Φ.Κ. Ρεπορτάζ: Φωτιά στα Γεράνεια Όρη, τα εναέρια μέσα του Ν. Χαρδαλιά, περίεργες συμπτώσεις και όλα όσα δεν έπαιξαν τα Μ.Μ.Ε.

Φ.Κ. Ρεπορτάζ: Φωτιά στα Γεράνεια Όρη, τα εναέρια μέσα του Ν. Χαρδαλιά, περίεργες συμπτώσεις και όλα όσα δεν έπαιξαν τα Μ.Μ.Ε.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι πυροσβέστες δίνουν μάχη μέχρι τελικής πτώσης με τις αναζωπυρώσεις στην επαρχία Μεγαρίδος (κι όχι στην Κόρινθο), ενώ ένας ακόμη πνεύμονας της Αττικής μετατρέπεται σε στάχτες και αποκαΐδια, δίχως κανέναν νεκρό συμπολίτη μας βέβαια, αλλά με τη Φύση το μεγαλύτερο θύμα της φωτιάς. Η συγκεκριμένη φωτιά στα Γεράνια Όρη, παρ΄ όλο που το νέφος της έπνιξε όλη την Αθήνα και έφτασε έως την Ικαρία, έχει ήδη κατακτήσει ένα ρεκόρ που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ξανά… δεν έγινε γνωστή από την τηλεόραση, αλλά από τα Social Media και τις ιστοσελίδες που έγραψαν για την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ο «Φοιτητικός Κόσμος» πιστός στην αλήθεια των γεγονότων, την πολυφωνική του φύση, αλλά και τις δημοσιογραφικές αξίες έχει αποδείξει πως δεν βρίσκεται πιο κάτω και από τον πάτο, όπως τα Μ.Μ.Ε. της Λίστας Πέτσα. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς για την απλή μας ενημέρωση (η οποία αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη) εμείς μιλήσαμε με κατοίκους της επαρχίας Μεγαρίδος, πολίτες που έχουν δικούς τους ανθρώπους κοντά στην πύρινη λαίλαπα και σας μεταφέρουμε πιστά όλα όσα έγιναν πραγματικά που δεν ακούσατε στα κανάλια. Λίγες ιστοσελίδες ανέδειξαν, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και την οργή των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Γ.Γ. Πολιτική «Προστασία»

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Κόρινθος, Μέγαρα… τι ακριβώς και πού καίγεται;

Καλιφόρνια σε δελτίο ειδήσεων θυμίζει η εικόνα… κι όμως είναι Δυτική Αττική.

Διορθώνοντας προηγούμενο άρθρο της συναδέλφου Παναγιώτας Μητσοπούλου, ξεκαθαρίζουμε πως η φωτιά ξεκίνησε από τον Σχίνο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας, του Νομού Κορίνθου, αλλά πολύ γρήγορα μετακινήθηκε προς τα όρια του Δήμου Μεγαρέων και την Αττική. Τα σύνορα ανάμεσα στους δύο δήμους είναι η Μαυρολίμνη. Από και μέχρι τα προάστια των Μεγάρων (ναι, μέχρι τα Μέγαρα έφτασε) όπου η πυροσβεστική κατάφερε να σταματήσει τη φωτιά, έχει κάψει ήδη περισσότερα από 70.000 στρέμματα πευκοδάσους, ελάτων και λοιπών καλλιεργειών.

Η πορεία της φωτιάς μέχρι και πριν λίγες ώρες (21:00) συνέχιζε με τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Όπως μας ανέφερε δημότης του Δήμου Μεγαρέων: «Αυτή τη στιγμή γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από επίγεια μέσα για να καταφέρουν να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις στο ανατολικό τμήμα της Μεγαρικής επαρχίας, προκειμένου να μην επεκταθεί δυτικά στις περιοχές Τούτουλη, Ζάχουλη, Βένιζα, Άνω και Κάτω Λούμπα και εν συνεχεία στο Βαθυχώρι και στην Βοιωτία.»

Τεράστια προβλέπεται να είναι και η οικονομική καταστροφή των κατοίκων και των ιδιοκτητών γης καθώς η δυτική μεριά του κάμπου των Μεγάρων είναι γεμάτη με αμπελώνες και ελιές. Ευτυχώς, τα Μέγαρα που μαζί με τον Μαραθώνα «ταΐζουν» την Αθήνα των 4.000.000 κατοίκων φαίνεται να γλιτώνουν μέχρι τώρα.

Ψέματα Χαρδαλιά για εναέρια μέσα και δριμύτατη καταγγελία από τον Αντιδήμαρχο Έργων Μεγάρων

Η ατυχία μπορεί να σε βρει και στα Υφυπουργεία…

Χθες το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλίας, μετέβη στα Μέγαρα ολίγον τι αδιάβαστος σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο μέτωπο της φωτιάς. Όπως διαβάζουμε στην τοπική ιστοσελίδα «Ενημέρωση Μεγάρων και Δυτικής Αττικής»:

«Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα τέθηκαν στην υπηρεσία των επίγειων» σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «είμαστε άτυχοι, διότι εδώ και 15 χρόνια και με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό τα εναέρια μισθωμένα αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου». «Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε μια χρονική συγκυρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς 29 μισθωμένα μέσα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.»

8+10+2+1=21 εναέρια μέσα επιχειρούν… Χμμ… Ικανοποιητικός αριθμός λες. Δυστυχώς, όμως, ο Ν. Χαρδαλιάς δεν τα υπολόγισε σωστά. Αυτόπτες μάρτυρες μας αναφέρουν πως είδαν μόνο 3 κανανταίρ να επιχειρούν στην περιοχή τους, ενώ ξέσπασε με οργή στον Υφυπουργό και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μεγαρέων κ. Σπύρος Κορώσης. Το ακούσατε αυτό πουθενά; Δεν νομίζουμε. Όπως πληροφορεί η «Αιχμή Μεγάρων» ο κ. Κορώσης, μέλος της «Ένωσης Πολιτών», η οποία είναι ανεξάρτητη στα Μέγαρα δίχως την υποστήριξη κάποιου κόμματος:

Ευρισκόμενος στο μέτωπο της φωτιάς στο Αλεποχώρι, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αγανακτισμένος αλλά και εξοργισμένος, προχώρησε και σε μια σημαντική καταγγελία.

Ο κ. Σπύρος Κορώσης. Πηγή: aixminews.gr

«Γράφουν από την Πολιτική Προστασία ότι επιχειρούν 17 εναέρια μέσα! Έλεος! Πού τα βρήκαν; Λένε αστειότητες! Η αλήθεια είναι ότι επιχειρούν ΜΟΝΟ 4 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ και 2 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλές επίγειες δυνάμεις, πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες, αστυνομικοί, η πολιτική προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας με σκαφτικά και υδροφόρες αλλά δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να δοθεί λύση.

Ας στείλουν και άλλα, αφού θα ακολουθήσουν δύσκολες ώρες. Οι φλόγες έχουν καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά τους. Ευελπιστώ να πέσει η ένταση των ανέμων, ώστε η φωτιά να μην πάρει διαστάσεις και να μην φτάσει κοντά στα Μέγαρα και ελπίζω, απεύχομαι να μην θρηνήσουμε θύματα. Υπομονή και κουράγιο σε όλους όσους δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στο μέτωπο της φωτιάς».

21, 17 ή 6 άραγε ήταν τα εναέρια μέσα της Πολιτικής Προστασίας; Την πύρινη καταγγελία κ. Κορώση εννοείται ουδένα κανάλι δεν έπαιξε χτες το απόγευμα, ενώ όλα ανελλιπώς μετέδιδαν τις ανακοινώσεις του Ν. Χαρδαλιά. Μάλλον τα Μ.Μ.Ε. βρήκαν «άτυχη» τη δήλωσή του, κάτι σαν την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας σε μια φωτιά που έχει κατακάψει την προέκταση της Αττικής προς Κόρινθο. Η Ενημέρωση στα καλύτερά της…

https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1395634268487962624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1395634268487962624%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.2020mag.gr%2Fpolitics%2F1455-o-oikonomou-ston-skai-vazei-sti-thesi-tou-politi-stin-korinthia-pou-kaike-olosxeros-to-spiti-tou-video%3Ffbclid%3DIwAR3Y4hItIVtmWmG_GF8wpTpx50iSO_lh7dwvfN8l9JFGq8Rs0vLenOLMw-k
Λίγος ΣΚΑΪ πάντα χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις…

Πώς ξεκίνησε η φωτιά; Ποιος την έβαλε… και οι περίεργες συμπτώσεις πάνω από τα Γεράνεια Όρη

Μέχρι στιγμής και τα όσα έχουν ανακοινωθεί από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από έναν 90χρονο που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα από ελαιόδεντρα και υλικά που ευνοούν τη εύφλεξη, σε μία ημέρα με πολύ έντονους ανέμους. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένα μέτωπο 5 χιλιομέτρων αρχικά που ολοένα και κατάπινε το τελευταίο πράσινο πνεύμονα της Δ. Αττικής. Με ριπές ανέμων να φτάνουν μέχρι και τα 10 μποφόρ ακούγεται λογική αυτή η εκδοχή. Οι περιοχές είναι δύσβατες και σίγουρα μέχρι ο Ν. Χαρδαλιάς να αποφασίσει πόσα εναέρια μέσα θα μας ανακοινώσει, η φωτιά χάρη και στο πεύκο θα εξαπλώθηκε… όμως ας δούμε και λίγο τι γίνεται με την ευρύτερη περιοχή.

Ο Όμιλος Μυτιληναίου επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο βωξίτη στην περιοχή των Γεράνειων Όρεων. Κινητοποίηση πολιτών και τέλος κατασκευής. Μετά επανήλθε με ανεμογεννήτριες, ξανά κινητοποίηση των κατοίκων και ξανά τέλος κατασκευής. Εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 4 άδειες για βωξίτη και για ανεμογεννήτριες, οι οποίες δεν προχωρούν λόγω των περιοχών Natura2000 (μαντέψτε τι ήταν τα Γεράνεια Όρη). Το ΣτΕ επί προεδρίας της κα. Σακελαροπούλου εγκρίνει την χορήγηση αδειών για ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές. Η κυβέρνηση που διαφημίζει προεκλογικά την πολιτική προστασία, κερδίζει εκλογικά από την υπόθεση στο Μάτι (με τα Μ.Μ.Ε. της να δείχνουν πως ο πάτος μπορεί να ξεπεραστεί) και φτιάχνει και θέση Υφυπουργού και Γενική Γραμματεία… Μάιος μήνας και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν αναπτύσσεται πλήρως η πυροσβεστική προστασία. Περιπολικά χιλιάδες έχουν αγοραστεί από το 2019… εντάξει, μηχανές για την Αθήνα έχουμε. Φύλακες για τα δάση μας όχι.

Επίσης, ακόμα να έρθουν τα εναέρια μέσα που ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΜΕ και δεν έχουμε αγοράσει… και για το τέλος: η Ελλάδα κατηγορείται από την Ε.Ε. και δικαίως για το νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη για το περιβάλλον. Το οποίο τι επιτρέπει; Την πλήρη κατάργηση των περιοχών Natura2000! Αυτό το Ν/Σ τιτλοφορείται ως «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και συμπεριλαμβάνει άδεια για τη λειτουργία λατομείων, ξενοδοχείων και μονάδων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα σε περιοχές Natura 2000 και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις με τις οποίες νομιμοποιούνται 500.000 αυθαίρετα οικόπεδα σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.

Άντε και του χρόνου στην τούρτα του Υπουργού ανεμογεννήτριες…

Οργή των δημοτών-Δηλώσεις στον Φ.Κ.

Ο ίδιος δημότης Μεγαρέων μίλησε στον Φ.Κ.:

«Είμαστε έξαλλοι από το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα Μ.Μ.Ε. αναφέρουν Κορινθία και όχι Αττική. Νιώθουμε ότι η κεντρική εξουσία μας αντιμετωπίζει ως επαρχιώτες που μένουν εκατοντάδες χλμ. από την Αθήνα. Η αγανάκτηση είναι έκδηλη και για έναν επιπλέον λόγο. Όταν θα έρθει η ώρα των αποζημιώσεων, όλοι θα θυμούνται Κορινθία και όχι Αττική και Δήμο Μεγάρων.

Το ρεπορτάζ που έκαναν οι ανταποκριτές ήταν ελλιπές. Έλεγαν λάθος όλα τα ονόματα των οικισμών. Αποκορύφωμα το χθεσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που ανέφερε πως τα Μέγαρα είναι ένας οικισμός 6 χιλιάδων κατοίκων, ενώ μιλάμε για Μητροπολιτικό Δήμο, του μεγαλύτερου σε έκταση στην Ελλάδα στον οποίον ανήκουν Νέα Πέραμος-Κινέττα και Αλεποχώρι. Μάλλον 45.000 κάτοικοι είναι μικρός οικισμός…»

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει από τον Δήμο Μεγαρέων και το συνεργείο του Υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή της καταστροφής στα Γεράνεια Όρη.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.