ΦΚ Συνέντευξη: Αντ. Ρηγόπουλος/Η Europol, η ΕΛ.ΑΣ. και η εγκληματική αμέλεια που βαραίνει τον Γ. Οικονόμου

ΦΚ Συνέντευξη: Αντ. Ρηγόπουλος/Η Europol, η ΕΛ.ΑΣ. και η εγκληματική αμέλεια που βαραίνει τον Γ. Οικονόμου

Σε μια ιστορική βραδιά η ΑΕΚ άλωσε την έδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη. Οι νεοναζί οπαδοί της κροατικής ομάδας άφησαν 105 θέσεις κενές για τα «αδέρφια» τους που βρίσκονται εδώ στις ελληνικές φυλακές. Η τρομακτική ανεπάρκεια των Αρχών που οδήγησε στα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια αποκαλύφθηκε μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα πολλών και διαφορετικών Μ.Μ.Ε., τα οποία-αν και ορισμένα φιλοκυβερνητικά- οδήγησαν σε σημαντικά στοιχεία που βαραίνουν τον μη παραιτηθέντα Υπ. Προ.Πο., Γιάννη Οικονόμου.

Ένα από τα Μ.Μ.Ε. ήταν και το «Documento» το οποίο αποκάλυψε πως η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε πολύ νωρίτερα από την Europol την κάθοδο των Κροατών νεοναζί. Την ίδια κάθοδο που αντιμετωπίστηκε με «διακριτική παρακολούθηση» και κατέληξε σε ένα επιτελικό φιάσκο. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Αντώνη Ρηγόπουλο, δημοσιογράφο του Documento που μίλησε με την Europol και τον ρωτήσαμε σχετικά με την υπόθεση που θα απασχολήσει για αρκετό καιρό την ελληνική κοινωνία.

-Κύριε Ρηγόπουλε είστε ένας νέος δημοσιογράφος αλλά και συνάμα έμπειρος, θυμάστε ποτέ άλλοτε τέτοιο οπαδικό ραντεβού θανάτου και τέτοια απάθεια από τις Αρχές;

«Το θέμα της απάθειας από τις αρχές είναι κάτι που το συναντάμε συχνά, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μιλάμε για ένα περιστατικό όπου πήγαν όλα, μα όλα λάθος, από την πρώτη στιγμή της εισόδου των οπαδών της Ντιναμό στην Ελλάδα, μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή. Είναι μια αδικαιολόγητη κατάσταση.

Οπαδικά ραντεβού είχαμε στο παρελθόν, με αποκορύφωμα το 2007 όταν έχασε τη ζωή του ο οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος. Έκτοτε τα ραντεβού αυτά είναι πολύ λιγότερα, μικρότερης κλίμακας και χωρίς νεκρούς. Σε αυτή την περίπτωση όμως νομίζω ότι πολύ εύλογα υπάρχουν αντιδράσεις στο να το χαρακτηρίζουμε «ραντεβού». Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν να υπάρχει μόνο μια μονομερής επίθεση οπαδών της Ντιναμό και των Ελλήνων συνεργών τους με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Σε όλα τα βίντεο βρίσκονται σε άμυνα. Όσα λάθη κι αν έχει κάνει η Αστυνομία, θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και σε αυτό το θέμα».

-Εσείς (ως Documento) πως και ήρθατε σε επαφή με το Europol; Πριν από την ΕΛΑΣ δεν όφειλε να παρέμβει εκείνη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των νεοναζί;

«Λάβαμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με ύπαρξη ενημέρωσης από τη Europol προς την ΕΛΑΣ. Τις πληροφορίες αυτές τις επιβεβαίωσε ο συνάδελφος Βαγγέλης Τριάντης και δημοσίευσε το θέμα της ύπαρξης ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά εγώ επεδίωξα να έρθω σε επαφή με την ίδια τη Europol μέσω επίσημων οδών προκειμένου να έχουμε την απάντησή της.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ζητήματα που άπτονται εθνικών αστυνομικών υπηρεσιών, όμως τόνισε ότι μέσω του συστήματος SIENA που έχει διαθέσει, οι εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες διμερώς. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μέσω του συστήματος της Europol, η ΕΛΑΣ είχε λάβει από την Κροατία ενημέρωση σχετικά με την άφιξη των οπαδών. Από εκεί και πέρα, η Europol δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ευθύνη βαραίνει τις εθνικές αρχές».

-«Πως είναι  δυνατόν» είναι η φράση που αυτά τα 24ωρα φωνάζει η ελληνική κοινωνία για ένα ακόμα νέο νεκρό από τον χουλιγκανισμό. Βάσει του ρεπορτάζ-πέραν της απάθειας- θα μπορούσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στη Ν. Φιλαδέλφεια ή είναι «ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο», όπως ευαγγελίζονται βουλευτές της ΝΔ σήμερα;

«Φυσικά και η οπαδική βία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Αλλά η κυβέρνηση πλέον χρησιμοποιεί αυτές τις γενικεύσεις με σκοπό μόνο να αποποιηθεί ευθυνών. Ας δούμε τι έχουν πει σε άλλες περιπτώσεις: Η ακρίβεια είναι παγκόσμια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Για τις φωτιές φταίει η παγκόσμια κλιματική κρίση. Οι υποκλοπές είναι πανευρωπαϊκό θέμα λόγω του διασκορπισμού των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.

Είναι ένα μοτίβο αποφυγής ευθυνών που το ακολουθούν συστηματικά».

-Πλήρης σιγή ασυρμάτου από πλευράς του κ. Οικονόμου. Θα έχουμε άλλη μια παραίτηση για να μην πέσει το βάρος στον πρωθυπουργό ή θα παραμένει κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Η εκτίμησή σας;

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι παύονται αξιωματικοί της Τροχαίας, αλλά και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αθλητικής Βίας, η οποία είχε εγκαίρως ενημερώσει τις υπόλοιπες υπηρεσίες για την έλευση των Κροατών. «Καρατόμησε» δηλαδή τον μοναδικό τομέα που έκανε σωστά τη δουλειά του.

Ο κ. Οικονόμου δεν φαίνεται να έχει κανέναν σκοπό να παραιτηθεί, παρά τη δεδομένη πολιτική του ευθύνη. Άλλωστε η πολιτική ευθύνη δε σημαίνει ότι είχε επιχειρησιακές ευθύνες. Σαφώς και δεν αποφασίζει εκείνος τα επιχειρησιακά της αστυνομίας. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το νόημα της πολιτικής ευθύνης. Προφανώς όμως, τέτοια έννοια δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης.

O κ. Οικονόμου πάντως βρίσκεται σε μια «ηλεκτρική καρέκλα». Οι ανταγωνισμοί εντός της ΕΛ.ΑΣ που αναδεικνύονται και με αφορμή αυτή την υπόθεση είναι πολύ σκληροί».

-Δεδομένων των επεισοδίων που γινόντουσαν παλαιότερα από τους Βρετανούς οπαδούς (βλ. εποχή Μάργκαρετ Θάτσερ) ποια εκτιμάτε πως θα είναι η κατάληξη των 105 κατηγορουμένων;

«Αποκαλύφθηκε μέσα από τα λεγόμενα του δικηγόρου ενός από τους κατηγορούμενους, τον Αλέξη Κούγια, ότι στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν περιέχονται ευρήματα γενετικού υλικού προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο δράστης ή οι δράστες της στυγερής δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Μην ξεχνάτε ότι την προηγούμενη μέρα ο φωτογράφος Γιάννης Κέμμος είχε αποδείξει με φωτογραφίες ότι στο σημείο της δολοφονίας πήγαν στελέχη της ΕΛΑΣ για να συλλέξουν στοιχεία ώρες μετά που η περιοχή ξεπλύθηκε με πιεστικό μηχάνημα νερού, μετά φυσικά από τη δολοφονία.

Δυστυχώς λοιπόν, με βάση αυτό, είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος».

-Ένα σχόλιο σας για όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ (ακόμα και του φιλοκυβερνητικού χώρου) που αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εγκληματική απάθεια της ΕΛΑΣ και του πολιτικού της προϊσταμένου, του κ. Οικονόμου; Ήταν ομολογουμένως μια ευχάριστη έκπληξη συνάδελφοι σας να μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους.

«Ποτέ δεν είπε κανείς ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν είναι ικανοί να ερευνήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αφήνονται ελεύθεροι να το κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως το γεγονός του πόσο σοκαριστικό ήταν το περιστατικό, ίσως λόγω της απίθανης ολιγωρίας της ΕΛ.ΑΣ, κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες κατάφεραν να ανοίξουν το θέμα σε όλη τη του την διάσταση. Εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε μια προσπάθεια «damage control» και από τα μεγάλα ΜΜΕ σε κεντρικό επίπεδο, όμως ήταν μια θετική δημοσιογραφική παρένθεση στο δυστοπικό μιντιακό τοπίο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια».

-Για κάποιον συμπολίτη μας που μπορεί να μην γνωρίζει, τι είναι αυτή η περιβόητη «διακριτική παρακολούθηση» που εφάρμοσε η Ασφάλεια και τι πήγε τόσο στραβά;

«Στο ερώτημά σας δε θα απαντήσω εγώ. Θα απαντήσει το πρόσφατο ρεπορτάζ των Νέων, σύμφωνα με το οποίο ομάδες της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας είχαν πάει στα διόδια της Ελευσίνας προκειμένου να περιμένουν εκεί το κομβόι των Κροατών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν λίγη ώρα πριν φτάσουν οι Κροάτες. Άφησαν στο σημείο μόνο ένα δίτροχο που όπως ήταν λογικό, «έχασε» στη συνέχεια την αυτοκινητοπομπή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στελέχη της Τροχαίας ζήτησαν να κάνουν ελέγχους στα οχήματα των Κροατών που είχαν σταθμεύσει για λίγο στην Εθνική και έλαβαν εντολή να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια καθώς θα τους παρακολουθούσε το δίτροχο.

Αυτό σημαίνει η φράση «διακριτική παρακολούθηση». Μια εγκληματική αμέλεια που κινείται στα όρια της συνειδητής υποτίμησης μιας επικίνδυνης κατάστασης».

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.