«DARK»: Όταν η επιστήμη της φυσικής συναντά τον φακό της κάμερας

«DARK»: Όταν η επιστήμη της φυσικής συναντά τον φακό της κάμερας

Η πολλά υποσχόμενη σειρά επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου του Netflix,  με τίτλο «Dark», φαίνεται να έχει συναρπάσει και να εξακολουθεί να συναρπάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θεατές. Κάνοντας πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώνοντας τον κύκλο της τον Ιούνιο του 2020, ύστερα από συνολικά 3 σεζόν και 28 επεισόδια, αντιπροσωπεύει την πρώτη σειρά γερμανικής παραγωγής της παγκοσμίως δημοφιλούς συνδρομητικής υπηρεσίας streaming σειρών και ταινιών. Η πρωτότυπη αυτή σειρά, ήδη λίγες μέρες μετά την παραγωγή και προβολή των πρώτων επεισοδίων της, απέκτησε χιλιάδες  εμμονικούς θαυμαστές ανά τον κόσμο, αφενός για τους πολυάριθμους συμβολισμούς γύρω από την έννοια του χωροχρόνου και την αυθεντικότητα του σεναρίου της και αφετέρου για το καστ των  εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών, τη σκηνογραφία και την συνταρακτική μουσική υπόκρουσή της.

Η βασική εικόνα προώθησης της σειράς.

Το σενάριο, το οποίο υπογράφεται από τους BaranboOdar και  JantjeFriese, ξεκινά όταν δύο νεαρά αγόρια εξαφανίζονται από την επαρχιακή γερμανική πόλη Βίντεν το 2019. Οι εξαφανίσεις αυτές αποτελούν  μόνο την αρχή ενός λαβυρίνθου, όπου το σκοτάδι είναι ίδιο με το φως και όλα τα πρόσωπα ψάχνουν απαντήσεις για ένα μυστήριο που εκτείνεται σε τρεις γενιές. Κατά την εξέλιξη της πλοκής, εκτίθενται οι πολύπλοκες σχέσεις και η διπλή ζωή τεσσάρων οικογενειών, αφήνοντας τα γεγονότα να αποδείξουν ότι «όλα συνδέονται» (χαρακτηριστική φράση που επαναλαμβάνεται και στους 3 κύκλους). Το κομβικότερο σημείο, όμως, δεν είναι άλλο από τη μη γραμμικότητα του χρόνου, καθώς ο χρόνος «ανακυκλώνεται», δηλαδή κάθε σημείο της χρονικής ύπαρξης των ανθρώπων έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και το μέλλον. Εξάλλου, «η αρχή είναι το τέλος και το τέλος είναι η αρχή». 

Κλασσικό σχήμα που εμφανίζεται σε πολλά επεισόδια, υποδηλώνοντας την κυκλική πορεία του χρόνου και το γεγονός ότι όλα συνδέονται.

Το ταξίδι στο χρόνο, ο δυϊσμός του Gothe, η θεωρία Higgs-Boson (Σωματίδιο του Θεού), η θεωρία των χορδών (παράλληλο σύμπαν & κόσμος), οι σκουληκιέςSchwarzschild (γέφυρες Einstein-Rosen), το παράδοξο bootstrap (η ύπαρξη αντικειμένου ή  πληροφορίας πίσω στο χρόνο χωρίς να έχει γεννηθεί ή δημιουργηθεί), η θεωρία της αιτιώδους συνάφειας (Butterflyeffect), το παράδοξο του Fermi (πλήρης απουσία στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών), συνιστούν μόνο μερικές από τις θεωρίες φυσικής που συνδυάζονται αριστοτεχνικά στο «Dark» με μυθικές και θρησκευτικές αναφορές όπως ο μίτος της Αριάδνης, ο Αδάμ και η Εύα, το προπατορικό αμάρτημα, καθώς και η Βιβλική Αποκάλυψη.

Μια πιθανή ερμηνεία της βιβλικής Αποκάλυψης βρίσκει τη θέση της στο «Dark».

Η έννοια της ελεύθερης βούλησης και επιλογών προβληματίζουν διαρκώς τον θεατή, ο οποίος παρακολουθεί ταυτόχρονα την εξέλιξη των διαφορετικών χαρακτήρων σε τρία-ή και περισσότερα- χρονικά επίπεδα και 2 παράλληλους κόσμους. Εκτός αυτών, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα φαίνεται να αποτελούν θέματα που αφορούν την  πυρηνική ενέργεια (εργοστάσιο, ραδιενεργά απόβλητα, χρόνος ημιζωής ραδιενεργών στοιχείων, κίνδυνοι που ελλοχεύουν από κακή διαχείριση) και τα ηθικά διλήμματα που απορρέουν από χρήση αυτής, ιδίως μετά από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Στο Βίντεν ο κάθε ήρωας ζει τη δική του αλήθεια: την αλήθεια που αυτός αντιλαμβάνεται και αποδέχεται. Η μοναδική συνιστώσα που δεν ταιριάζει στο φυσικομαθηματικό μοντέλο και την εξίσωση του παράδοξου που συμβαίνει στην μικρή αυτή πόλη, είναι ο ανθρώπινος εγωισμός και γενικότερα η ανθρώπινη φύση.Η άρνηση αποδοχής του πεπρωμένου και η ψευδαίσθηση του ελέγχου του, σε συνδυασμό με μία μόνιμη προσπάθεια για απεμπλοκή  φέρνουν κάθε φορά τα πράγματα στο αρχικό τους σημείο. Σαν μία λούπα, ένα déjà-vu…

Οι πρωταγωνιστές της σειράς Louis Hofmann και Lisa Vicari.

Ιδίως στην τρίτη σεζόν, μία μνεία στη θεωρητική φυσική, εισαγόμαστε στην κβαντική  έννοια του εναγκαλισμού (ή κβαντικής διεμπλοκής), η οποία εξηγεί πολλά σημεία της πλοκής και ειδικά το τόσο μπλεγμένο γενεαλογικό δέντρο. «Ο κβαντικός εναγκαλισμός ουσιαστικά είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από ένα ή περισσότερα υποσυστήματα και στα οποία δεν μπορούμε να αποδώσουμε μια συγκεκριμένη κβαντική κατάσταση. Γιατί; Γιατί στο κάθε υποσύστημα τα αντίστοιχα σωμάτια δεν έχουν δικές τους ιδιότητες. Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μέτρηση του ενός, επιφέρεται αυτομάτως η αλλαγή των ιδιοτήτων του άλλου, όποιο και αν είναι το σημείο τους» (εδάφιο του διάσημου θεωρητικού φυσικού BrianGreene).Έτσι στην εν λόγω σειρά, παρουσιάζεται  ουσιαστικά ένας καθρεπτικός κόσμος  (mirrorworld), όπου κάθε σωματίδιο, άτομο, λεπτόνιο, κουάρκ, συνιστά ακριβώς το ίδιο με τον αρχικό κόσμο. Το κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας της τρίτης σεζόν  δεν προβάλλει, ωστόσο, απλά έναν διπλό κόσμο, αλλά μια «εισβολή» στον χωροχρόνο, σε σημείο που σωματίδια από τον ένα κόσμο, δημιουργούν υποσυστήματα από τον άλλο κόσμο, και όχι απλά μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο σενάριο, την ύπαρξη και γέννηση πολλών και διαφορετικών πληροφοριών και προσώπων στην ίδια χρονική εκκίνηση. Στο δαιδαλώδες γενεαλογικό δέντρο, δεν είναι τα πρόσωπα το πρόβλημα, αλλά τα φορτία του κόσμου από  τον οποίο έρχονται και φέρνουν μαζί τους. Το κάθε πρόσωπο αφήνει το στίγμα του στις διαφορετικές  χρονικές  περιόδους και στους δύο αλληλεπιδρώντες κόσμους, ανατρέποντας κάθε φορά τον «ρου της ιστορίας».

Τμήμα από το ιδιαίτερα σύνθετο γενεαλογικό δέντρο που συνδέει τα πρόσωπα.

Το «Dark», αναμφίβολα, κατατάσσεται στις σειρές εκείνες που κάνουν τη διαφορά τόσο για τη γνησιότητα, όσο και για την φιλοσοφία της υπόθεσης και την ποιότητά της. Καθότι η σειρά θα μπορούσε στο σύνολό της να λάβει ως αντιπροσωπευτικό σχήμα το άπειρο, θα την πρότεινα σε όσους/ες δεν θα διστάσουν να αναζητήσουν απαντήσεις στις λούπες του συμβόλου αυτού.  Αν ψάχνετε εύπεπτα μηνύματα και ανάλαφρες σκέψεις, τα επεισόδιά της δεν απευθύνονται σε εσάς. «Κάθε απόφαση για κάτι είναι μια απόφαση ενάντια σε κάτι άλλο»: έτσι και στην περίπτωση αυτή για να παρακολουθήσετε πρέπει να επιλέξετε την επιστράτευση της λογικής, της πολύπλευρης σύνθεσης και της φαντασίας έναντι του εφησυχασμού και των εύκολων απαντήσεων.

Τικ, τακ…Τικ, τακ..

Λεπτομερώς κάποιες από τις φυσικές θεωρίες της σειράς:

+ posts

Ονομάζομαι Ανθή Καψάλη και είμαι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησα να φοιτώ στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από θέματα που αφορούν το αντικείμενο σπουδών μου, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο Θέατρο, τα ταξίδια και τη Λογοτεχνία. Η αγάπη μου για το γράψιμο και την ανάγνωση βιβλίων και άρθρων υπήρξε ανέκαθεν μεγάλη. Ενισχύθηκε, ωστόσο, με την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο.
Μείζων στόχος μου μέσα από τη συμμετοχή μου στην Εφημερίδα «Φοιτητικός Κόσμος» συνιστά η κοινοποίηση των προβλημάτων και των ανησυχιών που μοιραζόμαστε ως φοιτητές, καθώς και η προβολή ενδιαφερουσών πρωτοβουλιών και ιδεών. Τέλος, μετά τον στείρο τρόπο γραφής που χρειάστηκε να υιοθετήσουμε στο Λύκειο για την έκθεση των Πανελληνίων εξετάσεων, με τη συμμετοχή στην εφημερίδα μου δίνεται πλέον η ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης, ανάδειξης προσωπικού ύφους γραφής και δημοσιοποίησης απόψεων πάνω σε ζητήματα που μας αφορούν σχετικά με ποικίλες θεματολογίες.