H «Gen Z», η γενιά των τελών του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα έχουμε αποδείξει πως δίνουμε το δικό μας χρώμα στην κοινωνία και τον κόσμο μας. Αυτό το ιδιαίτερο χρώμα θέλουν να δώσουν και 6 νέα παιδιά της γενιάς μας, 6 νέοι συγγραφείς (μεταξύ αυτών και ο αγαπημένος μας συνεργάτης εδώ στον Φοιτητικό Κόσμο, Ανδρέας Μαντζεβελάκης) στο μαγικό κόσμο της ελληνικής Λογοτεχνίας. Ταξιδεύοντας στις γραμμές του Ανθολογίου τους #21#, θα ανακαλύψετε κι εσείς την μοναδικότητα του καθενός, αλλά και την ομορφιά που έχουμε κι εμείς ως γενιά να προσφέρουμε στα ελληνικά γράμματα.
Το περασμένο Σάββατο, η Ειρήνη Πολυχρονάκη, η Σοφία Ταστσίδη, ο Νικόλας Ράπτης, ο Κώστας Τσουρέλης, ο Ρενάτο Πρίφτι και ο δικός μας Ανδρέας Μαντζεβελάκης συστήθηκαν στο κοινό παρουσιάζοντας το δημιούργημά τους. Ένα δημιούργημα πλασμένο στους πρωτόγνωρους καιρούς της πανδημίας που σίγουρα στιγμάτισαν τη γενιά μας. Γεμάτες και γεμάτοι με κέφι και χιούμορ μίλησαν στον Χώρο 2510 (Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια) για το έργο του, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 και όλη τη διαδικασία της δημιουργίας του.
Απήγγειλαν, μας διάβασαν και δέχθηκαν τις ερωτήσεις μας για το πώς το #21# γεννήθηκε μέσα τους. Κάθε Κυριακή η συγγραφική ομάδα είχε τη μυσταγωγία της, μέσω Webex προφανώς λόγω των συνθηκών, με καφέ, κουβέντα και πολύ γράψιμο και δημιούργησαν το #21#, το οποίο σε κάθε σελίδα και γωνία του, ποίημα και πεζό του κρύβει συμβολισμούς. Η ηλικία των περισσοτέρων εκ των δημιουργών, τα 200 χρόνια της Επανάστασης, ο εγκλεισμός και οι κοινωνικές παθογένειες από την διαχείριση της πανδημίας αποτελούν μερικά από τα κεντρικά θέματα του Ανθολογίου. Μέσα σε 127 σελίδες, 6 νέα παιδιά, συνάδελφοι και συμφοιτητές μας, βρήκαν το θάρρος να εκφράσουν όλα όσα που εξ ημών αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε στα πιο όμορφα μας χρόνια. Στη χώρα όπου το να είσαι νέος αποτελεί έναν διαρκή αγώνα.
Ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς την Ειρήνη, τη Σοφία, τον Νικόλα, τον Κώστα, τον Ρενάτο και τον Ανδρέα για αυτή την μικρή βραδιά πολιτισμού (άραγε πόσες τέτοιες έχουμε χάσει;) και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αγοράσετε το βιβλίο τους. Πολλές και πολλοί από εμάς γράφαμε, γράφουμε και τα κρατάμε κρυφά… πρόκειται για μικρές ανάσες της ψυχής μας. Ευχαριστούμε πολύ περισσότερο τα παιδιά της συγγραφικής ομάδας του #21# που είχαν το θάρρος και μαζί βγήκαν μπροστά. Ας ελπίσουμε πως θα είναι αρχή κι άλλων πολλών όμορφων τέτοιων εγχειρημάτων που κάνουν πιο ξεχωριστά τα φοιτητικά μας χρόνια.
«Ο σκοπός της Τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα» -Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός
Το #21#Ανθολόγιο είναι ο καθρέφτης της ζωής της δική μας γενιάς. Ανακαλύψτε το!
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.