Facebook και Covid-19

Αγαπητέ Mark,

Τον τελευταίο καιρό, αν έχεις ακούσει, έχει ξεσπάσει μία νέα πανδημία και οι νεκροί ανά τον κόσμο αυξάνονται εκθετικά, μέρα με τη μέρα. Ο κορονοϊός (αυτός ο πανδημικός ιός για τον οποίο σου γράφω) έχει ήδη αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει στερήσει από δισεκατομμύρια ανθρώπους τη δυνατότητα να σκέφτονται. Σε πολλές χώρες, για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, οι πολίτες βρίσκονται σε αυστηρή (στη θεωρία τουλάχιστον) καραντίνα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι τους, μπροστά από μία οθόνη. Πιο συγκεκριμένα; To Facebook, η πολυαγαπημένη σου πλατφόρμα, έχει πάρει φωτιά.

Άνθρωποι από κάθε σημείο της γης, άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλοι όσοι έχουν έναν λογαριασμό στο «Φατσοβιβλίο» σου και έχουν ακούσει έστω και μία φορά τη λέξη «κορονοϊός», εμφανίζονται στην αρχική μου. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχει ελευθερία λόγου, αλλά μερικοί το έχουν παρακάνει. Τα fake news και η προπαγάνδα, όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής. Μία κύλιση με τον κέρσορα επαρκεί για να μάθεις πως οι μασόνοι έκλεισαν τις εκκλησίες και οι ευπαθείς ομάδες παρουσιάζουν ανοσία στον πανδημικό ιό.

Στην Ελλάδα, παρόλο που, ως χώρα, έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εξάπλωση του COVID-19, καθώς ο πρωθυπουργός είναι γκαντέμης και εξαιτίας του πεθαίνει τόσος κόσμος, δεν μετράμε πολλούς νεκρούς. Μετράμε, όμως, καθημερινά, εκατομμύρια δημοσιεύσεις ανίδεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τον ιό, οι οποίες είναι συχνά επηρεασμένες από τα πολιτικά τους πιστεύω. Μήπως θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιο όριο δημοσιεύσεων ανά χρήστη; Οι «επιστήμονες» του Facebook βλάπτουν σοβαρά τη νοημοσύνη μας.

Ο κόσμος σταμάτησε να σκέφτεται και ανακυκλώνει απόψεις επικίνδυνες, οι οποίες του γίνονται έμμονες ιδέες. Η προληπτική καραντίνα μεταφράζεται, δυστυχώς, από πολλούς, ως άλλη Χούντα (1967-1974), και οι ίδιοι άνθρωποι που αψηφούν τον κίνδυνο και τα μέτρα της κυβέρνησης, προχωρώντας σε άσκοπες μετακινήσεις, τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα. Φυσικά, όλοι αυτοί φροντίζουν να ενημερώνουν τους διαδικτυακούς τους φίλους για νέες εξελίξεις της κρίσης και τρόπους αντιμετώπισης, τους οποίους οι ίδιοι έχουν συμπεράνει μετά από όσα έχουν διαβάσει.

Γενικότερα, όπως μπορείς να καταλάβεις, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Έρχεται και το Πάσχα… Ένα online σούβλισμα αρνιού θα αποτελούσε εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα πάντως. Θα βοηθούσες και στην καταπολέμηση του ιού με αυτόν τον τρόπο! Σκέψου το. Μη σε κρατάω άλλο… Θα είμαστε σε επαφή.

Υ.Γ. Ακόμα περιμένω να αποδεχτείς την πρόκλησή μου και να ανεβάσεις φωτογραφία από τα παιδικά σου χρόνια.

Ο χρήστης σου,

Βαλασκατζής Γιώργος

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.