Ιστορική νίκη για την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ-ΚΝΕ). Κατάρρευση της ΔΑΠ μετά από 34 χρόνια αυτοδυναμίας. Άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς πανελλαδικά σε σχέση με το 2019. Αρνείται το αποτέλεσμα η ίδια η ΔΑΠ, η οποία επανεμφανίστηκε στα ελληνικά ΑΕΙ μετά από 3 χρόνια σαρωτικών αλλαγών στα Πανεπιστήμια και πολλών εντάσεων, με κορυφαία αυτή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Την ίδια πορεία ακολούθησε και η ΠΑΣΠ πανελλαδικά.
Από το 1987 είχε να χάσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τις φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ κι όμως φέτος η στροφή των φοιτητών προς τον αριστερό χώρο είναι φανερή. Προπύργια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως το ΑΠΘ, στα οποία γίναμε μάρτυρες οργίων αστυνομικής βίας, «έπεσαν» φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στα Διοικητικά Συμβούλια των συνολικά 213 Φοιτητικών Συλλόγων της Ελλάδας. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στα επίπεδα του 2019 με λίγο πιο πάνω από τους 50.000 φοιτητές να προσέρχονται στις κάλπες.
Η ΠΚΣ είχε την πρωτιά σε 15 ΑΕΙ (ΔΙ.ΠΑ.Ε. 73.40%, ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ. 51.09%, ΑΣΚΤ 45.73%, ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 45.14%, ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 42.73% , ΑΠΘ 38.19%, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ 36.36%, ΠΑΝΤΕΙΟ 35.28%, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ 32.98%, ΕΚΠΑ 32.02%, ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ. 31.83%, ΠΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΑ 31.05%, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 30.83%, ΕΜΠ 30.74%, ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ 29.46%) ενώ στο σύνολό τους βλέπουμε μια στροφή προς την Αριστερά, με τις υπόλοιπες δυνάμεις (ΕΑΑΚ, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, BLOCO-ΣΥΡΙΖΑ) να αυξάνουν τα ποσοστά τους. Ενδεικτικά ο συνδυασμός των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ από το 6.05% του 2019 ανέβηκε στο 10,25% και παράλληλα τα ΕΑΑΚ ως μεμονωμένα σχήματα έμειναν στα ίδια επίπεδα μεταξύ του 5-6%. Τέλος το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) μεγάλωσε την εκλογική του δύναμη, διπλασιάζοντάς την από το 2% στο 4% πανελλαδικά.
Η ΔΑΠ το 2019 είχε λάβει το 39.57% των ψήφων και φέτος έπεσε στο 27.66% με ορισμένες σχόλες, όπως στο Μαθηματικό του ΑΠΘ, βρίσκουν μεταβίας 2 εκπροσώπους! Αντίστοιχα, δυνάμεις έχασε και η ΠΑΣΠ πέφτοντας από το 12% στο 10% των ψήφων. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και η εμμονή Κεραμέως για την εφαρμογή της, η παντελής απουσία από τα Πανεπιστήμια την περίοδο της πανδημίας, καθώς επίσης και η γενικότερη στάση της απέναντι στη συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους νέους είναι αυτά που πληρώνει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το 2022. Δυστυχώς για την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία, που παραμένει με μικρή συμμετοχή και δίχως την Κεντρική της Εφορευτική Επιτροπή (τα ποσοστά βγαίνουν μέσα από τις δυνάμεις και τις καταμετρήσεις που είναι γενικά πάρα πολύ κοντά μεταξύ τους), η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βλέποντας να χάνει, αρνείται την πρωτιά της ΠΚΣ με ατελείωτο πείσμα, όταν αυτή φαίνεται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα της κάλπης σε όλα τα ΑΕΙ και τα Τμήματα.
Η ΠΑΣΠ από την άλλη αναγνωρίζει την νίκη της ΠΚΣ, όπως και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις. Η αντίδραση των φοιτητών σε νέους νόμους που μπορεί να φέρει η Ν. Κεραμέως, η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα ήδη γνωστά υποδομικά και άλλα προβλήματα των ΑΕΙ (που η υποχρηματοδότηση όλο και μεγαλώνει) και η αποχή των φοιτητών (είτε αδιάφοροι είτε απογοητευμένοι) είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν από εδώ και πέρα τις πολιτικές δυνάμεις με τους νέους τους συσχετισμούς στα ΔΣ των Φοιτητικών τους Συλλόγων.
Ένα είναι σίγουρο: πως ο χάρτης των ΑΕΙ άλλαξε και οι φοιτητές ήδη στέλνουν ένα πρώτο μήνυμα. Δεν ανέχονται πλέον τις δυνάμεις που είτε στηρίζουν (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) είτε κρατούν μια ουδέτερη στάση (ΠΑΣΠ) προς την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.
Σύντομα θα διαβάσετε και τη ΦΚ Ανάλυσή μας για τις Φοιτητικές Εκλογές του 2022.