Το μάθημα της Ιστορίας όπως θα έπρεπε να είναι: «Athens History Walks»

Το μάθημα της Ιστορίας όπως θα έπρεπε να είναι: «Athens History Walks»

Στην Ελλάδα, το μοναδικό -μεταπτυχιακό- πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας διδάσκεται στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), κάτι που φαίνεται παράδοξο αν συγκριθεί με την τεράστια λαϊκή ιστορία που διαπερνάει την Ελλάδα (Ελληνική Επανάσταση, Προσφυγικό Ζήτημα, Κατοχή-Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος Πόλεμος, Δικτατορία).

Τι είναι η Δημόσια Ιστορία; Πολύ απλά, η Ιστορία όπως εκλαμβάνεται και διδάσκεται «από τα κάτω», από τα λαϊκά στρώματα. Κάτι σαν τα δημοτικά τραγούδια, αλλά χωρίς τις αλληγορίες και τους συμβολισμούς, με επιστημονική και αντικειμενική προσέγγιση, με παρουσία «απόκρυφων» σημείων και με απουσία μυθοπλασιών που ερωτοτροπεί το εθνικό αφήγημα με το οποίο διδάσκεται η Ιστορία στην Ελλάδα στη πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια, αλλά ακόμα και στην τριτοβάθμια (!) εκπαίδευση.

 Το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών εμφανίστηκε ακαδημαϊκά στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και ύστερα εξαπλώθηκε στη Δυτική Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, όπου υπήρχαν εξειδικευμένες πανεπιστημιακές υποδομές. Σε αντίθεση με τους κλασσικούς ιστορικούς που αφηγούνται με δεξιό/αριστερό, καπιταλιστικό/κομμουνιστικό πρόσημο, η Δημόσια Ιστορία αφηγείται το παρελθόν μέσα από τη φωνή του κάθε λαού και αυτό αποδεικνύει την μοναδικότητά της: από την μελέτη της, σκιαγραφείται κάθε διαφορετικός πολιτισμός, πώς επιβίωσε και αναπτύχθηκε στο πέρασμα των χρόνων, από πού προέκυψε η καταγωγή μας. Η γνώση του παρελθόντος δημιουργεί τον άνθρωπο του παρόντος και του μέλλοντος, και η Δημόσια Ιστορία καθιστά αυτήν την γνώση κτήμα για όλους. Για να σταθούμε και στον επίκαιρο χαρακτήρα της, εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, πολεμάει και τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μεταξύ διαφορετικών λαών, ένα φαινόμενο που έχει οξυνθεί στις μέρες τις πανδημίας, τοποθετώντας έτσι ένα αντίβαρο κατά του ρατσισμού.

Ο υπεύθυνος του πρωτοπόρου εγχειρήματος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Για αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και με διδακτορικό στο πεδίο της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Αθηνών, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την διδασκαλία και την έρευνα στο πεδίο αυτό, επανεκκινεί το πρότζεκτ του «Athens History Walks», τους ιστορικούς περιπάτους που έχει ξεκινήσει από το 2013 με τον ερχομό της άνοιξης κάθε χρόνο. Εκείνοι περιλαμβάνουν την περιήγηση μέσα σε μνημειώδης χώρους της πρωτεύουσας, οι οποίοι -ελέω κορωνοϊού- έχουν γίνει ακόμα πιο μορφωτικοί, καθώς οι μικρές ομάδες (25 περίπου άτομα) που παίρνει μαζί του ο ιστορικός τα τελευταία δύο έτη δίνουν δυνατότητα για συζήτηση, προβολή και σχολιασμό φωτογραφιών, στοχασμοί πάνω στα νέα κεκτημένα της διεθνής ιστορικής έρευνας κ.ά.

Η Ιστορία γράφεται από τους απλούς ανθρώπους. Όχι συστημικά, από τους ιστοριογράφους-σύμβουλους της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας (βασιλιάδες, πρωθυπουργούς, προέδρους κτλπ.), η οποία περιέχει σκοπιμότητες και διεφθαρμένα συμφέροντα, αλλά από την αθώα μα συνάμα σκληρή καθημερινότητα του λαού. Ο χαρακτήρας της, αν και οφείλει να είναι ακαδημαϊκός, καθώς αποτελεί μία επιστήμη, πρέπει να λαμβάνει την μορφή του μέσα από την έρευνα και την μελέτη στα λεγόμενα και στις απόψεις του εκάστοτε λαού. Με την ζύμωσή της μέσα από την πλειοψηφία της κοινωνίας, εξάλλου, εκείνη θα τείνει να γίνεται ολοένα και πιο αντικειμενική, αλλά και προσιτή στον απλό άνθρωπο. Γιατί χωρίς Αυτήν και την γνώση Αυτής, ο καθένας μας νιώθει την απουσία ενός κομματιού του εαυτού του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, μπαίνουμε https://www.athenshistorywalks.com/ και κάνουμε κράτηση για έναν σπάνιο περίπατο και μία μοναδική, ιστορική συζήτηση! (στο σάιτ μπορείτε να βρείτε και περίπατους που μπορείτε να απολαύσετε και μόνοι σας με την παρέα σας -χωρίς ξενάγηση από τον Χαραμπίδη, προφανώς- με μηδενικό κόστος). 

Η τιμή για κάθε άτομο σε κάθε περίπατο είναι 15 ευρώ. 

Προγραμματισμένοι περίπατοι (με διαθέσιμες θέσεις): Κυριακή 27 Ιουνίου, Σάββατο 3 Ιουλίου, Κυριακή 4 Ιουλίου, Σάββατο 10 Ιουλίου, Κυριακή 11 Ιουλίου. 

Η έμπνευση του άρθρου ανήκει δικαιωματικά στο rosa.gr/dhmosia-istoria

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.