15 τρίπτυχα προβλήματα για τις 15 του Σεπτέμβρη

Καταστροφή Μόριας. Ρατσιστικό παραλήρημα. Αβοήθητοι πρόσφυγες.

Αγορά εξοπλισμών από Γαλλία, μαζί με την πρόβλεψη για προσθήκη μισθοφόρων και πιθανή υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας. Επιβάρυνση δημόσιου χρέους. Πρόσθετοι φόροι σε βάθος 5ετίας.

Άνοδος Τραμπ. Τεράστια ανάπτυξη αντιεμβολιαστικού/ακροδεξιού/κατά των αμβλώσεων και των ίσων δικαιωμάτων κίνημα (Qanon). Η Αμερική σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Άνθρωποι της Τέχνης σε απόγνωση, ιδιαίτερα οι μικροί καλλιτέχνες και όσοι εργάζονται σε θέσεις που συνδέονται με Αυτήν (φώτα, κάμερα, εξοπλισμοί κτλ.). Καμία στήριξη. Ελάχιστες προβλέψεις για συναυλίες και events.

Σχολεία σε αναβρασμό. Επέκταση αντί για συρρίκνωση μαθητών σε κάθε τμήμα. Μάσκες αναντίστοιχες των παιδικών χαμογελαστών φατσών.

Ανακύκλωση μη επαρκής για μία οικολογική ανάπτυξη. Αδιαφορία αντί για επένδυση σε ακτιβιστικές εταιρείες. Διαρκείς πυρκαγιές και μολύνσεις από την καύση συσσωρευμένων σκουπιδιών, ανεξαρτήτως υλικού, με την Ελληνική κυβέρνηση να δίνει τα δικαιώματα και τα χρήματα για την λειτουργία αυτή σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Ερντογάν βλέπει ότι τα χρόνια του στην εξουσία λιγοστεύουν. Λαϊκιστική, επεκτατική πολιτική προς ικανοποίηση των οπαδών του. Αδυναμία Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάδειξη ενός εννιαίου πολιτικού προσώπου.

Λαμπρές προσωπικότητες αναχωρούν. Μικροπρεπείς άνθρωποι αναδεικνύονται. Λίγοι εκείνοι που θέτουν σωστά πρότυπα για μία νέα γενιά χαμένη στην τεχνολογία και στο εφήμερο.

Αστυνομική βία σε όλο τον πλανήτη. Συντηρητικές και προοδευτικές ελίτ αποφεύγουν να καταδικάσουν ευθέως τα γεγονότα. Καταστολή κάθε ειρηνικής διαμαρτυρίας, μία καλή αφετηρία για τον κόσμο του Όργουελ και την απέραντη Ωκεανία.

Δεύτερη φάση της πανδημίας σε έξαρση. Διαρκής φόβος για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε κάθε χώρα. Συνεχείς (υπερβολικές και ύποπτες)αμφιβολίες για την συνολική αποδοτικότητα των επερχόμενων εμβολίων.

Άνετη πρωτοπορία της Ελλάδας στους αρνητικές πίνακες. Πρωτόγνωρες διαφημιστικές αχρείαστες -σε σχέση με τις δαπάνες- καμπάνιες σχετικά με την προφύλαξη από τον ιό, από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο τουλάχιστον μη επαρκή για την θέση του. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ -φυσικά- έλαβαν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των χρημάτων, των οποίων το ακριβές ποσό δεν γνωρίζουμε.

Δικαιολογημένες αντιδράσεις από τα μαγαζιά εστίασης. Ανεξήγητο το ωράριο μέχρι τις 12. Αναγκαστικές απολύσεις ή συμβάσεις, σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης και σταδιακής κάλυψης του τζίρου που χάθηκε μέσα στην καραντίνα.

Νόμος-«μπλόκο» σε θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε πολίτη, εκείνο της ειρηνικής δημόσιας διαμαρτυρίας. Δικαιολογίες και προφάσεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μεταβίβαση πρόσθετης εξουσίας στα σώματα ασφαλείας, παρά τα γεγονότα του τελευταίου έτους.

Άλλο ένα πανεπιστημιακό εξάμηνο σε διαδικτυακή μορφή. Καθηγητές μη ελεγχόμενοι (καθυστερήσεις, τεράστια διαλλείμματα), δυσκολία συγκέντρωσης των φοιτητών και έμπρακτης συμμετοχής στο μάθημα, πιθανές δυσλειτουργίες σε κάθε πλατφόρμα (π.χ. πτώση δικτύου). Κανένα ενδιαφέρον για τους σπουδαστές, καμία πρόβλεψη για επιστροφή στον απαιραίτητο χώρο της Σχολής.

Σε περιόδους κρίσης, οι (πολύ) πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μασκ, Μπέζος, Ζούκενμπεργκ κ.ά. αύξησαν κατά αρκετά δισεκατομμύρια την χρηματιστηριακή τους αξία. Πώς; Μα με τη βοήθεια που δίνουν κατά της πανδημίας με την χρηματοδότηση των εμβολίων, την παραγωγή μασκών και άλλων τόσων, ενώ την ίδια στιγμή εκμεταλλεύονται τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενούς τους, ως γνήσιοι εργολάβοι.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.