Εικόνες πρωτόγνωρες για το νησί της Τήνου εξελίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη (20/5/2020), με αφορμή την κόντρα μεταξύ κατοίκων και ιδιωτικής εταιρείας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσα (κοντά στα χωριά Καρδιανή και Υστέρνια). Μετά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ΜΑΤ κατέστρεψαν περιουσίες και εφάρμοσαν στην εντέλεια το δόγμα «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης, το νησί των Κυκλάδων βρέθηκε αντιμέτωπο με την ωμή αστυνομική βία. Ο Φοιτητικός Κόσμος πιστός στις αξίες του, όπως η αλήθεια των γεγονότων, οφείλει να μεταδώσει και να αναδείξει αυτή την αγριότητα των αστυνομικών δυνάμεων. Μια αγριότητα γνωστή και από την βάρβαρη αντιμετώπιση των αστυνομικών απέναντι σε φοιτητικές πορείες. Και επειδή μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις… ιδού η ανάπτυξη στο νησί της Τήνου.



Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός (ο οποίος να θυμίσουμε πως έχει και σπίτι στο νησί) υποσχέθηκαν ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες και «εκατόμβες» επενδύσεων. Υπουργός Ανάπτυξης, ως γνωστόν, είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ακόμα δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος, ενώ την απόλυτη σιγή του διατηρεί και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πηγές του «Φ.Κ.», όπως και στην περίπτωση των προσφυγικών camps στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έτσι και στην Τήνο, τα ΜΑΤ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μικρός «στρατός», ο οποίος ξυλοκοπάει όποιον διαφωνεί με τις εντολές του. Έρχονται μαζί με τις μπουλντόζες και τις υπερασπίζονται. Άραγε, σε ένα «δήθεν» ανεπτυγμένο κράτος, η Αστυνομία φροντίζει για την ασφάλεια όλων των πολιτών ή μόνο για μια ιδιωτική εταιρεία (όπως η «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ)»; Μάλλον ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει μπερδέψει τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. από τότε που περιήλθε στα χέρια του. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να σπρώχνουν τους πολίτες με στόχο να τους απωθήσουν, τους τραμπούκισαν, προχώρησαν μάλιστα και σε προσαγωγές, ενώ συνέχισαν να βιαιοπραγούν ακόμα και όταν οι κάτοικοι ξεκίνησαν να αποχωρούν.



Κατά της απόφασης να τοποθετηθεί το αιολικό πάρκο είναι και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος (αν και ανήκει κομματικά στη Νέα Δημοκρατία). Μαζί με τους «γαλάζιους» δημάρχους των νησιών που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές, πήρε μια καλή γεύση της λεγόμενης «ανάπτυξης» της παράταξης του.

«Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή ανεμογεννήτριας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε ανεμογεννήτριες. Πιστεύουμε ότι θα βιάσουν και θα κακοποιήσουν το λιτό και απέριττο τηνιακό περιβάλλον. Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, ότι έχουμε θωρακίσει το νησί και στέλνονται από την Ελληνική Αστυνομία ισχυρές δυνάμεις από τα γύρω νησιά για να περιφρουρήσουν το έργο. Πώς επιτρέπεται στην εταιρεία να ξεκινήσει εργασίες εν μέσω πανδημίας;» (δηλώσεις του στο ethnos.gr)
Το μόνο ευχάριστο της κατάστασης είναι πως, γενικότερα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι κάτοικοι του νησιού της Παναγίας διακατέχονται από ένα κλίμα ενότητας κατά της εταιρείας και δεν επιθυμούν να κάνουν ούτε βήμα πίσω στο ζήτημα των ανεμογεννητριών. Ικαρία, Αμοργός και άλλα νησιά βρίσκονται στο πλευρό της Τήνου.


Περιττό να πούμε πως το θέμα δεν είχε την δέουσα προβολή του από τα τηλεοπτικά κανάλια (20.000.000 ευρώ είναι αυτά), με τη σελίδα στο Facebook «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών» να αναρτά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και τα ειδησεογραφικά site να αναφέρονται (ευτυχώς) εκτενώς στο ζήτημα. Ένα είναι σίγουρο. Η Τήνος και οι κάτοικοι της λένε ένα βροντερό «Όχι» σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής του τόπου τους. Για μια ακόμη φορά, όπως και σε άλλα θέματα (πχ εκπαιδευτικά νομοσχέδια), δίχως κανέναν απολύτως διάλογο, οι Υπουργοί «αποφασίζουν και διατάζουν» (αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση). Το ερώτημα είναι: για πόσο ακόμα ο πρωθυπουργός (που χαίρει και μεγάλη εκτίμησης στο νησί της Τήνου) θα μείνει στη σιωπή του; Οι τοίχοι του Μεγάρου Μαξίμου είναι τόσο χοντροί για να ακούσουν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων ή μόνο διαγγέλματα μπορούν να βγαίνουν από το πρωθυπουργικό γραφείο; Δεν αντιλέγω, καλά τα διαγγέλματα, αλλά η αναίτια και άγρια καταστολή των ΜΑΤ δεν αντιμετωπίζεται με «δήθεν» καλή επικοινωνία, αλλά με παρατηρήσεις και ποινές σε αυτούς που δίνουν τις εντολές. Ή μήπως η αδιαφορία του πρωθυπουργού δεν είναι τίποτα άλλο από η ένοχη σιωπή;
Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται και μια συγγνώμη (έστω για τα προσχήματα) ακόμα αναζητείται.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.