Breaking Bad

Του Γιώργου Βαλασκατζή, πρώην συντάκτη μας

Ένας ευφυής και ταλαντούχος χημικός, ο Walter White, έχει καταντήσει να εργάζεται στο Λύκειο της περιοχής του. Ζει με την έγκυο γυναίκα του και τον ελαφρώς εγκεφαλικά και σωματικά παράλυτο γιο του. Δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, για αυτό και ο χημικός εργάζεται και τα απογεύματα ως ταμίας σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Μια μέρα παθαίνει ένα μικρο-επεισόδιο υγείας στη δουλειά και μετατίθεται στο νοσοκομείο, όπου του διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα και βρίσκεται, μάλιστα, σε προχωρημένο στάδιο. Οι γιατροί του δίνουν δύο χρόνια ζωής, αν και εφόσον ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών. Μην έχοντας όμως τα απαραίτητα χρήματα για να αρχίσει τη θεραπεία και μη θέλοντας να αναστατώσει την οικογένειά του, παραμένει σιωπηλός, αποδεχόμενος τη μοίρα του.

Η αφίσα της σειράς

Για να ξεφύγει λίγο από τη στεναχώρια του, ζητά από τον κουνιάδο του, που είναι υψηλόβαθμος πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών, να έρθει κι εκείνος μαζί σε μια τυπική επιδρομή σε μέρος που παρασκευάζονται ναρκωτικά και  συγκεκριμένα, μεθαμφεταμίνη (a.k.a. meth). Προς έκπληξή του, ο Walter βλέπει στον τόπο του εγκλήματος έναν παλιό του μαθητή, τον Jesse Pinkman, ο οποίος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών, άρχισε να τρέχει προσπαθώντας να τους ξεφύγει. Από μακριά αναγνώρισε τον καθηγητή του που τον κοίταζε με το στόμα ανοιχτό και έντρομος, φοβούμενος ότι θα τον «καρφώσει», βάζει μπρος το αυτοκίνητό του και φεύγει κακήν κακώς. Ο Walt, όμως, πρόλαβε και είδε, για «κακή» τύχη του Jesse, την πινακίδα του αυτοκινήτου του…

Αυτή του η παρατήρηση τον οδήγησε προς το σπίτι του παλιού του μαθητή, τον οποίο και επισκέφτηκε το ίδιο βράδυ. Ο Jesse δίσταζε να τον αντικρίσει, καθώς πίστευε ότι ο Walter συνεργαζόταν με τη Δίωξη, αλλά ο καθηγητής τον διαβεβαίωσε ότι απλώς έτυχε να βρίσκεται εκεί. Ο Jesse ήταν ακόμα επιφυλακτικός να τον συναντήσει, ο Walter όμως, προς έκπληξή του, απ΄ ότι φάνηκε, δεν είχε καμιά πρόθεση να τον καταδώσει στην αστυνομία. Αντιθέτως, του πρότεινε να συνεργαστούν και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση παραγωγής μεθαμφεταμίνης. O Jesse δεν είχε πειστεί ότι αυτές ήταν όντως οι προθέσεις του καθηγητή του, για αυτό και ο Walter τον έκανε να καταλάβει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς, αν δεν συνεργαζόταν μαζί του, τότε ήταν που θα τον παρέδιδε στην αστυνομία.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια. Οι ικανότητες και οι επιστημονικές του γνώσεις βοηθούν τον Walter, μαζί με τον Jesse, να «μαγειρέψουν» ένα σχεδόν τέλεια καθαρό προϊόν, το οποίο γίνεται περιζήτητο στην αγορά. Μέσα από πολλές παρανομίες, σκαμπανεβάσματα και συναναστροφές τους -ενίοτε θανάσιμες- με εμπόρους, παραγωγούς και καρτέλ ναρκωτικών, οι δύο συνεργάτες κερδίζουν το μονοπώλιο και φυσικά, εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Κατά τη διάρκεια της «καριέρας» του, ο Walter διάγει πλέον διπλό βίο: από τη μία ως ο καρκινοπαθής κι απένταρος οικογενειάρχης και κουνιάδος του εξίσου ικανού και εύστροφου πράκτορα της Δίωξης και από την άλλη ως ο πλέον διαβόητος παραγωγός ναρκωτικών («Heisenberg»). Όσο περνά ο καιρός, o Walter αρχίζει να καταβάλλεται όλο και περισσότερο από την ταυτότητά του ως Heisenberg και δυσκολεύεται να κρατήσει τις ισορροπίες: η μυστικοπάθεια και η αλλόκοτη συμπεριφορά του διαρρηγνύει τις σχέσεις του με τη γυναίκα του, ενώ παλεύει κάθε φορά να μην κινεί τις υποψίες στις οικογενειακές συναντήσεις.

Με το πρόσχημα ότι κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει στην οικογένειά του μια πλουσιοπάροχη ζωή, αποβάλει τους ηθικούς του φραγμούς και μετεξελίσσεται σε έναν στυγνό εγκληματία, που φοβούνται ακόμα και οι ειδεχθείς δολοφόνοι.

Έτσι, λοιπόν, ακολουθώντας μια εντελώς παράνομη και ανήθικη πορεία και με την πεποίθηση ότι τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, ένας σχεδόν ετοιμοθάνατος και έντιμος άνθρωπος καταλήγει στο πιο υπάνθρωπο ον.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, καλά σκηνοθετημένη, έξυπνη και συγκινητική σειρά έρχεται να προβληματίσει τον θεατή για την αξία του ανθρώπου και της ζωής, να του δημιουργήσει την αίσθηση ότι η στροφή προς την εγκληματικότητα μπορεί να καταστεί ηθικά δικαιολογήσιμη και να τον κάνει να αναθεωρήσει ορισμένες αρχές που διέπουν τόσο την ίδια τη λογική, όσο και τις καθιερωμένες ανθρώπινες σταθερές.

+ posts