Για τον Λόφο

Για τον Λόφο

Ο Λόφος του Φιλοπάππου, πέρα από το λαμπρό μνημείο στην κορυφή του που είναι αφιερωμένο στον Γάιο Φιλόπαππο, ευγενή και ευεργέτη της Αθήνας, αποτελεί μία ανάσα πρασίνου μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, παρέα με εκείνους του Αστεροσκοπείου και της Πνύκας.

Λαμπρά “ασφαλτοστρωμένος” και διακοσμημένος από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος δημιούργησε ασφαλή και αναζωογονητικά μονοπάτια στον Λόφο και φρόντισε για την δημιουργία του Αναπαυτηρίου, έναν χώρο αναψυχής για τους εκδρομείς, ντόπιους και τουρίστες.

Ένας εξοχικός χώρος για να πάει μία παρέα να αράξει, να παιχνιδίσει ή να απολαύσει ένα πικνίκ, μία βόλτα χώνεψης μετά από ένα σουβλάκι στο Κουκάκι ή έναν δυνατό φραπέ στο Σύνταγμα, όπου θα απολαύσει κανείς μία υπέροχη θέα της Αθήνας συνδυασμένη με έναν περίπατο και λίγη άσκηση, ίσως και μία μπύρα για ακόμα καλύτερη χώνεψη.

Άλλα όλα αυτά τα ξέρατε οι περισσότεροι, ειδικά οι ντόπιοι Αθηναίοι.

Τι ξέρουμε όμως για την Προγραμματική Σύμβαση που έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει ένα πακέτο 7,9 εκ. ευρώ για την «προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη» του Λόφου Φιλοπάππου και της Πνύκας; Ούτε εμείς ξέρουμε ακριβώς.

Ξέρουμε όμως ότι αυτή η ανάπλαση σε τέτοιους καταπράσινους και ιστορικούς χώρους κατάμεστα στον αστικό ιστό επιβάλλει την πρέπουσα προσοχή και τον ανάλογο σχεδιασμό για να μην υπάρξει ξανά… τσιμέντωμα. Το μαγικό τοπίο που είχε δημιουργήσει ο Πικιώνης “χάλασε” εντελώς, καθώς οι θάμνοι κλαδεύονται μία φορά το χρόνο (και αν), με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα μονοπάτια, ενώ τα πανέμορφα πλακόστρωτα έχουν υποστεί διαβρώσεις από το πέρασμα των βροχών. Όσο για το Αναπαυτήριο που είχε σχεδιαστεί για την αναψυχή των πολιτών, αυτό παραμένει κλειδωμένο εδώ και πολλά χρόνια, κρυμμένο μέσα στην πυκνή, απεριποίητη βλάστηση, παρέα με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.

Για άλλη μία φορά, βρισκόμαστε μπροστά σε μία αναγκαία συντήρηση και αναδιαμόρφωση ενός ιστορικού χώρου, καθώς όλα τα μνημεία χρειάζονται την προσοχή τους στο πέρασμα των χρόνων. Ελπίζουμε αυτή η ανάπλαση του Λόφου και των γύρω περιοχών να γίνει με γνώμονα το πράσινο και την ανάδειξη των αρχαίων και της Ιστορίας, και να μην υπάρξει αφορμή για γρήγορο κέρδος μέσω άμεσων αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρίες φιλικά προσκείμενες προς την επικρατέστερη παράταξη του Δήμου Αθηνών (αν και το ΥΠΠΟ έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο), οι οποίες θα προβούν και σε προχειροδουλειές που περισσότερο κακό παρά καλό θα κάνουν. Γιατί αν πάλι υπάρξει εκμετάλλευση μέσω των έργων στον Λόφο, εμείς θα αγωνιστούμε εναντίον της.