκσκαφείς του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Απίστευτα πολλές ήταν και οι πτώσεις δέντρων στην περιοχή.

Στην πορεία κατηφορήσαμε προς τη Λεωφόρο Μεσογείων. Μόνο 2 λωρίδες της ανοιχτές πλήρως, ενώ πολλά αυτοκίνητα ήταν εγκλωβισμένα στο χιόνι. Οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν εχθές το βράδυ που μαινόταν η χιονοθύελλα με κεραυνούς να τη συνοδεύουν.

Επισκεφτήκαμε και τα δυο νοσοκομεία της περιοχής, ξεκινώντας από το «Γ.Γεννηματά». Εκεί οι εργαζόμενοι μας έδωσαν μια ακριβή εικόνα σχετικά με την μηδενική μέριμνα του επιτελικούς κράτους για τα νοσοκομεία (μετά από 2 χρόνια πανδημίας). Τη Δευτέρα 24/1, όπως μας ανέφεραν και οι ίδιοι, τα πολυδιαφημισμένα εκχιονιστικά (που έμμελε να δούμε αργότερα) πέρασαν μόνο ανά 8 ώρες τις κρίσιμες στιγμές όπου χιόνιζε ασταμάτητα. Με δυσκολία πέρασαν 3 οχήματα του ΕΚΑΒ που χρειάστηκε να εισέλθουν στον χώρο του «Γ.Γεννηματά».

Και μηχανάκια “θύματα” του χιονιά-έξω από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματά.

Αντικρίσαμε την απόγνωση σε αυτά που μας έλεγαν για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που πέρασαν. Εδώ αξίζει να τονίσουμε τις οδηγίες που Πολιτική Προστασία και Περιφέρεια ΠΑΝΤΕΛΩΣ αγνόησαν με τον διευθυντή της ΕΜΥ να απαντάει χθες σχετικά με την σφοδρότητα της «Ελπίδας». Ήταν ενήμεροι για ένα μεγάλο κύμα χιονιά και επέλεξαν στην Μεσογείων να περνάει ένα εκχιονιστικό ανά 8 ώρες…

Κατηφορίζοντας οδηγηθήκαμε προς το νοσοκομείο «Σωτηρία» για να συλλέξουμε κι άλλες πληροφορίες. Ο δρόμος γεμάτος με παρατημένα αμάξια μέσα στην μέση του δρόμου. Αξίζει επίσης να τονίσουμε -αν δεν το είδατε σε κάποιο άλλο ΜΜΕ- πως προχθές για πρώτη φορά οι γιατροί δεν μπορούσαν λόγω του χιονιά να παράσχουν στους ασθενείς το γεύμα τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο νοσοκομείο εντός δασικής έκτασης με τις εγκαταστάσεις του να απέχουν η μία από την άλλη. Ένα τέτοιο νοσοκομείο μόνο να παραλύσει μπορεί όταν πέφτει έντονο χιόνι. Οι δρόμοι μεταξύ των κτιρίων του «Σωτηρία» ήταν κλειστοί και οι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο κτήριο για οποιαδήποτε εξέταση ή θεραπεία. Ποιο όχημα ή βανάκι μπορεί να εξυπηρετήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς δίχως την παρουσία εκχιονιστικών μηχανημάτων; Επίσης, για αρκετές ώρες δεν λειτουργούσε ούτε η θέρμανση του νοσοκομείου. Αυτή, ευτυχώς, αποκαταστάθηκε.

Φτάνοντας στην είσοδο του νοσοκομείου, που εξυπηρετεί πλέον μόνο covid-19 περιστατικά, συναντήσαμε ένα φορτηγό με αλάτι και 5 εργαζόμενους της Περιφέρειας να δουλεύουν σκληρά για να απεγκλωβίζουν αμάξια. Συνεργεία της Περιφέρειας κάνουν τους απεγκλωβισμούς των αμαξιών από το χιόνι που παγώνει και ρίχνουν αλάτι. Βέβαια, για να ειδοποιήσει κανείς τους ιδιοκτήτες, εμείς προσωπικά δεν είδαμε κάποια παρουσία της Τροχαίας. «Ανά μισή ώρα απεγκλωβίζουμε περίπου 10 αυτοκίνητα» μας ανέφεραν. Ως δρομολόγιό τους είχαν όλη την Λεωφόρο Κατεχάκη, μέχρι το ύψος του Σταυρού! Ναι, καλά διαβάσατε. Τα ίδια άτομα και συνεργεία, ενώ μερικοί εκ των εργατών ήταν μεγάλης ηλικίας.

Ο συντάκτης μας Βαγγέλης Βαλαβάνης συνομιλεί με τους εργαζόμενους της Περιφέρειας.

Δουλεύουν ασταμάτητα δίχως καμία μέριμνα της Περιφέρειας για την ομαλή αντικατάστασή τους. Ο εκσκαφέας παραδίπλα που άνοιξε την είσοδο του «Σωτηρία» ήταν η επιτομή του επιτελικού μπάχαλου. Τον ρωτήσαμε σε ποιο θεσμό της κρατικό θεσμό υπάγεται… ήταν μισθωμένος ιδιώτης από την Περιφέρεια, ενώ αν καταλάβαμε καλά ο εκσκαφέας ανήκε στον Δήμο Αθηνών. Όπως καταλαβαίνετε δεν λάβαμε κάποια ακριβή απάντηση.

Μετά από 24ώρες ξεκίνησαν κάποια εκχιονιστικά τα οποία πετύχαμε εκείνη τη στιγμή στο «Σωτηρία». Πριν μάλλον τα κρύβαμε μην μας τα ματιάσουν…

Στο μεταξύ, στην Αττική Οδό ο εφιάλτης συνεχιζόταν με τους ανθρώπους ακόμα να προσπαθούν με την βοήθεια του Στρατού να απεγκλωβίσουν οχήματα και να γυρίσουν σπίτι τους. Άλλοι έμειναν εκεί, άλλοι γύρισαν στα σπίτια τους και ξανά πήγαν να τα παραλάβουν, η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο. Αποκλεισμένος συμφοιτητής μας που πέρασε πολλές ώρες εκεί για να βοηθήσει εγκλωβισμένους, στην ερώτηση μας, τι βίωσε εκεί μας απάντησε:

«Λοιπόν τι είδα: ανθρώπους εξασθενημένους και γεμάτους απορία που στο πιο ακριβοπληρωμένο δρόμο όλης της χώρας αυτοί είχαν αποκλειστεί. Μέσα στην Αθήνα!

Χιονόπτωση απίστευτη. Σαν καταιγίδα αλλά με χιόνι. Κρύο πολύ. Δεν βοηθούσε κανένας. Κανένα όχημα της Πολιτικής Προστασίας. Η ουρά ξεκινούσε από την έξοδο της Πεντέλης μέχρι ούτε και εγώ ξέρω μέχρι πού. Είδα κόσμο με παιδιά στην αγκαλιά να περπατάει να φύγει. Παρατημένα αυτοκίνητα που είχαν καλυφθεί πλήρως από το χιόνι.

Υπήρξε αλληλοϋποστήριξη. Υπήρχε ένα φορτηγό του Καραμολέγκου και ζητούσαν από τον οδηγό να ανοίξει το φορτηγό να τους μοιράσει ψωμί.

Ένα χάος με λίγα λόγια»

Ευχαριστούμε πολύ τον Λευτέρη Κ. που μας έστειλε αυτό το βίντεο.

Ας ελπίζουμε πως τα χειρότερα πέρασαν και πως ο κρατικός μηχανισμός θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει. Όσο περνούν οι ώρες όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες των συμπολιτών μας που αβοήθητοι έζησαν μια πραγματική Οδύσσεια στην Αττική Οδό. Παρά την δήθεν αποζημίωση των 2.000 ευρώ που εξήγγειλε ο  Κ.Μητσοτάκης ήδη ένας 62χρονος που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο θα καταθέσει μήνυση για αποζημίωση (χρειάστηκε να περπατήσει ένα χιλιόμετρο στο χιόνι για να φτάσει σε σημείο όπου στρατιώτες τον βοήθησαν, τον πήγαν στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο). Μαζί του και οι 2.000 οδηγοί μέχρι στιγμής σύμφωνα με το dikastiko.gr .

+ posts

Ονομάζομαι Γιώτης Πέτρος και είμαι μεγαλωμένος στην όμορφη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Σήμερα, φοιτώ στο τμήμα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, παρόλα αυτά οι ασχολίες μου δεν μένουν στα πλαίσια αυτής της σχολής.
Η συγγραφή για εμένα είναι ο τρόπος να εκφράσω την ελευθερία που δεν μπορώ να βρω στον κόσμο μου. Η ενασχόλησή μου με την Τέχνη, την Μουσική και το Θέατρο με ώθησε στο να αποτυπώνω αυτόν τον κόσμο πάνω στο χαρτί.
Η αρθρογραφία που χρειάζεται η εποχή μας είναι στην σωστή ενημέρωση και στις πολύπλευρες απόψεις. Για αυτόν τον λόγο, ο Φοιτητικός Κόσμος αποτελεί για εμένα ένα εργαστήρι τέχνης που δημιουργεί ιδέες και τις μεταδίδει στους αναγνώστες του. Η φράση η οποία θεωρώ πως με χαρακτηρίζει και θα ήθελα καθένας να σκέφτεται στα καλά και στα δύσκολα είναι «χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.