ΦΚ Ρεπορτάζ: «Ελπίδα»- Χάος του επιτελικού κράτους- Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας

ΦΚ Ρεπορτάζ: «Ελπίδα»- Χάος του επιτελικού κράτους- Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας

Συνεχής χιονόπτωση, εξαφανισμένα εκχιονιστικά που δήθεν ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης διαφήμιζε πριν την κακοκαιρία στα ΜΜΕ, εμμονική τηλεκπαίδευση στα όρια της γραφικότητας σε Σχολεία και φροντιστήρια, εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας μέσα στο κρύο για πάνω από 13 ώρες στην Αττική οδό, εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες, πυρά του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας στην πανάκριβη Αττική οδό και στην εταιρεία της, μηδενική αναφορά στις ευθύνες της Αστυνομίας και της Πολιτείας… θα μπορούσε να ήταν χειρότερο; Ναι. Ήταν πολύ χειρότερη η «Ελπίδα» από όσο περιμέναμε. Αν και η Συντακτική Ομάδα του ΦΚ ετοιμάζεται για την εξεταστική περίοδο, είμαστε παρόντες για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας.

Καλά πήγε αυτό.

Υπάρχει χώρα όπου με σφοδρότατη χιονόπτωση και με θερμοκρασίες λίγο κάτω από το μηδέν παραλύει; Η απάντηση είναι ξανά “ναι” και είναι αυτή του επιτελικούς κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Άφαντος ο πρωθυπουργός από το πρωί, με το “παιχνίδι” να χάνεται στις συνοικίες της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού, του Χαλανδρίου, το χιόνι να αγγίζει τα 30 εκατοστά ήδη από το μεσημέρι και συνεχείς διακοπές ηλεκτρισμού να βυθίζουν τους 3 δήμους στο σκοτάδι. Όπως αναφέρουν στον ΦΚ κάτοικοι, οι έντονες χιονοπτώσεις ξεκίνησαν νωρίς με τα εκχιονιστικά να είναι παντελώς απόντα.

Εγκληματικές ευθύνες της «Αττικής Οδού»-Δραματικές εκκλήσεις από τον Α. Παυλόπουλο-

«Καμία ενημέρωση από κανέναν» καταγγελλουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί

Παράλληλα από το μεσημέρι ξεκίνησε και ο αποκλεισμός πολιτών στην Αττική Οδό, μέσα σε αυτούς και ο δημοσιογράφος του Open TV, κ. Άκης Παυλόπουλος, ο οποίος μετέδωσε όλα όσα έζησε αυτές τις εξαντλητικές ώρες σε live συνδέσεις στο Open θυμίζοντας τη συνέπεια του καναλιού του και στις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια (το να δίνεται βήμα στους πολίτες είναι σημαντικό).

Τα πρώτα 8 λεπτά δείχνουν γλαφυρότατα τι έζησαν συμπολίτες μας πάνω από 10 ώρες μέσα στο κρύο.

Μέχρι και τις ώρες που γράφονται αυτές τις γραμμές εξελίσσεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική και τον Στρατό. Ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά κι άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό. Αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επί τόπου η ΓΓΠΠ (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κι η Αστυνομία. Οι ανταποκρίσεις του κ. Παυλόπουλου είναι συγκλονιστικές και δείχνουν με τον πιο άμεσο και κατανοητό τρόπο την ανευθυνότητα της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό και την πλήρη κατάντια του επιτελικού μηχανισμού. Η «Αττική Οδός», η οποία άφησε και βαρέα οχήματα που απαγορευόταν να μπουν στον δρόμο, έκανε λόγο για «άπειρους οδηγούς»… λίγη ντροπή δεν έβλαψε.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραισκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Ειδικά για την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη ταλαιπωρία των οδηγών που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού: «Δυστυχώς η εταιρεία της Αττικής Οδού παρά τις συσκέψεις που είχαν γίνει και τις υποσχέσεις της δεν κράτησε ανοιχτό το δίκτυο της-Θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες».

Εκχιονιστικά στο Σύνταγμα-15 πόντοι χιόνιΜε αλυσίδες η μετακίνηση των αυτοκινήτων

H Aκρόπολη στα λευκά.

Ορεινό χωρίο θύμισε το κέντρο της Αθήνας με το χιόνι να αγγίζει τους 15 με 20 πόντους και εκχιονιστικά να καθαρίζουν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, τη Λεωφόρο Αμαλίας και άλλους κεντρικούς άξονες των Αθηνών. Παρ΄ όλα αυτά η χιονόπτωση που είναι πολύ σφοδρότερη από ό,τι στην κακοκαιρία «Μήδεια» απέδειξε πως ένα απλό καθάρισμα του χιονιού δεν έφτανε. Με αλυσίδες, ειδικά αυτοκίνητα χαμηλότερα σε ύψος σε σχέση με 4×4, κινούνταν μόνο στο κέντρο. Ακόμα και στα νότια προάστια «το έστρωσε» με Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο κ.α. να ντύνονται στα λευκά και να σημειώνονται πτώσεις δέντρων.

Το έστρωσε και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η χιονοθύελλα συνεχίζει απτόητη ακόμα και αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Στον Χολαργό ενδεικτικά τα αμάξια έχουν πλήρως καλυφθεί από χιόνι, ενώ ο Περιφερειακός του Υμηττού δεν είναι πλέον ορατός -ούτε καν τα φώτα του- από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Λίγο χιόνι σε μπαλκόνι στον Χολαργό.

Ο κ. Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε για τις επόμενες ώρες:

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα συνεχίζεται με μεγάλες εντάσεις και θα κρατήσει μέχρι και τα μεσάνυχτα ή μία-δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το κύμα αυτό θα έχει 16 ώρες συνολικά διάρκεια. Παρότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια ύφεση, εντούτοις σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, της Στερεάς και Εύβοιας, δείχνουν μεγάλες ποσότητες χιονιού κυρίως τις βραδινές ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Για το Λεκανοπέδιο, ο κ. Κολυδάς εξήγησε ότι ύφεση θα δούμε από το μεσημέρι της Τρίτης. «Οι πολύ ψυχρές μάζες μας έφεραν χιονοκαταιγίδες και συνεχίζονται και στις νότιες νησιωτικές περιοχές» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον παγετό, ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι αύριο και μεθαύριο θα είναι εντονότερος και επικίνδυνος στις περιοχές που έχει χιονίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά τα μετεωρολογικά μοντέλα αναλύονται τέσσερις φορές τη μέρα.

Αργία η αυριανή μέρα/Κλειστά Πανεπιστήμια και όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης

Μετά από όλο το επιτελικό μπάχαλο που ζει η Αττική κυρίως, για να μην επέλθει η πλήρης κατάρρευση η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει ως αργία την αυριανή μέρα. Η κα. Κεραμέως, η οποία δεν έχει ακόμα απαντήσει στη σκοτεινή σύμβαση με τη Cisco και τα προσωπικά δεδομένα 1.500.000 μαθητών και καθηγητών, επέμεινε χθες σε τηλεκπαίδευση. Με δασκάλους να μην έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, μαθητές να μην συνδέονται λόγω διακοπής ρεύματος… περιμένουμε να ακούσουμε την κα. Υπουργό, σε λίγες μέρες, να μας πει πως όλα δούλεψαν τέλεια. Για τα ΜΜΜ ισχύουν τα εξής:

ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ: Η κυκλοφορία των συρμών θα γίνεται στο τμήμα Πειραιάς-Αττική και αντίστροφα από την έναρξη της λειτουργίας.

ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3 ΜΕΤΡΟ: Οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά και στις 2 γραμμές από την έναρξη της λειτουργίας. Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

ΤΡΑΜ: Η λειτουργία του μέσου θα ξεκινήσει και στις 2 γραμμές Τραμ στις 8 το πρωί.

Για την επιτελική τραγωδία στο λευκό τοπίο σκληρά ραπίσματα δέχεται η κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση (θα επανέλθουμε σε νέο μας άρθρο).

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χ. Στυλιανίδη. Άραγε για το χάος της “Ελπίδας” κανείς δεν φταίει;

Σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα και ελπίζουμε πως οι εφιαλτικές ώρες θα τελειώσουν για όλους τους συμπολίτες μας. Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και εγκληματικές. Δεν μιλάμε απλά για τον καυγά μεταξύ κυβέρνησης-Αττικής Οδού (με τους ιδιοκτήτες να είναι στο φιλικό περιβάλλον του πρωθυπουργού), αλλά για την απελπισία των ανθρώπων που σήμερα φοβούνται στο κρύο, μόνοι και αβοήθητοι.

Αυτή η σοκαριστική για τα δεδομένα μιας δημοκρατίας παράλυσης του κράτους και αντικατάστασής του από την ελεύθερη αγορά, τον δήθεν επιτελικό σχεδιασμό και το δόγμα του «Νόμος και Τάξη», αποτελεί ένα έγκλημα διαρκείας. Ο Κυριακός Μητσοτάκης επιθυμεί σε κάθε κρίση να εκκενώνουμε τη χώρα (ειδικά για την «Ελπίδα», οι σκληροί κι έτοιμοι για όλα επιτελικοί μας ήταν ενήμεροι μια εβδομάδα πριν).

Πόσο μόνοι μας απέναντι σε όλα (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρίες κα.) μπορούμε να αντέξουμε; Μόλις περάσει και η «Ελπίδα» θα αρχίσει πάλι το χιλιοπαιγμένο έργο περί ακραίων φαινόμενων. Μόνο που πλέον το έργο αρχίζει να κουράζει. Και καμιά συνέντευξη, ψέμα, λίστα Πέτσα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.

Ούτε επιτελικοί, ούτε έτοιμοι. Εγκληματικά ανίκανοι και εκτός πραγματικότητας.

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.