Φτάνει πια!

Φτάνει πια!

Το τέλος του 2018 και η έναρξη του 2019 σημαδεύτηκαν από δύο στυγερές γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Πρόκειται για το βιασμό και την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, από δύο νεαρούς άντρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά, και τη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε τη σχέση που είχε με άνδρα από το Αφγανιστάν. 

Η γυναικοκτονία συνιστά διακριτό αδίκημα που παλιότερα και επί πολλά χρόνια συγκαλύπτονταν πίσω από τα “εγκλήματα τιμής”, και στην πρόσφατη ιστορία πίσω από τον όρο “εγκλήματα πάθους”. Στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες όπως η Ισπανία που επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, τα αδικήματα αντιμετωπίζονται ως «gender neutral», δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη το φύλο του θύματος.

Για την Ελλάδα δεν έχουμε επίσημες στατιστικές για τις γυναικοκτονίες, αφού οι δολοφονίες των γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται ως τέτοιες δυστυχώς, κάτι που αποτελεί θλιβερό γεγονός για τη χώρα μας.

Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη χώρα μας ανεβαίνει διαρκώς. Η κοινωνία δεν αντιδρά και προσπερνάει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Σε μια κοινωνία που πρέπει επιτέλους να αφυπνιστεί και να συνειδητοποιήσει ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι εξίσου ή και πιο σημαντικός από αυτόν του άντρα. Για τις γυναίκες που αποτελούν μητέρες και πατεράδες ταυτόχρονα, για τις γυναίκες που αναλαμβάνουν την διοίκηση εταιρειών ή ακόμα και για τις γυναίκες που αποφασίζουν να μείνουν σπίτι από επιλογή για τα παιδιά τους, για όλες πρέπει το κράτος κι η κοινωνία να είναι δίπλα τους. 

Ας μη κρυβόμαστε όμως, όλα είναι θέμα παιδείας. Θεωρείται αναγκαίο οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά και πόσο μάλλον οι πατεράδες στους γιούς το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε μια γυναίκα. Από εκεί και πέρα καθοριστικό ρόλο παίζει και το σχολείο και γενικότερα το πώς μπορούν να βρεθούν τρόποι εκπαίδευσης πάνω στο τομέα της συμπεριφοράς όχι μόνο των αγοριών προς τα κορίτσια, αλλά με κοινό γνώμονα την ανθρωπιά. Είναι καιρός η κοινωνία να αντιδράσει με λογικούς τρόπους απέναντι σε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο που έχει καταλάβει την εποχή μας. 

Κλείνοντας, να θυμίζουμε καθημερινά και συνεχώς στους εαυτούς μας πόσο ανάγκη έχουμε στη κοινωνία μας την ανθρωπιά και το σεβασμό και πως μόνο μέσα από αυτά μπορούμε να βοηθήσουμε τις νέες γενιές να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Βαγγέλης Τερζής
+ posts