ΦΚ Ρεπορτάζ: Υποκλοπές/Όλες οι πληροφορίες για το σκάνδαλο που μας αφορά όλους

ΦΚ Ρεπορτάζ: Υποκλοπές/Όλες οι πληροφορίες για το σκάνδαλο που μας αφορά όλους

«Ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις» είχε πει κάποτε ο Ουμπέρτο Έκο. Ο γνωστός συγγραφέας όμως έκανε ένα μεγάλο λάθος. Από τις 4 Αυγούστου γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σκανδάλου υποκλοπών με υπεύθυνους τους πρόσφατα παραιτούμενους Γ. Δημητριάδη (ανιψιός και Γραμματέας του Γραφείου του ΠΘ) και Π. Κοντολέοντος (διοικητής της ΕΥΠ), αλλά και τον προϊστάμενό τους, τον Κ. Μητσοτάκη.

Πρωτοφανής είναι και η απαράδεκτη προσπάθεια κάλυψης του σκανδάλου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. που αποδεικνύουν περίτρανα γιατί η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση σε θέματα Ελευθερίας του Τύπου. Βέβαια μια αντιδημοκρατική πρακτική τέτοιας φύσεως, ακόμα και στους πιο φανατικούς δημοσιογράφους-θαυμαστές του ΠΘ, δημιουργεί μια τεράστια αμηχανία. Και με αυτή την αμηχανία, ρίχνοντας τις ευθύνες στους Δημητριάδη-Κοντολέων, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να βγάζουν από το κάδρο έναν πρωθυπουργό που δεν ξέρει, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τι γίνεται στη χώρα που διοικεί.

Δεν πρόκειται για μια κανονικότητα. «Ε και τι γίνεται αν παρακολουθούν τον Ανδρουλάκη;», αλλά για μια βαθιά εκτροπή. Δεν πρόκειται περί ενός ζητήματος «δεν βαριέσαι», αλλά για έναν ζωντανό κίνδυνο για τη δημοκρατία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας και η μεσοτοιχία Predator-Μαξίμου

Δημητριάδης-Κοντολέων aπο επιτελικα προτυπα σε θυσιεσ για τον πθ

Ο Ν. Ανδρουλάκης ανακάλυψε, μέσω έρευνας της Ευρωβουλής, πως έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το λογισμικό «Predator». Είχε προηγηθεί η παρακολούθηση του κ. Θανάση Κουκάκη, ερευνητή δημοσιογράφου, καθώς επίσης και μια σειρά παρακολουθήσεων πολιτών (ακροδεξιών-αντιεμβολιαστικών απόψεων), όπως επίσης και ενός 12χρονου προσφυγόπουλου. Όλες αυτές τις αποκαλύψεις μέσω της Reporters United είχε αναδείξει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα 3 πρωτοσέλιδα της ΕΦΣΥΝ σχετικά με τις υποκλοπές.

Μάλιστα, όταν ο κ. Κουκάκης ζήτησε από την ΑΔΑΕ να εξηγήσει ποιος τον παρακολουθεί, στις 31 Μαρτίου ο Κ. Μητσοτάκης ψήφισε τροπολογία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που καταργούσε την υποχρέωση της ΑΔΑΕ να λογοδοτεί στους πολίτες που προσφεύγουν σε αυτή για να μάθουν από ποιον παρακολουθούνται. Η συμπόρευση όμως με τη ΝΔ και οι ίσες αποστάσεις που κράτησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ακόμα και όταν αντιλήφθηκε ότι η παρακολούθηση του κινητού του γινόταν από την ΕΥΠ, του γύρισαν μπούμερανγκ. Υπάρχουν και εκλογές που θα γίνουν κάποια στιγμή, όμως η ωμή πραγματικότητα χτύπησε την πόρτα του Ν. Ανδρουλάκη.

Τις επόμενες μέρες ο Π. Κοντολέων, μετά από ραπίσματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα παραδεχθεί πως υπήρξε παρακολούθηση, θα πετάξει το μπαλάκι σε δήθεν ξένες χώρες (Αρμενία και Ουκρανία δικαίως απάντησαν οργισμένες), αλλά θα το παραδεχθεί πως υπήρξε παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.

Η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την Αρμενία και την Ουκρανία αποτέλεσε μέρος των διαρροών από το Μαξίμου με την Καθημερινή και τα ΜΜΕ που τις μετέδωσαν να λαμβάνουν πληρωμένες απαντήσεις από τις πρεσβείες των χωρών.

Σίγουρα στην ομολογία αυτού του επιτελικού παρακράτους έπαιξε ρόλο η δυναμική στάση των βουλευτών που συμμετείχαν (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Χ. Καστανίδης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Π. Πολάκης, Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, ΜέΡΑ25: Σ. Σακοράφα), όπου σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές (η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών) οι φωνές των βουλευτών για εξηγήσεις ακούγονταν μέχρι το περιστύλιο και την είσοδο της Βουλής. Το βλέμμα του κ. Κοντολεόντος σε όλες τις φωτογραφίες τα λέει όλα.

Καθοριστικότατο ρόλο σε αυτό το ελληνικό Watergate έχει η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» (σ.σ. και αυτής του Inside Story) που συμπλήρωσε το παζλ με νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα πιο κοντά στο θρίλερ των υποκλοπών. Ο «επιτελικός άνθρωπος για όλες τις δουλείες» όπως έλεγαν τα ΜΜΕ, ο Γ. Δημητριάδης, τελικά όχι μόνο εκτελεί και καθήκοντα «επιτελικά», αλλά φρόντισε μέσω υπόγειων διαδικασιών η χώρα να λάβει το λογισμικό Predator (αναλυτικά το πώς δημιουργήθηκε η «Μεσοτοιχία Μαξίμου με το Predator» εδώ). Η επιβεβαίωση ήρθε τον Μάιο του 2022, όταν η Google διαπίστωσε «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» πως φορείς που υποστηρίζονται από κρατικές Αρχές χρησιμοποίησαν το Predator στην Ελλάδα.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Παραιτήσεις να φύγει η ευθύνη, ΣΚ στο Μαράθι και πώς τα ΜΜΕ έχουν καλύψει το σκάνδαλο

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΌΛΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΠΘ με τη σύζυγό του κα. Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο Μαράθι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Και μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντος ο ΠΘ θεώρησε σκόπιμο μιας και ερχόταν Σαββατοκύριακο, να πάει στο αγαπημένο του Μαράθι και να φωτογραφηθεί, την ίδια ώρα που οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος βγαίνουν στο φως. «Όλα στο φως» ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας και ζητά την παραίτηση του ΠΘ. «Δεν είναι μέγα λάθος, είναι μέγα σκάνδαλο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική οδό για να λάμψει η αλήθεια», σημείωσε αντίστοιχα και ο Ν. Ανδρουλάκης, με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσιογραφικούς κύκλους, όλο το ΣΚ που πέρασε τηλεφωνούσε σε διευθυντές εφημερίδων, τονίζοντας ότι δεν ήξερε απολύτως τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι διάφορες διαρροές που άφηνε το Μαξίμου αναπαρήχθησαν πιστά από πολλά Μ.Μ.Ε. τα οποία δεν αναφέρθηκαν καν στις σαρωτικές αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ, των Reporters United και του Inside Story. Τα «Παραπολιτικά» ωμά αντέγραψαν τις διαρροές από το Μαξίμου, μαζί τους και η ιστορική «Καθημερινή» και το Πούλιτζερ για την κάλυψη το κέρδισε το «Newsbomb» του Δ. Γιαννακόπουλου, που οριακά δεν είπε ήρωα τον Γ. Δημητριάδη, ενώ για το ενημερωτικό site οι παρακολουθήσεις δεν είναι παρά «συκοφαντία και τοξικότητα προς τον Κ. Μητσοτάκη».

Η μόνη «ευχάριστη» διαφορά ήρθε από το πρώην συγκρότημα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (νυν Μαρινάκη) δηλαδή το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ και το in.gr που ανέφεραν πως οι παραιτήσεις του ανιψιού του ΠΘ και του διοικητή της ΕΥΠ συνδέονται με τις αποκαλυπτικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν από την ΕΦΣΥΝ, τους Reporters United και το Inside Story. Αστείο ήταν και το γεγονός πως και όταν ο Κοντολέων παραδέχτηκε τις παρακολουθήσεις στην Επιτροπή της Βουλής, 4 μεγάλα site αντέγραψαν ακριβώς την ίδια παράγραφο αυτολεξεί σχετικά με τα λεγόμενα του Κοντολέοντος, ενώ έγραψαν πως η παρακολούθηση Κουκάκη δεν σχετίζεται με τον Ν. Ανδρουλάκη (εν τέλει τις έκανε η ΕΥΠ ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, το επιτελικό Μέγαρο Μαξίμου). Η πραγματικότητα όμως δεν αναγνωρίζει από αντιγραφές. Είναι ωμή και αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο γιατί είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη και 108οι στον κόσμο στην Ελευθερία του Τύπου (σ.σ. και πολύ ψηλά είμαστε με αυτά που γίνονται στη χώρα).

Διάγγελμα: Ούτε λέξη για το Predator, για τον Κουκάκη, τζιτζίκια στο βάθος και καμία απολύτως απάντηση

Σε 800+ λέξεις από το στόμα του πρωθυπουργού δεν ακούσαμε θα έλεγε κανείς τίποτα που να απαντά στα μεγάλα ερωτήματα που ταλανίζουν την υπόθεση των υποκλοπών. Ούτε για το Predator (αν το έχουμε προμηθευτεί ή όχι), ούτε κανένα ενδιαφέρον για τον ερευνητή κ. Κουκάκη, παρά μόνον ευχολόγια για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Λες και κανείς αμφισβήτησε το έργο της για την Ελλάδα, ενώ στο τέλος ο ΠΘ δήλωσε και πρόθυμος σε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της ΕΥΠ. Κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, η Βουλή ανοίγει στις 22 Αυγούστου (που και πάλι αργά είναι δεδομένης της κρισιμότητας του σκανδάλου) με τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φετινός Αύγουστος αναμένεται πολιτικά άκρως καυτός και θα αναγκάσει τον Κ. Μητσοτάκη να επιστρέψει από τις διακοπές του. Ήδη χθες ακούσαμε τζιτζίκια στο βάθος του διαγγέλματος, απόδειξη πως τίποτα δεν τον πτοεί, όταν μιλάμε την ίδια ώρα για την καταστρατήγηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Μια χώρα δεν διοικείται μέσω διαγγελμάτων σε green screen και ΜΜΕ που σε αγιοποιούν. Οι εξηγήσεις περιμένουν στην Αθήνα τον ΠΘ, ενώ αναμένουμε και τη στάση των υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που κρατά για τα καλά σιγή ασυρμάτου.

Γνωρίζουμε πως είναι Αύγουστος, μήνας διακοπών και πως μόνο καινούργια memes προκάλεσαν το διάγγελμα και ο Κ. Μητσοτάκης, όμως δεν πρόκειται για κάτι αστείο. Ως «Φοιτητικός Κόσμος» και πιστοί στο ραντεβού σας με την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή σας, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κι εμείς το σκοτεινό σκάνδαλο των υποκλοπών με αναλυτικά ρεπορτάζ. Ήδη το ζήτημα στο εξωτερικό «παίζει» στα ΜΜΕ περισσότερο από ό,τι στη χώρα μας.

Πηγή: Guardian

Και δεν πρόκειται για μια κανονικότητα, κακό αστείο ή αφορμή για να φτιαχτούν νέα memes. Αλλά για μια επικίνδυνη αμφισβήτηση του πολιτεύματος, της ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων, του τρόπου ζωής που ζούμε στα 47 χρόνια Μεταπολίτευσης. Είναι ένα ελληνικό Watergate προ των πυλών που μπορεί να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Πράγματι, βιώνουμε τις σκοτεινότερες μέρες πολιτικά από την εποχή της Χούντας, όπως αναφέρει εύστοχα ο Guardian.

Δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο με την υπογραφή του ΠΘ, αλλά το ίδιο το επιτελικό παρακράτος που δημιούργησε. Πώς λέγεται μια κυβέρνηση που δεν λογοδοτεί και παρακολουθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και πολίτες, αλλά και δρα σε ένα καθεστώς παρακρατικό;

Καθεστώς είναι η απάντηση. Μια απειλή για τη Δημοκρατία. Και μας αφορά όλους.

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.