«Δημόκριτος» και Πάντειον ενώνουν τις δυνάμεις τους

«Δημόκριτος» και Πάντειον ενώνουν τις δυνάμεις τους

Σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Δρ. Γεώργιος Νούνεσης.

Κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρέστησαν από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ο Αντιπρύτανης Έρευνας και διά βίου μάθησης, Καθηγητής Χαράλαμπος Οικονόμου, ο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής Κώστας Καρπούζης.

Εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρέστησαν: Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, ο ειδικός συνεργάτης στο ΙΠΤ Αλέξανδρος Νούσιας, η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας “Πολιτεία Τεχνητής Νοημοσύνης” Δρ. Ξένια Ζιούβελου, η υπεύθυνη του “ΑΫΛΟΝ Λύκειον” Δρ. Λήδα Αρνέλλου και η συνεργαζόμενη ερευνήτρια Δρ. Δώρα Κατσαμώρη.

Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, τα συμβαλλόμενα ιδρύματα στοχεύουν στην προαγωγή του ενδιαφέροντος για διδασκαλία και ερευνητικές δραστηριότητες σε όλα τα ακαδημαϊκά επίπεδα, καθώς και στην ανάπτυξη ευρύτερων εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών συμπράξεων. Παράλληλα, θα επιδιώξουν τη μέγιστη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη λεγόμενη «αλυσίδα της καινοτομίας» (βασική έρευνα-εφαρμοσμένη έρευνα-εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών).

Τα συμβαλλόμενα ιδρύματα προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη των ακόλουθων, ενδεικτικών μόνο και όχι περιοριστικών, στόχων:

  • Ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας των δύο Μερών, μέσω της δικτύωσης εργαστηρίων και ερευνητικών ομάδων, αξιοποίησης υπαρχουσών υποδομών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ανταλλαγής δημοσιεύσεων, δεδομένων και εκπαιδευτικού υλικού, τηρουμένων των κανόνων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας,
  • συνεργασία σε ζητήματα αξιοποίησης επιστημονικού έργου προς όφελος της κοινωνίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών, καθώς και ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασιών με τοπικές κοινότητες, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς,
  • διοργάνωση και υποστήριξη δι-ιδρυματικών μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων.
  • συν-διοργάνωση επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων: συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, θερινά σχολεία κ.ά.