Χριστούγεννα σε γαλαζο-ροδακινί αποχρώσεις

Χριστούγεννα σε γαλαζο-ροδακινί αποχρώσεις

Της Μαρίας Ζούρα, πρώην συντάκτριάς μας

Δεκέμβριος. Πλέον σκοτεινιάζει πιο γρήγορα, γύρω στις 5:30, οπότε για να προλάβεις να δεις το ηλιοβασίλεμα και να απολαύσεις λίγο ήλιο σημαίνει πως πρέπει από νωρίς να βγεις από το σπίτι. Με αυτά τα δεδομένα και με το ειδικό χαρτί στην τσέπη, με τσεκαρισμένο το Β6, φόρεσα τα αθλητικά και το μπουφάν μου, με προορισμό την παραλία. Σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το σπίτι μου, έφτασα στην αμμουδιά της παραλίας του Φαλήρου, με σκοπό να απολαύσω ένα χριστουγεννιάτικο ηλιοβασίλεμα. Ξάπλωσα πάνω στην νωπή και κρύα άμμο και άφησα το βλέμμα ελεύθερο. Εκμεταλλευόμενο την ελευθερία που του δόθηκε, ταξίδεψε στο μπλε του ουρανού, στα λευκά απλωμένα σύννεφα, στα κύματα που έσκιζαν την ακτή, στον ορίζοντα, που είχε αρχίσει να κιτρινίζει, προοιωνίζοντας τον ερχομό του ηλιοβασιλέματος. Έμεινε εκεί καρφωμένο, σαν να περιμένει κάτι.

Δεν ήταν ούτε πέντε λεπτά που χάζεψα στο κινητό για να αλλάξω τραγούδι, όταν η περιφερειακή μου όραση «έπιασε» αυτό το κάτι, που περίμενε λαίμαργα το βλέμμα, η καρδιά και το μυαλό. Μια παλέτα ροζ, μοβ, πορτοκαλί και κίτρινων χρωμάτων μπλέχτηκε με το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Πινελιές από αποχρώσεις, που μόνο σαν θαύμα μπορούν να εξηγηθούν, ήρθαν να στολίσουν τα σύννεφα, που όλο και σκοτείνιαζαν. Άλλο ένα ελληνικό ηλιοβασίλεμα είχε έρθει για να μας παρηγορήσει, για να μας ταξιδέψει με τα χρώματά του σε όλο τον κόσμο και να μας θυμίσει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα ήταν η καλύτερη παρέα μας.

Ξάφνου, είχα πια καταλάβει. Ο ουρανός και η θάλασσα ήταν το χριστουγεννιάτικό μου δέντρο και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, τα στολίδια του. Κοίταζα το δέντρο μου με συγκίνηση, νοσταλγία, γαλήνη και ένιωθα την καρδιά μου να φουσκώνει σαν μπαλόνι.

Είχα το ηλιοβασίλεμα. Είχα τα Χριστούγεννά μου.

Συμπέρασμα: ακόμα κι αν φέτος δεν θα έχουμε τα Χριστούγεννα που θέλουμε, τουτέστιν μεθερμηνευόμενον: εξόδους με φίλους, βραδιές σε νυχτερινά κέντρα, μεγάλα οικογενειακά δείπνα και δεξιώσεις, ακόμα κι αν νομίζουμε πως θα τα ζήσουμε πιο μοναχικά, πάντα θα έχουμε ένα ηλιοβασίλεμα.

Ακόμα και με τις δύσκολες συνθήκες που μας επιβάλλει η νέα καθημερινότητα, μπορούμε να ζήσουμε τα πιο ιδιαίτερα όμορφα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Τις πιο ενδιαφέρουσες γιορτές, σε νέες αποχρώσεις. Αποχρώσεις του ουρανού, της θάλασσας, του ηλιοβασιλέματος, της ελπίδας.

+ posts