1 Χρόνος foititikoskosmos.gr-Οι Συντάκτες μας μιλούν για τα γενέθλια μας

1 Χρόνος foititikoskosmos.gr-Οι Συντάκτες μας μιλούν για τα γενέθλια μας

Άλλοι ιδρυτικά στελέχη, άλλοι πιο «καινούργιοι»… αλλά σίγουρα όλες και όλοι τους υπέροχοι. Μερικές/μερικοί συντάκτριες και συντάκτες-μέλη του Συντακτικού Συμβουλίου του Φ.Κ. μιλούν για το ταξίδι της εφημερίδας που μεγάλωσε, γιγαντώθηκε και διαβάζεται καθημερινά από εσάς όλες/ όλους που την έχετε αγκαλιάσει εδώ κι ένα χρόνο. Τη δική σας Φωνή.

Κάθε κείμενο και μία διαφορετική ευκαιρία για την απαρχή ενός διαλόγου. Μέσα από τα άρθρα στην εφημερίδα μας ανταλλάσσουμε ιδέες και γνώμες, «προκαλώντας» ο ένας τον άλλον να ενημερωθεί, να διαβάσει, να επιχειρηματολογήσει. Πολλές φορές διαφωνούμε σε διάφορα θέματα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και θεμιτό. Σε ένα πράγμα, όμως, συμφωνούμε ομόφωνα: όλοι μας επιθυμούμε και επιδιώκουμε η ομάδα μας να διευρυνθεί, να εξελιχθεί και να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερες διαφορετικές απόψεις, πρωτοβουλίες και ιδέες. Και ας μας κάνουν αυτές να διαφωνούμε περισσότερο.

Ανθή Καψάλη

Ο Φ.Κ. μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω και να επικοινωνήσω ό,τι σκέφτομαι και να γνωρίσω νέα, καταπληκτικά παιδιά. Μου δίνει επίσης τη δυνατότητα να μάθω πώς να συμφωνώ και να διαφωνώ -ουσιαστικά- με κάποιον, να μάθω ταυτόχρονα πώς μπορώ να στηρίζω τη θέση μου, αλλά και τι σημαίνει έμπρακτα το να μπορείς να δέχεσαι την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Αυτές είναι ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα μου και χωρίς τον Φ.Κ. δεν ξέρω πώς θα επέρχονταν. Τι άλλο να θέλω δηλαδή, με κάνει πραγματικά, με όλη την έννοια των λέξεων, άνθρωπο και πολίτη!

Μανώλης Θεοχάρης

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο δημιουργείται ο Φοιτητικός Κόσμος σε ηλεκτρονική μορφή. Μπορώ να πω πως ήμουν από τους πρώτους τακτικούς αναγνώστες του. Ήταν τότε η εποχή που η ανθρώπινη δραστηριότητα κυριολεκτικά πάγωσε, τα αμφιθέατρα άδειασαν, η επαφή με συμφοιτητές και συνομηλίκους ήταν -αν όχι ανέφικτη- σίγουρα περιορισμένη και απρόσωπη. Μέσα στο όλο αυτό δυστοπικό κλίμα, τα κείμενα των συντακτών ήταν για μένα μια επανασύνδεση με τον φοιτητικό μας κόσμο, μια άτυπη επικοινωνία με άτομα της ηλικίας μου, μια υπενθύμιση πως πάντα και παντού υπάρχει χώρος για έμπνευση, για ιδέες, για δημιουργία. Μετά από κάποιους μήνες, εντάχθηκα στη Συντακτική Ομάδα. Πλέον δε θα διάβαζα μόνο, αλλά και θα διαβαζόμουν. Το εγχείρημα αυτό φοιτητών προς φοιτητές έγινε μέρος της καθημερινότητάς μου. Με τον φόβο να πω πράγματα κοινότυπα ή μελοδραματικά, δε θα γράψω περισσότερα. Θα περιοριστώ μόνο σε ένα ειλικρινές ευχαριστώ προς όλα τα παιδιά της ομάδας!

Σοφία Γιαννακοπούλου

Η συντάκτριά μας Σοφία Γιαννακοπούλου σε μια Φ.Κ. Συνέντευξη με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σπυρίδων Κίντζιο.

Ένας Κόσμος, πολλά και μοναδικά τα μέλη του, με ένα όραμα. Ένας χρόνος πέρασε από την στιγμή που έγινε η μετάβαση από την έντυπη μορφή στην ψηφιακή -λόγω πανδημίας- και η Εφημερίδα ποτέ δεν το μετάνιωσε. Αντίθετα, η αλλαγή αυτή την γιγάντωσε. Την μεγάλωσε τόσο στο εσωτερικό της, με την ενίσχυση της Συντακτικής Ομάδας με πολλά νέα, όμορφα, δυναμικά και γεμάτα όρεξη παιδιά, όσο και στο εξωτερικό της, καθώς το αναγνωστικό της κοινό και οι εξωτερικοί της συνεργάτες, επώνυμοι, συμφοιτητές και ανώνυμοι, πολλαπλασιάστηκαν.

Οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, η δουλειά εντατικοποιήθηκε, αλλά ποτέ δεν χάθηκε το μεράκι, η ανιδιοτέλεια και η ισοτιμία μεταξύ της ομάδας, θέτοντας σε εφαρμογή σιγά-σιγά το όραμα που υπήρχε για την εμφάνιση στον τύπο ενός διαφορετικού μέσου ενημέρωσης της κοινωνίας και δη της νεολαίας, το οποίο θα ξεφεύγει από τα συστημικά πρότυπα και δεν θα υποβάλλεται σε καμία ιεραρχία. Να δώσω τα σέβη μου στους παλιούς συναδέλφους (κάποιοι δεν συνεχίζουν πλέον) για την σκληρή προσπάθεια που δώσαμε για να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε καθημερινά 200-300 επισκέψεις. Κυρίως, ωστόσο, να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τα νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί στον Φοιτητικό Κόσμο τους τελευταίους μήνες, και τα οποία με τις ιδέες τους, τα κείμενά τους και την πρωτοβουλιακή τους διάθεση, σπρώχνουν την ιστοσελίδα σε νέα επίπεδα και εμπνέουν τους «βετεράνους» κι εμένα προσωπικά να μην σταματάω να πιστεύω και να δουλεύω για την Εφημερίδα μας και για ένα καλύτερο αύριο.

Παύλος Γιαννόπουλος

2 συγκλονιστικές Φ.Κ. Συνεντεύξεις με τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής κ. Κώστα Παπαδάκη και κ. Θανάση Καμπαγιάννη (από τους συντάκτες μας Μανώλη Θεοχάρη και Βαγγέλη Βαλαβάνη). Ήταν τιμή μας.

Ο Φοιτητικός Κόσμος εκτός από την ενημέρωση που παρέχει στο ευρύ αναγνωστικό κοινό του, προάγει απόψεις και ιδέες που μέσω αυτών, άνθρωποι ταυτίζονται αλλά και διαμορφώνουν νέες σκέψεις βλέποντας τις φρέσκες οπτικές που παρουσιάζουν οι συντάκτες μας.-Κατερίνα Δημητρέσκου

Παρά το γεγονός ότι είμαι καινούργιο μέλος της παρέας, αισθάνομαι μεγάλη χαρά που ο Φοιτητικός μας Κόσμος κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας. Ελπιδοφόρο πολύ παιδιά με ευαισθησίες, προβληματισμούς και ενσυναίσθηση να βρίσκουν βήμα να εκφράζονται…ίσως κάποια στιγμή ο κόσμος μέσα από τις λέξεις γίνει λίγο πιο όμορφος. Φ.Κ., συνεχίζουμε δυναμικά!-Αγγελική Πολυκράτη

Μπορεί να βρίσκομαι μονάχα λίγους μήνες στην ομάδα του Φοιτητικού Κόσμου, αλλά καταλαβαίνω απολύτως πόσο σημαντικό είναι για ένα σαιτ που στήθηκε έκτακτα ελέω πανδημίας, να βρίσκεται συνεχώς σε διαδικασία αναρρίχησης. Και για αυτό, ευθύνονται όλα, μα όλα τα παιδιά. Τα καλύτερα έρχονται, χρόνια πολλά Φ.Κ.

Κώστας Ρουκανάς

Ο συντάκτης μας Βαγγέλης Βαλαβάνης σε μια Φ.Κ. Συνέντευξη με την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κα. Χριστίνα Κουλούρη.

Δεν θέλω να πω τα πεπατημένα, επειδή νομίζω νιώθω παραπάνω από αυτά. Ο Φοιτητικός Κόσμος, φι κάπα, για εμάς, δεν είναι απλά ένα μέσο έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων. Είναι ένα εντελώς καινούριο κεφάλαιο, ένα μέρος για συναναστροφή, ένα μέρος για φιλίες, για συγκρούσεις, για τσακωμούς και συμφιλιώσεις, για συζητήσεις και διαφωνίες. Ένα μέρος ζεστό, στο οποίο μπαίνουμε με προσδοκίες, και «βγαίνουμε» με απαιτήσεις. Μία μικρή δεύτερη κοινωνία, μία μικρή δεύτερη οικογένεια. Είναι το μέρος που όλοι αναζητούμε σε έναν κόσμο περιτυλιγμένο από προβλήματα και δυσκολίες, με σκοπό να βελτιώσουμε τόσο το «εγώ» όσο και το «εμείς». Είναι το μέρος που μπορούμε να γράψουμε όσα με στόμα δεν μπορούμε να εκφράσουμε. Peace. (

Ειρήνη Κονδύλη

Ένας χρόνος ειδήσεων, απόψεων συνεντεύξεων και σκέψεων, ας είναι η αρχή για πολλά ακόμη έτη. Ευχαριστούμε για ΟΛΑ.-Μελίνα Ρέκα

Τι να πρωτοπώ και τι να πρωτογράψω για αυτές τις απίστευτες 365 μέρες που μας κάνατε δώρο. Μέσα σε μια εποχή πρωτόγνωρη, στις χειρότερες συνθήκες που ζούμε τα καλύτερά μας χρόνια και κόντρα σε μια επικίνδυνη μονοφωνία στον χώρο των Μ.Μ.Ε. βρεθήκαμε κι εμείς, μια μικρή ομάδα συνοδοιπόρων. Από τις πρώτες «2 κρίσιμες εβδομάδες» ,στην ιστορική ιαχή του κόσμου στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής μέχρι και σήμερα είμαστε εδώ για εσάς. Παρούσες και παρόντες για εσάς. Σε ένα χώρο δικό σας. Δικό μας. Και οι συνθήκες χειροτέρεψαν και κακοκαιρία βρέθηκε στον δρόμο μας… και η Ομάδα αυτή όλο και μεγάλωνε. Μαζί με αυτή και το μεράκι μας για κάθε λέξη που γράφαμε. Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, τον αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι.

Μην ξεχάσετε να μας ακουλουθήσετε στο Twitter και το YouTube!

Μεγάλωνε κάθε βήμα μας στο δρόμο για να σας μεταδώσουμε την αλήθεια των γεγονότων. Άνθρωποι πολλοί και διάφοροι βρέθηκαν στον δρόμο μας και πήγαν το μυαλό και τη σκέψη μας ένα βήμα παραπάνω. Πρυτάνεις, δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία σε μια από τις ιστορικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι από διάφορα μονοπάτια της ζωής… Ακόμα κι εσείς που επώνυμα ή ανώνυμα βγάζατε από μέσα σας ατόφιο ό,τι πολυτιμότερο έχουμε μέσα μας αυτά τα χρόνια. Τη νεότητά μας. Τη ρηξικέλευθη και ελεύθερη σκέψη της ηλικίας μας. Ακόμα κι αν τώρα που βράζει το αίμα μας κάποιοι θέλουν να μας αλυσοδέσουν… το μόνο σίγουρο είναι πως θα χάσουν.

Εδώ μαζί με εμάς δημιουργήσατε ένα δικό σας σπίτι και είναι τιμή μας να είμαστε οι οικοδεσπότες σας. Είναι μεγάλη μου χαρά και προνόμιο να είμαι μαζί με τόσα ξεχωριστά παιδιά που τα μάτια τους γυαλίζουν από αγάπη και όρεξη για δράση και για ζωή. Είναι αυτή η λάμψη που οι «μεγάλοι» ονομάζουν νεότητα. Και είναι η νεολαία αυτή που δείχνει τον δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές. Υπηρετώντας πιστά τις δημοκρατικές αρχές του πλουραλισμού, της έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης και της ιερής αλήθειας των γεγονότων. Θα είμαστε εδώ σε κάθε δρόμο, γεγονός, έκτακτο και ανταπόκριση κόντρα σε κάθε fake news και στοχοποίηση της νέας γενιάς. Κανείς δεν θα μας κουνάει το δάκτυλο. Η απάντηση στο σκοτάδι της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι το φως των ματιών μας. Το φως των νέων είναι ο προστάτης της Δημοκρατίας. Αυτό ήταν που στην Ιστορία μας την ανέστησε το 1973 και είναι αυτό που απέναντι σε παράλογες και ανήκουστες αποφάσεις, είναι πάντα εκεί παρόν. Είναι τιμή μου να αποτελούμε κι εμείς ένα μικρό μέρος της φωνής όλων των φοιτητών, του Φοιτητικού Κινήματος, που εσείς οι αναγνώστ(ρι)ες μεγαλώσατε. Από φοιτητές για φοιτητές… Θα είμαστε εδώ ο δικός σας Φοιτητικός Κόσμος.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους αγαπημένους μου συναδέλφους για κάθε χιλιόμετρο που έχουμε διανύσει και τους υπόσχομαι πως έχουμε ακόμα πολλά μαζί.

Βαγγέλης Βαλαβάνης

+ posts