Antoine ο Καλότυχος: Η διάλυση της Οθ. Αυτοκρατορίας μέσα από τα μάτια του/Προβολή στο Πάντειο

Antoine ο Καλότυχος: Η διάλυση της Οθ. Αυτοκρατορίας μέσα από τα μάτια του/Προβολή στο Πάντειο

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Πάντειον Πανεπιστήμιο, 12/5, 19.00-21.00

Την Πέμπτη 12 Μαΐου το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών προβάλλει το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Antoine ο Καλότυχος», το οποίο διηγείται την ιστορία του Αυστρο-Ούγγρου κινηματογραφιστή Antoine Köpe, που γεννήθηκε το 1897 στην Κωνσταντινούπολη και κατέγραψε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας.

Την ταινία προλογίζει η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη, και ακολουθεί συζήτηση με τη συμμετοχή των:

– Ειρήνη Αβραμοπούλου, επικ. καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

– Κωστή Καρπόζηλο, διευθυντή Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

– Αντώνη Χατζηκυριάκου, επικ. καθηγητή Οθωμανικής & Τουρκικής Ιστορίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Η ταινία, μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και των καναλιών ORF (Αυστρία), Histoire και France 3 (Γαλλία), βασίζεται στο προσωπικό ημερολόγιο του Antoine Köpe και κάνει χρήση του μοναδικού οικογενειακού του αρχείου, που ξεκίνησε ο ίδιος ως παιδί στις αρχές του 20ού αιώνα, αποκαλύπτοντας το ανεξάντλητο ταλέντο και πνεύμα ενός πραγματικού δημιουργού. Το αρχείο περιλαμβάνει ερασιτεχνικά φιλμ, σκίτσα, προσωπογραφίες, γελοιογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και αναμνηστικά που ο Antoine συλλέγει ακατάπαυστα στην Ελλάδα και την Τουρκία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο φάκελος του Antoine μαρτυρά τη ζωή ενός ανθρώπου που γνώρισε τις δραματικές συνέπειες της μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σε έναν κόσμο εθνών-κρατών. Εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη των παιδικών του χρόνων με την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων. Πολέμησε με τον Αυστροουγγρικό στρατό στην Παλαιστίνη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψε ως ηττημένος στην γενέτειρά του, την Κωνσταντινούπολη. Παντρεύτηκε μια Ελληνίδα της Πόλης ενώ ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του και κατάφερε να την προστατεύσει τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ άλλοι Έλληνες χάθηκαν ή βίωσαν το δράμα της ανταλλαγής πληθυσμών. Τέλος, βρέθηκε χωρίς πατρίδα στη νέα πραγματικότητα των ευρωπαϊκών εθνών-κρατών και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Αν και βίωσε την τραυματική μετάβαση από τον παλιό στον νέο κόσμο, τελικά υπήρξε ‘καλότυχος’ όχι μόνο επειδή επιβίωσε, αλλά και επειδή κληροδότησε στις επόμενες γενιές μια σπάνια καταγραφή της ιστορίας μας.

Σήμερα, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή ενέχουν πολλές από τις αντιφάσεις που βίωσε ο Antoine κατά τη διάρκεια της ζωής του: η καταστολή των μειονοτήτων, οι εθνικιστικές τάσεις, το τέλος των πολυ-εθνοτικών κοινοτήτων, η εμφάνιση λαϊκιστών ηγετών και οι ένοπλες συγκρούσεις ακόμα σημαδεύουν την περιοχή. Ο Antoine ‘ο Καλότυχος’ μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα αυτόν τον κόσμο σήμερα.

Trailer: https://vimeo.com/642704056

Σκηνοθεσία: Nefin Dinç | Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία | 52’ | 2022

Πέμπτη  12/5, 19.00-21.00

Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Συγγρού 136, Καλλιθέα

Facebook Event: https://fb.me/e/3nap3MZ57

Διοργάνωση: ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ |  Συνδιοργάνωση: CineDoc – Anemon Productions

+ posts