Η οικονομική καταστροφή του Τουρκικού αθλητισμού

Η οικονομική καταστροφή του Τουρκικού αθλητισμού

Του Γιώργου Θεοδώρου, φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Ε.Κ.Π.Α.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα ελληνοτουρκικά δεν έχουν πάρει και την καλύτερη τροπή. Οι 2 χώρες βρίσκονταν ένα βήμα πριν από μια διαφαινόμενη εμπόλεμη διαμάχη, ενώ τώρα βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Παρατηρώντας από απόσταση τη γείτονα χώρα, βλέπουμε ένα τεράστιο κράτος στο έρμαιο ενός επιπόλαιου και πολεμοχαρή δικτάτορα. Ο γνωστός σε όλους μας Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν συνεχίζει διαρκώς την απειλητική πολιτική του προς τη χώρα μας και όχι μόνο. Όλη αυτή η κατάσταση προφανώς και επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική υπόσταση της χώρας. Η τούρκικη λίρα καταρρέει, και εν γένει τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται όχι μακριά από τη χρεοκοπία. Ένας τομέας που έχει επηρεαστεί άρδην από όλο αυτό είναι ο αθλητισμός…

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε το μέγεθος της Τουρκίας. Μία αχανής χώρα με πληθυσμό παρόμοιο με τη Γερμανία έχει τη δυνατότητα να στηρίξει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον αθλητισμό. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Πράγματι, τα αθλήματα είναι πολύ δημοφιλή, και κερδοφόρα, με κάθε μία από τις μεγάλες ομάδες να διαθέτουν εκατομμύρια οπαδούς. Όλο αυτό πιθανά να οδήγησε το πρωτάθλημά τους στο σημερινό αδιέξοδο.. Γιατί όμως;

Αρχικά ας παρατηρήσουμε τους αριθμούς. Αυτή τη στιγμή τα χρέη των ομάδων που βρίσκονται στην τούρκικη Super League ξεπερνούν το απλησίαστο ποσό των 2 δισεκατομμυρίων λιρών (26περίπου εκατομμύρια σε δολάρια). Η πιο γνωστή τούρκικη ομάδα, η Φενερμπαχτσέ, από μόνη της έχει χρέη που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια. Φυσικά να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχουν πάει μεγάλα ονόματα του χώρου όπως ο Πορτογάλος Νάνι. Επίσης να θυμίσω τις μεγάλες επενδύσεις στο μπασκετικό τμήμα της ομάδας, που από ότι φαίνεται ήταν δυσανάλογες με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Το αδιέξοδο είναι εμφανές και σίγουρα δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Σε παρόμοια μοίρα βρίσκονται και οι άλλες 3 μεγάλες τούρκικες ομάδες, Μπεσίκτας, Γαλατασαραι και Τραμπζονσπορ.

Κυριολεκτικά, όλοι οι εμπορικοί πυλώνες του τουρκικού ποδοσφαίρου βρίσκονται στα πρόθυρα του αφανισμού. Η Φενερμπαχτσε απλώς ήταν η πρώτη που χτυπήθηκε. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε χαμηλά, χωρίς καν να καταφέρει να εξασφαλίσει τη θέση για την Ευρώπη. Οι άλλες μεγάλες ομάδες τα πήγαν καλύτερα, με την Τραμπζονσπορ να παίρνει μάλιστα τη δεύτερη θέση, αλλά παράλληλα να ‘’εξασφαλίζει’’ από την Ουεφα απαγόρευση συμμετοχής στην Ευρώπη.

Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε ξαφνικά. Άρθρο στο οικονομικό site capital.gr αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες των ομάδων αυτών ήδη από το 2018. Φοροδιαφυγή, ακραίες σπατάλες και μη βιώσιμες αγοραπωλησίες έφτασαν τις τουρκικές ομάδες στο ναδίρ. Η κρίση του κοροναϊού απλώς ήρθε και τις αποτελείωσε. Και να θυμίσουμε ότι η Τουρκία είχε ενεργά πρωταθλήματα μέχρι τα πολύ μέσα Μαρτίου, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες, όπερ και σημαίνει ότι είχε λιγότερες απώλειες εσόδων από ότι άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Βέβαια όλα τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν αρνητικά για τους πάντες. Όταν ‘’οι πρώτοι’’ καταρρέουν, πρέπει να προκύψουν νέοι πρώτοι. Αυτό έγινε και στην Τουρκία. Στο μπάσκετ η ανεξάρτητη οικονομικά Εφές πήρε την πρωτιά από τη ‘’μαδημένη’’ Φενερμπαχτσε. Στο ποδόσφαιρο ο τίτλος κατακτήθηκε από τη Μπασακσεχιρ… Μία νέα ομάδα, με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία και οργάνωση. Μία νέα ομάδα χωρίς φιλάθλους. Μία νέα ομάδα που τυχαίνει να υποστηρίζει ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν. Μια νέα ομάδα που τυχαίνει να ανήκει σε στέλεχος του κόμματος του. Μία νέα ομάδα που τα χρώματα της είναι ίδια με το χρώμα του κυβερνώντος κόμματος ‘’ΑΚΡ’’. Και κάποιες τέτοιου είδους ‘’τυχαίες’’ καταστάσεις αποτελούν ευκαιρία προκειμένου να διασπείρεις άνετα την προπαγάνδα σου μέσω του πιο δημοφιλούς αθλήματος του λαού σου.



+ posts