6 μέρες πριν την έναρξη του Οκτώβρη και -επιτέλους- μπήκε στο ζήτημα του δημόσιου διαλόγου το πώς θα ανοίξουμε. Μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση για εξ αποστάσεως διδασκαλία στη Νομική της Αθήνας, κατακλειστήκαμε από μηνύματά σας (από φοιτήτριες και φοιτητές όλων των ετών) σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι για το άνοιγμα των ΑΕΙ. Πράγματι, το άνοιγμα αποτελεί ένα θρίλερ, ειδικά για τους συναδέλφους μας που φέτος για πρώτη φορά θα διαβούν το κατώφλι του Πανεπιστημίου τους.
Πλέον, με το πλήρες άνοιγμα όλων είναι προφανές πως δεν κρατάει τίποτα τα ΑΕΙ κλειστά. Σε αυτό εννοείται βοηθούν και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού εμάς των νέων (που κάποτε φταίγαμε για τη διασπορά του κορωνοϊού). Το 91% των ακαδημαϊκών είναι εμβολιασμένο συνεπώς πια η κυβέρνηση, ειδικά και με το πισωγύρισμα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ανοίξει. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως στο προηγούμενο εαρινό εξάμηνο πολλά ΑΕΙ του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία, με τεράστιες ενισχύσεις από την Πολιτεία, πραγματοποίησαν ένα σχεδόν «κανονικό» εξάμηνο με διά ζώσης μαθήματα σε βάρδιες και κάποια υβριδικά. Αίθουσες νοικιάστηκαν για τις ανάγκες των ΑΕΙ, ενώ ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό είχε προσληφθεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Εμείς εδώ περιμέναμε την Ο.Π.Π.Ι. να μπει στα ΑΕΙ.
Κυβέρνηση (για δικούς της οικονομικούς κυρίως λόγους π.χ. ενοικίαση σπιτιών, εμβολιασμός κι άλλων νέων κι οικονομική κίνηση), Υπουργείο Παιδείας, Σύνοδος των Πρυτάνεων, αλλά και όλες κι όλοι μας θέλουμε να βγούμε από τον πάγο της οθόνης και να επιστρέψουμε στις φοιτητικές μας ζωές. Πώς όμως, όταν δεν υπάρχουν αίθουσες και προσωπικό; Η απόφαση της Νομικής για την οποία θα υπάρξει (και δικαίως) Συνέλευση του Φοιτητικού της Συλλόγου αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα το πρόβλημα που υπάρχει στα ΑΕΙ όταν η Νίκη Κεραμέως πετάει το μπαλάκι σε αυτά για τη δια ζώσης επιστροφή μας.
Σύμφωνα με πηγές του Φοιτητικού Κόσμου, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων και στα ΑΕΙ της Αθήνας, έντονη είναι η δυσφορία προς την Υπουργό, ενώ οι Πρυτάνεις διέβλεπαν τι έρχεται όταν η κυβέρνηση πήρε πίσω την Ο.Π.Π.Ι. και πέταξε στα πανεπιστήμια την ευθύνη του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των τεστ. «Έχουμε παραγγείλει πάνω από 140 μηχανήματα για τον κλιματισμό και έχουμε έτοιμο το υγειονομικό υλικό. Είναι πολύ πιθανόν κάποια τμήματα να ξεκινήσουν αργότερα, όπως τα εκκλησιαστικά, μέχρι να οργανωθεί η κατάσταση. Η Υπουργός διεμήνυσε για την πρόσληψη 400 μελών ΔΕΠ. Ανοίγουμε, δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδεχόμενο κλείσιμό μας», δήλωσε στον ΦΚ διοικητικό στέλεχος σε Πρυτανεία και συμπλήρωσε <<Στο ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου δεν θα υπάρξει τεράστιο θέμα. Ήδη γίνεται κατάτμηση των Τμημάτων, ειδικά στα Θετικά Τμήματα. Τα ζόρια είναι στα άλλα Πανεπιστήμια.>>
Πώς είναι δυνατόν σε μία αίθουσα που άλλοτε παρακολουθούσαν 200 ή 300 φοιτητές, να μπορούν με τα μέτρα και τις αποστάσεις να κάτσουν το πολύ 80 ή 100; Οι άλλοι 100 ή 200; Τι θα γίνουν;» Να θυμηθούμε πως μόνο το 2020, 200 μέλη ΔΕΠ συνταξιοδοτήθηκαν επί των ημερών της κυρίας Κεραμέως, με μηδενική μέριμνα του Υπουργείου για την αντικατάστασή τους.
Άραγε στη Νομική της Αθήνας που έχει ένα νέο κτήριο, αλλά παντελώς ακατάλληλα αμφιθέατρα και παράθυρα για την κατάλληλη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, θα μπορούν να γίνονται μαθήματα; Προφανώς και όχι. Ήδη το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητά αίθουσες για την διεξαγωγή των μαθημάτων στις γύρω περιοχές του, όπως η Καλλιθέα και ο Νέος Κόσμος. Πέραν του ενδεχόμενου φόβου (που λογικός είναι) των καθηγητών της Νομικής για τον κορωνοϊό, ο εγκλωβισμός των φοιτητών της πάλι σε μια οθόνη δεν είναι η λύση, όταν π.χ. ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να βοηθήσει το ΕΚΠΑ. Μόνο για ένα Ράλι Ακρόπολης και για τα 2.000.000 ευρώ του Μεγάλου Περιπάτου ενδιαφέρεται ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης;
Ο Φοιτητικός Κόσμος ως το βήμα όλων των φοιτητών και της νεολαίας θα προσπαθήσει να είναι παρών σε όλες τις εξελίξεις που μας αφορούν. Το άνοιγμα των ΑΕΙ είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με την Πολιτεία, σαν Πόντιος Πιλάτος, να ρίχνει το βάρος στις Πρυτανείες και να μην ενδιαφέρεται καν για την απαραίτητη χρηματοδότηση, την ενοικίαση αιθουσών και την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού. Όχι στις αρχές Οκτώβρη, αλλά ΤΩΡΑ πρέπει το Υπουργείο να βοηθήσει τα ΑΕΙ.
«Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο θα σας πω ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο μοτίβο πέρα από τη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων. Υπάρχουν φοιτητές που δύο χρόνια δεν έχουν γνωρίσει το αμφιθέατρο, δεν έχουν δει τι σημαίνει παράδοση πανεπιστημιακή, δεν έχουν δει τι σημαίνει εργαστήρια, δεν έχουν γνωρίσει τη φοιτητική ζωή, δεν ξέρουν τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές τους.»
Και στο τέλος της τοποθέτησής του προσθέτει ο κ. Οικονόμου: «νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι πέρα από το πλαίσιο που σας είπα και διαχείρισης των χώρων στα Πανεπιστήμια και ευελιξίας των προγραμμάτων με τους εκπαιδευτικούς και ό,τι άλλο χρειάζεται να συνδράμει η Πολιτεία έτσι ώστε τα μαθήματα και η ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμια φέτος να γίνει διά ζώσης. Αυτό οι πρυτάνεις και το συναισθάνονται και θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατεύθυνση αυτή. Νομίζω η πανεπιστημιακή κοινότητα ασπάζεται την ανάγκη και την απαίτηση αυτή και των φοιτητών και των οικογενειών τους».
Είναι η περίπτωση της Νομικής αποτέλεσμα στο «ό,τι άλλο χρειάζεται να συνδράμει η Πολιτεία»; Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου μπορεί να ξεγελά κάποιον που δεν έχει σχέση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως για όλους μας που γνωρίζουμε την κατάσταση των ΑΕΙ αποτελεί ένα απλό και ανίδεο ευχολόγιο. Οι επόμενες μέρες, η ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί και οι ανακοινώσεις του εκάστοτε ΑΕΙ θα μας δώσουν μια ακόμα καλύτερη εικόνα.
Συνεπώς, ψυχραιμία και υπομονή. Οι ζωές μας επιστρέφουν. Το ερώτημα είναι με τι μέσα και πώς θα ανταπεξέλθουν τα Πανεπιστήμια δίχως ουσιώδη βοήθεια.
Ο Φοιτητικός Κόσμος θα βρίσκεται για να σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις την Τρίτη 28/9 στη Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.