Όταν η δημοσιογραφία συνάδει με το «έγκλημα»!

Όταν η δημοσιογραφία συνάδει με το «έγκλημα»!

Συνεργάστηκαν στο άρθρο η Κατερίνα Δημητρέσκου, συντάκτριά μας, και η Παναγιώτα Μητσοπούλου, πρώην συντάκτριά μας

Ήταν λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ, όταν ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος, εκδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Documento, κάνει ρεπορτάζ για τον εαυτό του και με μια ανάρτηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μας καθιστά μάρτυρες, το μόνο ασφαλές καταφύγιο, τη μόνη διαφυγή σε ένα καλοστημένο έγκλημα, που έχει στηθεί εις βάρος του. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη απόπειρα εξόντωσής του -ηθική και στην συνέχεια βιολογική- που επιχειρήθηκε πριν από 9 χρόνια, δεν επιτεύχθηκε, όπως μαρτυρά ο ίδιος (υπόθεση ΕΥΠ). 

Και φτάνουμε αισίως στις 23 Απριλίου του 2021, οπότε ο γνωστός και -για κάποιους ανθρώπους υψηλά ιστάμενους- αντιπαθής δημοσιογράφος, μας παραθέτει τις τελευταίες εξελίξεις, μεταφέροντάς μας τον παλμό και την αγωνία του: <<Σήμερα το απόγευμα (23 Απριλίου) δέχθηκα τηλεφώνημα από σοβαρό άτομο, το οποίο μου είπε πως πρέπει να προσέχω, γιατί όπως το πληροφόρησε άλλο άτομο, δύο ένοπλοι που εντοπίστηκαν από την Ομάδα ΔΙΑΣ στην Εκάλη και αφού πυροβόλησαν κατάφεραν να διαφύγουν, ήταν πρόσωπα που θα εκτελούσαν συμβόλαιο εναντίον μου.>>. 

Ο χώρος της αυθεντικής δημοσιογραφίας νοσεί. Το σαθρό οικοδόμημα μιας πολιτείας βουλιάζει στο βούρκο της διαφθοράς και της καταπάτησης κάθε ελευθερίας, κάθε συνείδησης και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η αλήθεια, τρομοκρατεί και τρομοκρατείται, καθώς ο μύθος της ελευθερίας του λόγου εμφανώς καταρρίπτεται. Κάθε τι που ενοχλεί το σύστημα και κάνει ηχηρό θόρυβο αποσιωπάται και εξοντώνεται: <<Δυστυχώς τραγικό φόντο σε όλα αυτά είναι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου πριν μερικές μέρες.>>. 

Αλλά ας γίνουμε η ασπίδα προστασίας του Βαξεβάνη και του κάθε Βαξεβάνη, που οφείλουμε να προλάβουμε να σώσουμε, πριν να είναι πολύ αργά. Ας γίνουμε η φωνή και αντίσταση σε κάθε καταπάτηση, ας γίνουμε όσα θα θέλαμε να γίνουν και οι άλλοι για εμάς. 

Με θαυμασμό για το θάρρος και την ειλικρίνειά του, ας αφήσουμε τον ίδιο τον δημοσιογράφο να μιλήσει: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=311156647035644&set=a.280715963413046&type=3  

+ posts