5 βιβλία που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

5 βιβλία που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Βιβλιοπροτάσεις έχει λοιπόν σήμερα το μενού, αλλά γιατί ανέκαθεν απεχθανόμουν τα «5 βιβλία που ΠΡΕΠΕΙ να έχεις διαβάσει», και άλλους τέτοιους ανούσιους και επιτακτικούς τίτλους που μόνο να δημιουργούν σύνδρομα καταπίεσης μπορούν, σήμερα παρουσιάζουμε 5 βιβλία που έχουν να προσφέρουν αμέτρητα πράγματα σε κάθε αναγνώστη, με γνώμονα μόνο την αγάπη.

1) Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΟΑ

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να νικήσει το σύστημα; “Μα προφανώς υπηρετώντας το”, απαντάει ο Πεσσόα. Ένα δείπνο, δύο συνομιλητές, και ένας τρόπος σκέψης απελευθερωτικός και επαναστατικός που όμως φαντάζει συμβατικός. Για να μην χρειάζεσαι κάτι πρέπει να το κατακτήσεις πρώτα, να απελευθερωθείς από την ανάγκη του και να ζήσεις χωρίς να το χρειάζεσαι. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται την απεξάρτηση από τις κοινωνικές κατασκευές, που παρουσιάζει μια άλλη όψη της αναρχίας και προβληματίζει σε βάθος κάθε αναγνώστη. Το χρήμα, η εξουσία, το καπιταλιστικό σύστημα, η μεγιστοποίηση του κέρδους και η ελευθερία είναι όλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας. Κοινώς, ο Πορτογάλος τα δίνει όλα σε αυτό το εγχείρημα, πάρτε το!

2) Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ, ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ-ΕΞΕΠΕΡΥ

Οι συστάσεις περιττές. Το ξέρεις, το έχεις ακούσει, πιθανώς να το έχεις σε γόμες, τετράδια, μπρελόκ, σχολικές τσάντες, κάλτσες και γενικά τα πάντα όλα, αλλά να μην το έχεις διαβάσει. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που μας υπενθυμίζει να εστιάζουμε στα σημαντικά πράγματα της ζωής. Απογοητευμένος ο πρωταγωνιστής από τις ανθρώπινες σχέσεις, γνωρίζει ένα μικρό χρυσαφένιο αγόρι που θα μας διδάξει τα πιο ουσιώδη για τη ζωή. Η συνέχεια; Ένα καπέλο ή μάλλον βόας, κάτι ηφαίστεια, ενεργά και μη, μια αλεπού, ορισμένοι βασιλιάδες και ένα τριαντάφυλλο. Ένα έργο δημιουργημένο στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πασχίζει να επαναφέρει τις ανθρώπινες αξίες στο προσκήνιο και εν τέλει το καταφέρνει.

3) ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ, ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ

Μια επιδημία τυφλότητας δεν αργεί να εξελιχθεί σε πανδημία. Κυβερνητικά μέτρα, απομόνωση, καραντίνα, συνύπαρξη, φόβος και άγνοια. Σ’ έναν κόσμο τυφλό, ποιος θα υπακούσει στους νόμους, ποιος θα κοιτάξει το συμφέρον του, ποιος θα αφήσει ελεύθερα τα ζωώδη ένστικτά του και ποιος θα καθοδηγήσει; Τι διάστημα χρειάζεται μέχρι να καταρρεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο, να επικρατήσει πλήρες χάος και μόνο τα ένστικτα; Ο κορυφαίος συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει την ανθρώπινη φύση σε ένα βιβλίο με ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Αν αναρωτιέσαι τι κρύβει ο άνθρωπος στα έγκατα της ψυχής του, το βιβλίο αυτό θα σου δώσει μια καλή πρώτη εικόνα.

«Αν μπορείς να κοιτάξεις, δες

Αν μπορείς να δεις, παρατήρησε»

Το βιβλίο των Συμβουλών.

4) ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΧΑΝΣ ΦΑΛΑΝΤΑ

Ψάχνεις την απόλυτη γυμνή και τρομακτική χυδαιότητα, ασχήμια και φρικιαστική αλήθεια που έκρυβαν οι μέρες του Ναζισμού; Ψάχνεις στο σωστό μέρος. Αν και πάντα τα μεγάλα βιβλία μου φαινόντουσαν αποκρουστικά πεπεισμένη ότι σε κάποιο σημείο θα χωλαίνουν, το δοθέν αριστούργημα είναι 672 γροθιές στο στομάχι. Περιγράφοντας τον τρόμο, την δυστυχία και τον πανικό που επιφέρει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, προκαλεί ρίγος στον αναγνώστη, απειλώντας κάθε σπιθαμή ανθρωπιάς των πρωταγωνιστών. Τα πάθη, οι έρωτες, ο φόβος, η δύναμη ψυχής αλλά και η επίγνωση της αδυναμίας, η ανάγκη για καθαρή συνείδηση και, τέλος, οι θυσίες που χρειάζεται να κάνει ο καθένας αν θέλει να λέγεται Άνθρωπος -προμοτάροντας και λίγο Λειβαδίτη- βρίσκονται εδώ. Ένα βιβλίο που όταν το τελειώσεις, θα κοιτάξεις τον ήλιο κατάματα και θα χαμογελάσεις. Αξίζει απείρως.

5) ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ, ΟΡΙΑΝΝΑ ΦΑΛΑΤΣΙ

Η Φαλάτσι με τον Α. Παναγούλη έζησαν έναν από τους μεγαλύτερους επαναστατικούς έρωτες. Φύση αντισυμβατική, επαναστατική αδιαλείπτως, αντιστασιακή, στο έργο αυτό πραγματεύεται το μέγιστο ερώτημα: Να ζει κανείς ή να μη ζει; Η πρωταγωνίστρια, μια ανύπαντρη εργαζόμενη εγκυμονούσα, αμφιταλαντεύεται για το αν θα κρατήσει το παιδί της ή όχι, για το αν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή ενός άλλου και για το αν αξίζει κανείς να γεννηθεί σε έναν τόσο αποκρουστικό κόσμο. Περνάς υπαρξιακή κρίση; Διάβασέ το. Δεν περνάς υπαρξιακή κρίση; Διάβασέ το δύο φορές.

+ posts