Οι τόνοι όλο και ανεβαίνουν και η Νίκη Κεραμέως δεν λέει να σταματήσει μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος προκλητικά με δηλώσεις του δείχνει να ζει σε ένα δικό του σύννεφο. Μαζικότατη παρουσία όλου του ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού κόσμου, καταστολή στους δρόμους, προσαγωγές, καταγγελίες και εντός της Βουλής, μια σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ της Αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη φόρα στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας να βλέπουμε το Υπουργείο Παιδείας τόσο εκκωφαντικά κουφό και με τον Υπ. ΠροΠο να συνεχίζουν να τραβούν το σκοινί σε αχαρτογράφητα νερά. Ο Φ.Κ. σε ένα πληρέστατο ρεπορτάζ θα προσπαθήσει να σας συνοψίσει όλα όσα έγιναν εκτός και εντός της Βουλής, αλλά και το τι και γιατί και αύριο οι φοιτητές καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις στις 17:00 το απόγευμα.
Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα στον δρόμο -περί του 8.000 οι συμμετέχοντες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο


Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, πολλοί ακαδημαϊκοί (με Πάντειο και Ε.Μ.Π. να ακυρώνουν τις χθεσινές εξετάσεις τους για να μπορέσουν οι φοιτητές να συμμετέχουν στην πορεία), μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι, συλλογικότητες της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συνέθεσαν μια μεγάλη πορεία με επικεφαλής το μπλόκο των σπουδαστών του Ε.Μ.Π. Επρόκειτο για ένα ποτάμι νέων, χειμαρρώδες και ορμητικό. Μιλήσαμε με πολλά παιδιά συνομηλίκους μας οι οποίοι μπορεί να φοβούνται, αλλά δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω σε ένα σκοτεινό και αντιδημοκρατική έμπνευσης νόμο. Με 2 και 3 μάσκες -κάποιοι και γάντια- φώναζαν δυναμικά απέναντι στο δίδυμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τον Υπουργό να έχει την ιδιαίτερη τιμητική του: «Φασίστα, Σκουπίδι, Χρυσοχοΐδη». Ένα σύνθημα που ακούστηκε πολλαπλώς κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Η ανταπόκρισή μας στη Σταδίου προχωρούσε κανονικά και όλα ήταν ειρηνικά. Η μόνη παρουσία των ΜΑΤ ήταν 50 μέτρα μπροστά από την κεφαλή της πορείας και μιλάμε για μια δύναμη 20 με 25 ανδρών.




Η κεφαλή φτάνει στο Σύνταγμα, ενώ το τέλος της άγγιζε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην οδό Σταδίου. Όλα συνεχίζουν να παραμένουν ήσυχα με τις δυνάμεις της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ. (με το ιδιαίτερο μπλε χρώμα που θυμίζει Στρουμφάκια) να αναπτύσσονται μπροστά από το Κοινοβούλιο. Η δύναμη που περπατούσε πιο μπροστά ανεβαίνει πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και μόλις το πανό των φοιτητών του Μετσόβιου πλησιάζει, η Ο.Δ.Ο.Σ. αποσύρεται και τα Μ.Α.Τ. πετούν δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Η πορεία υποχωρεί και ξεκινούν οι προσαγωγές. Επικρατεί παρόλα αυτά ψυχραιμία, καθώς το σύνολο της πορείας προχωρεί προς τα Προπύλαια και την Ομόνοια. Φωτορεπόρτερ δέχονται αναίτια επίθεση από τα Μ.Α.Τ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), χτυπήθηκε από αστυνομικούς ο Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ, ενώ το γεγονός αναφέρθηκε και στην Βουλή, στην οποία θα αναφερθούμε σε λίγο.

Οι φοιτητές παρέμειναν για μια ώρα μπροστά από το Κοινοβούλιο με στόχο την απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών. Όπως συνέβη και στο Εφετείο (με απλό κόσμο να βρίσκει καταφύγιο εντός πολυκατοικιών), μετά τα δακρυγόνα, ανάλογα το πόσα είναι, ακολουθεί η πρόκληση πανικού και στόχος είναι η προσαγωγή ατόμων. Μια λογική του “ό,τι πιάσουμε και αρπάξουμε”. Η πορεία αποχωρεί από το Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα στην Πανεπιστημίου. Η αστυνομία ακολουθεί επί ποδός τον κόσμο, σαν επιδειξίας να κυνηγά κάποιον σε στενό. Οι φοιτητές προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και στο ύψος των Προπυλαίων υπήρξε επίθεση από τα Μ.Α.Τ. ξανά, όπου έγιναν κάποιες προσαγωγές. Ανταποκριτές μάλιστα Μ.Μ.Ε. «έφαγαν» πάρα πολλά χημικά -όπως και οι ίδιοι ανέφεραν- ενώ η πορεία διαλύθηκε ήρεμα στην Ομόνοια.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα Ν/Σ που δεν το βλέπουμε πρώτη φορά. Το έχουμε δει και στο παρελθόν με διαφορετικό τρόπο, από το 2006-2007 και αργότερα. Μιλάμε για διαγραφές φοιτητών, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, βάση εισαγωγής και ενιαία ψηφοδέλτια, μια ξεκάθαρη επίθεση και δήθεν αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εδώ και 4 εβδομάδες βλέπουμε μια μαζικοποίηση των πορειών, όπως και σήμερα. Γύρω στις 8.000 συμμετέχοντες, σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας και ο φοιτητής φοβάται να βγει έξω. Μην φάει πρόστιμο. Μην κολλήσει. Κι όμως, ήμασταν πολύ μαζικοί. Η πορεία πραγματοποιήθηκε κανονικά από τα Προπύλαια, στο Σύνταγμα και μετά την Ομόνοια. Στο Σύνταγμα το Ε.Μ.Π. προσπάθησε να έρθει σε μια σύγκρουση κι εκεί έπεσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Έγιναν αρκετές συλλήψεις και αρκετοί συνάδελφοι έχουν τραυματιστεί.» (Μυρτώ Σπυριδάκη, φοιτήτρια στο Πολιτικό Νομικής του ΕΚΠΑ, μέλος της ΡΑΣ ΕΑΑΚ)
Δυναμικές φοιτητικές φωνές ακούστηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, στις οδούς της Θεσσαλονίκης (με ένα ρεσιτάλ καταστολής έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισσας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Κέρκυρας, αλλά και στην Κρήτη.








Πυρ ομαδών από την Αντιπολίτευση – «ξύδι» Κεραμέως για το Όχι από την Οξφόρδη στο Ν/Σ
«Δεν βλέπετε πως το νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος για αυτό και δεν έχετε καθίσει να ακούσετε τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, εγείρει αντιδράσεις; Είναι απόλυτα λογικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε την αναστολή της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου λόγω των συνθηκών έξαρσης της πανδημίας. «Μέχρι και εσωκομματικά, ο κ. Φορτσάκης διαφωνεί με αυτό».
Οι τόνοι ανέβηκαν και από τον Πάνο Σκουρλέτη με αφορμή τον προπηλακισμό της Σοφίας Σακοράφα από δυνάμεις των Μ.Α.Τ. «Δεν ξέρω ποιος ήταν ο βαθμός του προπηλακισμού, αλλά, σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και μία τρίχα να πειράξει αστυνομικό όργανο αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να το πω επιεικώς», είπε ο Π. Σκουρλέτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τίθεται ένας νέος «κόφτης» για να δημιουργηθούν νέες στρατιές πελατών για τα ιδιωτικά κολέγια. “Έχετε”, είπε, «τη λογική της αριστείας της αγοράς».[…] «τα δικά σας παιδιά, της ΔΑΠ, εδώ και δεκαετίες είναι πρώτη δύναμη και ξυλοκοπιούνται και στήνουν μηχανισμούς με κράνη και με ρόπαλα στις σχολές; Έχουν ευθύνες αυτοί ή είναι ψέματα αυτά; Μέχρι και μέλη της Κυβέρνησης έχουν πρωτοστατήσει -ακούστηκαν τα ονόματά τους εδώ- σε τέτοιου είδους πρακτικές. Και είναι και άλλες πρακτικές, οι πρακτικές των φοιτητών που «τα κάνουν πλακάκια» με ομοϊδεάτες καθηγητές και πουλάνε θέματα. Δεν τα έχετε ακούσει αυτά; Γι’ αυτά θα μιλήσετε; Ή αυτά είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία;», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανάλογες καταγγελίες για τη ΔΑΠ έκανε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Παφίλης (Κ.Κ.Ε.): Αναφέρθηκε στην παρακμιακή κουλτούρα της Δ.Α.Π. «Αυτοί είστε…»
Κανονικό ρεσιτάλ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κ.Κ.Ε. με τις πρόστυχες αφίσες παλαιών πάρτι της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. «Μια και μιλάμε για αρχές και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, έχω εδώ τη δικιά σας ιδεολογική σύγκρουση στα πανεπιστήμια. Τα πάρτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά να μείνουν στην Ιστορία»[…] «Μιλάτε εσείς για διαφθορά στα πανεπιστήμια; Μιλάτε εσείς για διακίνηση ιδεών; Ξέρετε τι θέλετε; Μόνο οι δικές σας ιδέες να είναι αυτές που περνάνε στο Πανεπιστήμιο. Η οργή μαζεύεται και θα ξεχειλίσει. Για να καταλάβετε τι φοιτητές θέλετε να φτιάξετε», κατέληξε ο κ. Παφίλης, ενώ άσκησε κριτική σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για «έτοιμες σημειώσεις και αντιγραφές» για τις εξεταστικές.
Χάρης Καστανίδης (ΚΙΝ.ΑΛ.): «Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε κάνει συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση: Να δημιουργήσουμε μέσα στο πανεπιστήμιο αυτοτελή υπηρεσία φύλαξης και προστασίας, με αξιοκρατική επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού της, που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Να συνεργάζεται με τις αστυνομικές και τις λοιπές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες για την αμελλητί πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου», είπε παρουσιάζοντας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη.
Δριμύτατα πυρά εξαπολύθηκαν και από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτήρισε τη Δ.Α.Π. «μεγάλη πληγή των Α.Ε.Ι.», «η Αριστεία της Κομματικής Αναρρίχησης» και «η παράταξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του πανεπιστημιακού παρακράτους». Απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας, ανέφερε ότι «εσείς κ. Κεραμέως επιλέγετε, αντί να καταργήσετε το πανεπιστημιακό παρακράτος της ΔΑΠ, να προσθέσετε σε αυτό το αστυνομικό κράτος του κ. Χρυσοχοΐδη».
Η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως υπήρξε μια άνευρη προσπάθεια εντυπωσιασμού για να πείσει ακόμα και τα έδρανα της Βουλής σχετικά με το επίμαχο Ν/Σ. Θύμιζε περισσότερο προεκλογική ομιλία για δήθεν αξιοκρατία και εξευρωπαϊσμό των Α.Ε.Ι. Μόνο που η Ευρώπη –και μάλιστα η Οξφόρδη (όπως έχουμε και στον Φ.Κ. γράψει)– της έχει εδώ και καιρό απαντήσει. Ιδιαίτερα ενοχλημένη φάνηκε και έστρεψε τα βέλη της κατά του κ. Αντώνη Τζανακόπουλου, ακαδημαϊκό στην Οξφόρδη και αδερφό του Δημήτρη Τζανακόπουλου (βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Η απάντηση της παρά μόνο κενή μπορεί να χαρακτηριστεί. Το επίμαχο απόσπασμα βρίσκεται στο 23:34:
Πληρωμένη απάντηση έδωσε ο ίδιος στο Facebook:
Και σήμερα στις 17:00 την ώρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου υπάρχει κάλεσμα από όλες τις πρωτοβουλίες κατά του Ν/Σ. Ένα Ν/Σ που όλο και τραβά το σκοινί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και αναγκάζει όλο την πανεπιστημιακή κοινότητα βγαίνει εν μέσω πανδημίας για τα αυτονόητα και αναγνωρισμένα δίκαιά της… Άραγε επιθυμούν οι φοιτητές να παίζουν με τις ζωές τους ή πλέον η αντίσταση είναι μονόδρομος; Η απάντηση στο δρόμο.

Κι εμείς πάντα εκεί ως Φ.Κ. πιστοί στο ραντεβού μας με την ενημέρωσή σας!
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.