Όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι!

Της Μαρίας Ζούρα, πρώην συντάκτριάς μας

Ανάσα δροσιάς! Αυτό είναι αλήθεια τα ζωγραφιστά κουτιά του ΟΤΕ, που βλέπουμε ολοένα να πληθαίνουν και να ομορφαίνουν την πόλη μας!

Στην προσπάθεια εξωραϊσμού του κέντρου της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες να παρέμβουν δημιουργικά στα ΚΑΦΑΟ, δηλαδή στα κουτιά καλωδίων του ΟΤΕ,  που βρίσκονται στην περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου της πόλης, η οποία περικλείεται από τις οδούς Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς.  

Μπορεί ένα άχαρο και μουτζουρωμένο ΚΑΦΑΟ να μετατραπεί σε καμβά ζωγραφικής; Μπορούν  τα πεζοδρόμια να γίνουν αληθινές γκαλερί, με πλήθος έργων τέχνης να τα καλλωπίζουν;  

Μερικές προσωπογραφίες στο κέντρο της Αθήνας

Η δράση αυτή καθαρισμού όψεων του «This is Athens – Polis» είναι μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Athens Partnership, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί φιλανθρωπικές συνεργασίες.  Οι καλλιτέχνες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές, όπως wheatpasting, stencil, ζωγραφική, καθώς είναι κατάλληλες για εξωτερικούς χώρους και αντέχουν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Ο Δήμος Αθηναίων ήταν απλώς η αρχή. Δήμοι, όπως το Παλαιό Φάληρο και ο Άλιμος, ήδη ανέλαβαν πρωτοβουλία, οργανώνοντας ομάδα για να ζωγραφίσει τα κουτιά ΟΤΕ της περιοχής.

Αναφερόμαστε σε ένα νέο είδος street art. Ένα είδος που στοχεύει στο να ομορφύνει τις πόλεις, να προσφέρει ζωντανό θέαμα στους ανθρώπους, πολιτισμικό και παιδευτικό, να ομορφύνει τους ίδιους τους πολίτες… Να τους δώσει μια ανάσα δροσιάς στην ολοένα και περισσότερο ρουτινιασμένη καθημερινότητα! 

Συχνά ξεχνάμε πως η τέχνη, η κάθε μορφή τέχνης (ζωγραφική, ποίηση, χορός, μουσική, γλυπτική…), όχι μόνο προσφέρει γαλήνη στην ψυχή, αλλά και γαλουχεί «όμορφους» ανθρώπους, με πειθαρχία, σεβασμό… που δεν αφήνουν τον εαυτό τους να βουλιάξει σε στερεότυπα και προκαταλήψεις, αλλά έχουν ανοιχτό μυαλό.

Ο καθαρισμός των πόλεων αποτελεί βάση για την ευχαρίστηση των πολιτών. Πόσο μάλλον, όταν αυτό συμπεριλαμβάνει την ύπαρξη έργων τέχνης στα πεζοδρόμια. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η επαφή με την τέχνη κάνει τους ανθρώπους αποδοτικότερους, πιο χαρούμενους και μειώνει το άγχος.

Ας μην ξεχνάμε πως πρότυπο πολύπλευρου και πολυμήχανου ανθρώπου στην αρχαιότητα δεν ήταν αυτός που ασχολούνταν μόνο με τα γράμματα ή την άθληση, αλλά αυτός που είχε σφαιρικές γνώσεις και δεξιότητες σε διαφορετικούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτόν της τέχνης!

Είναι όμως η χώρα μας πραγματικά έτοιμη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες; Είναι οι Έλληνες έτοιμοι ή κινδυνεύουν από ξαφνικό «υπερ-πολιτισμικό σοκ»; Είναι έτοιμοι να σκεφτούν «έξω από το κουτί», να πάψουν να είναι μαριονέτες, που τόσο καλά έχουν μάθει να είναι ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια, και να μπουν στο «χορό» του ευρωπαίου πολίτη; Να σταματήσουν να βανδαλίζουν και να δικαιολογούνται με το παιδικό «Είμαστε Έλληνες», που μόνο δικαιολογία δεν αποτελεί;

Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ για να κάνουμε τώρα βήματα προς τα πίσω. Έχουμε όλοι χρέος να αλλάξουμε νοοτροπία, όχι μόνο για το δικό μας καλό αλλά και για το καλό της πόλης μας, της χώρας μας. Η τέχνη είναι ικανή να βοηθήσει αισθητά σε αυτό. Τα μουσεία, οι γκαλερί, οι συναυλίες είναι το πρώτο βήμα… Τώρα έχουμε πάει λίγο παραπέρα, προσθέτοντας τέχνη και στους δρόμους, για να μας υπενθυμίζει κάθε μέρα πως υπάρχει ελπίδα, πως με κάτι τόσο απλό μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή!

Αν λοιπόν δεν έχει πάρει το μάτι σου ακόμα κανένα από αυτά τα ζωγραφιστά κουτιά, ευκαιρία να βγεις έξω και να κοιτάξεις την Αθήνα διαφορετικά! Μπορεί πλέον τους δρόμους που ξεχνούσες τα ονόματά τους, να τους ξεχωρίζεις από αυτά τα ζωγραφιστά κουτιά… Κι αν πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελάει βλέποντας ένα, τότε μην ανησυχήσεις… είσαι ένα βήμα να ξεφύγεις από το «σύστημα»!

+ posts