Closer (2004)

Closer (2004)

Θυμάμαι σίγουρα τον εαυτό μου να παρακολουθεί την συγκεκριμένη ταινία σε πιο μικρή ηλικία, ως παιδί και ως έφηβος, τουλάχιστον 2-3 φορές στο STAR και να μην καταλαβαίνω γρι από τα σημαινόμενα που προσπαθεί να περάσει το έργο στον θεατή. Πολύ γνωστό το “Closer”, εξάλλου. Από τότε, βέβαια, είχα εντυπωσιαστεί με την εντυπωσιακή παρουσία αλλά και ερμηνεία της νέας και ανερχόμενης Νάταλι Πόρτμαν. Προχθές το βράδυ, ωστόσο, την ξαναπέτυχα στην COSMOTE TV και κατάφερα να συγκρατήσω κάποια από τα βαθύτερα μηνύματα που στέλνει το “Εξ επαφής” (ελληνική μετάφραση), αφού απαραίτητη προϋπόθεση για να κατανοήσεις τα τεκταινόμενα είναι να έχεις ο/η ίδιος/α παρέλθει από ερωτικές εμπειρίες και σχέσεις. Εκτός από την προαναφερόμενη, σε αυτό το blockbuster του 2004 πρωταγωνιστούν και οι Τζούλια Ρόμπερτς, Τζουντ Λο και Κλάιβ Όουεν, μεγάλα αστέρια του Χόλυγουντ. Η Πόρτμαν και ο Όουεν, μάλιστα, κέρδισαν και βραβεία για τις ερμηνείες του στην παραγωγή, η οποία απέφερε 115 εκ. δολλάρια παγκοσμίως με ένα μπάτζετ 27 εκ.

Η ταινία περιγράφει την σχέση δύο ζευγαριών, την αρχή τους, την εξέλιξή τους, την απιστία μεταξύ των ζευγαριών με το αντίστοιχο αντίθετο φύλο της άλλης σχέσης, την επανένωση και εν κατακλείδι το τέλος κάθε σχέσης. Πραγματεύεται την αγάπη και τον έρωτα και το πώς σε μία ολοκληρωμένη σχέση πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο: ο ερωτικός ενθουσιασμός αλλά και η στοργικότητα, το φλερτ αλλά και η τρυφερότητα, το σεξ αλλά και η αγκαλιά γεμάτη ενσυναίσθηση στις ευάλωτες στιγμές. Τους πειρασμούς και την παρόρμηση: αν υποκύψεις, έχεις όντως δίπλα σου τον “δικό σου άνθρωπο”; Σε έχει αυτός; Μία ερωτική σχέση μπορεί να επιβιώσει χτισμένη πάνω σε ψέματα; Μπορεί να κρατήσει αν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ολοκληρωτικά ανιδιοτελείς; Πόσο αξίζει μία αληθινή, μία “τέλεια” σχέση, αν μετά από αυτήν ξέρεις ότι θα πάψεις να ζεις ενεργά; Σε τι οφελεί μία σχέση γεμάτη ψέματα, απιστίες; Δύο δειλοί μαζί που είναι ουσιαστικά ξένοι μεταξύ τους αλλά τους ενώνει η ανασφάλεια; Τι σημασία έχει ο υλικός παράγοντας; Τι σημασία ο πνευματικός; Και τι ο εγκεφαλικός;

Πολλά ερωτήματα που θέτει η ταινία έμμεσα, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται. Πολλούς προβληματισμούς να κάτσεις να αναλύσεις. Το τελευταίο κεφάλαιο του έργου, βέβαια, κρύβει μία αναπάντεχη έκπληξη που κανείς δεν καταφέρνει να προβλέψει όσο την παρακολουθεί. Ίσως κάποιος από εσάς παρόλα αυτά να μπορεί να το καταλάβει. Δείτε την μόνοι σας ή με το αμόρε σας, πάντως όχι με την παρέα, γιατί θα καταστρέψετε την βραδιά.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.