Corona-Γράμματα

Του Μιχάλη Κοττάκη, πρώην συντάκτη μας

Έχοντας καταγωγή κάποιος από το νησί της Αίγινας και αγαπώντας τον τόπο του οφείλει να μεριμνά για την ιδιαίτερη του πατρίδα, για το συμφέρον των κατοίκων της, πολλώ δε μάλλον όταν έχει στη βήμα στο δημόσιο διάλογο ή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό. Επίσης, υπό τις παραπάνω συνθήκες είναι χρέος του να προωθήσει την αναγνώριση και τη μεγιστοποιήση της δημοφιλίας του τόπου στο επίπεδο που δε βλάπτει τη διαβίωση των ντόπιων κατοίκων. Οι παραπάνω θέσεις θα μπορούσαν να αποτελούν διατάξεις ενός Αιγινήτικου Συντάγματος ως προϊόντος επιστημονικής φαντασίας.

Τη δεδομένη στιγμή, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοιού, η αγάπη για τον τόπο είναι αρκετή άραγε; Είναι αρκετή στα πλαίσια της τήρησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας από πλευράς πολιτών και επιχειρήσεων. Δεν είναι, όμως, επαρκής για την ομαλή και εξασφαλισμένη διεξαγωγή της θερινής τουριστικής σεζόν έστω και σε αυτή την κουτσουρεμένη έκδοσή της. Το έργο της θέσπισης των υγειονομικών μετρων εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο διαβούλευεται με τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Για τα επιβατικά πλοία τα μέτρα έχει θεσπίστει: Συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, με βασικά στοιχεία του ταξιδιού ( π.χ. Λιμένας αποβίβασης, Ονοματεπώνυμο όπως αναγράφεται στην ταυτότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας για τις επόμενες 14 ημέρες κ.ά.) και απάντηση ερωτήσεων ολικής άγνοιας (αυτές που απαντώνται με Ναι ή Όχι) που σχετίζονται την οποιαδηποτε τυχόν επαφή με τον ιό. Η αντίληψη της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που φέρει έκαστος ταξιδιώτης ως δυνάμει φορέας του ιού δεν είναι δεδομένη. Αυτή η σκέψη τροφοδοτείται περαιτέρω με την παρακολούθηση ορισμένων μεμονωμένων γεγονότων. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να παρατεθούν σ’αυτή την κατηγορία η οργάνωση μεγάλων beach party στο Καλαμάκι στις αρχές Ιουνίου, στην οποία συμμετείχε και κόρη Υφυπουργού και η φιέστα χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού που στήθηκε έξω από το Γεώργιος Καραϊσκάκης στον αγώνα επί της ΑΕΚ στις 19 Ιουλίου. Εύλογα λοιπόν, γεννιέται το εξής ερώτημα: αν κάποιος είχε δυνατότητα επιλογής ως προς την έκθεση της οποιασδήποτε σχέσης του με τον νέο κορωνοιό, τι θα επέλεγε; Η απάντηση είναι προφανής, όπως ακριβώς και η ανεπάρκεια του ερωτηματολογίου αυτού. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας ασυμπτωματικός φορέας ιού ως 《ορφανό》κρούσμα δύναται να ταξιδέψει ανεμπόδιστα στο νησί και ως εκ τούτου να δημιουργήσει μια εστία επιδημιολογικής έξαρσης.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη υφήλιο παρουσιάζεται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων. Στις 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν στην επίσημη ενημέρωση απο τον ΕΟΔΥ 78 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας εκ των οποίων τα 10 εισαγόμενα και 3 τρεις νεκροί. Δυστυχώς, την ίδια μερα, η ανακοίνωση, το απόγευμα λίγο πριν τις 7 μιας έκτακτης ενημέρωσης από τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, αποδεικνύει από μόνη της την σημαντικότητα της κατάστασης. Ο αριθμός τον κρουσμάτων διατηρείτο σε διψήφια επίπεδα 《φλερτάροντας》με την εμφάνιση του τρίτου. Μόλις, χθες τα ανακοινωθέντα κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 100, φτάνοντας τα 110 με τις σκέψεις και τις πράξεις για αυστηροποίηση των μέτρων να εντείνονται.

Με αυτές τις εξελίξεις στον υγειονομικό έλεγχο, οι πιθανότητες μιας έξαρσης της επιδημίας σε ένα νησί όπως η Αίγινα, δεν είναι σε καμία περίπτωση ανύπαρκτες. Οι συνέπειες της καταστροφικότατες για την τοπική κοινωνία, αν φυσικά η είδηση φτάσει στους κόλπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία, αποθάρρυνση μονοήμερων αποδράσεων και ένα domino effect στην τοπική οικονομία είναι τα λογικά επόμενα των αρνητικών συγκυριών. Το όλο σενάριο δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία. Πρόκειται για μια απαισιόδοξη προσέγγιση διεπόμενη από ρεαλιστική σκέψη.

Το λιμανάκι της Αίγινας

Η νήσος έχει μια μορφή παράδοσης στην καλή τύχη σε περιόδους που όλη η υπόλοιπη χώρα μαστίζεται απο δυσκολίες. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο νησί, εμφανίστηκε ένα είδος ψαριού στα νερά του Σαρωνικού, το 《Μαλεμπί》, του οποίου η ύπαρξη ήταν καθοριστική στην ελάφρυνση του πληγματος του επισιτιστικού προβλήματος της εποχής. Σήμερα, στην πρωτόγνωρη περίσταση του κορωνοιού το νησί τυγχάνει να έχει ικανό ανθρώπινο κεφάλαιο στο τιμόνι του Δήμου, τη μικρότερη πτώση εισιτηρίων συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά. Στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, από τα 60 χιλιάδες ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα 22 χιλιάδες αφορούσαν το δρομολόγιο Πειραιάς-Αίγινα, μια πτώση της τάξης του 40% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, η Αίγινα ως πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει το γεωγραφικό προνόμιο να βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιας ώρας και 10 λεπτών από την νυν πρωτεύουσα.

Συμπερασματικά, είναι αναγκαίο να «παίζεται» κορώνα-γράμματα η ακμή κι η κορύφωση της τουριστικής σεζόν και να εναποτίθενται οι ελπίδες ομαλής ροής της στην καλή τύχη και στην προστασία του Αγίου Νεκταρίου;

+ posts