France24: Υποχωρεί η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα-70η πλέον σε σύνολο 180 χωρών

France24: Υποχωρεί η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα-70η πλέον σε σύνολο 180 χωρών

«Οι Έλληνες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύει το France24 και στο οποίο καταγράφονται μια σειρά από περιστατικά που καταδεικνύουν ότι «ήταν μια κακή χρονιά για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το France 24 είναι ένα γαλλικό κρατικό διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων με έδρα το Παρίσι.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελευθεροτυπία στην χώρα μας το ρεπορτάζ του France24. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που η Ελλάδα κατρακυλάει σε τόσο χαμηλές θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Μας ξεπερνούν χώρες όπως η Μογγολία και η Πολωνία.

Το άρθρο αποτελεί μια ανασκόπηση όλων των γεγονότων που απειλούν την ελευθερία του Τύπου το 2021. Η δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραιβάζ μέρα μεσημέρι από τον υπόκοσμο (με φιλοκυβερνητική εφημερίδα να μην αναφέρει καν τη δολοφονία στο πρωτοσέλιδό της εκείνη τη μέρα), το περιστατικό με την κα. Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ στην συνέντευξη τύπου στο Μαξίμου, τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την παρακολούθηση δημοσιογράφων από τον ΕΥΠ. Εδώ αξίζει να παραθέσουμε πως η εφημερίδα που δεν έκανε καν τον κόπο να αναφέρει τη δολοφονία του 52χρονου ρεπόρτερ ήταν και αυτή που μίλαγε περί «εθνικής υπερηφάνειας» απέναντι στην «προσβολή» της Ολλανδής δημοσιογράφου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ελευθερία του Τύπου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», είπε ο Γ. Πλειός στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για μια σειρά παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται περιστατικά όπως κράτηση, εκφοβισμός δημοσιογράφων ή και χτύπημα φωτογράφων από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Στο ρεπορτάζ του France24 υπάρχει αναφορά και για τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης για την «παραπληροφόρηση» και τις σκληρές ποινές, με αναφορές στην ΕΣΗΕΑ, η οποία έκανε λόγο για ένα πολύ ασαφές πλαίσιο που κινδυνεύει να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Ας θυμηθούμε με αφορμή τον καταποντισμό της χώρας μας στην ελευθερία του Τύπου μερικές “μεγάλες” στιγμές δημοσιογραφίας το 2021

Κόλαφος επίσης ήταν για τη χώρα μας και τα όσα είπε ο η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κα. Βιέρα Γιούροβα. Η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη. «Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν»

«Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της ελευθερίας Τύπου και έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη «που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

Η κα. Βιέρα Γιούροβα (Πηγή:naftemporiki.gr)

«Κάθε απόγευμα λαμβάνω ένα email από έναν οργανισμό που προστατεύει τους δημοσιογράφους. Όταν βλέπω εκεί δημοσιογράφους εκτός ΕΕ, φυσικά, μου τραβάει την προσοχή. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευρωπαίους δημοσιογράφους και επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, απαιτεί δράση. Είχαμε κάποιες φρικτές περιπτώσεις, όπως ο Jan Kuciak ή η Μαλτέζα δημοσιογράφος Daphne Galizia. Οι συστάσεις μας ενθαρρύνουν τα κράτη να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους δημοσιογράφους».

Επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών.

«Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης ειδική προστασία, κυρίως εάν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι οι υπολογιστές τους παραβιάζονται κ.λπ.»

«Έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

Το 2022 στο ίδιο έργο θεατές;

Οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ ακόμα δεν έχουν βρεθεί. Τα 40.000.000+ ευρώ της Λίστας Πέτσα, παρά τα όσα πήγαν να αποκαλυφθούν στην Εξεταστική στη Βουλή, η Ν.Δ. έκλεισε άρον-άρον το θέμα και δεν κάλεσε ποτέ τον ίδιο τον κ. Πέτσα, ο οποίος απολαμβάνει το υπουργικό του πόστο. Αποτελεί μεγάλο ερώτημα ποια θα είναι η στάση των ΜΜΕ το 2022 με τη έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα να ξεγυμνώνει το κυβερνητικό αφήγημα και η ωμή αλήθεια των αριθμών να μας αποκαλύπτει γιατί ο θάνατος κερδίζει το ΕΣΥ. Ήδη φαίνεται να μην μπορούν να το «καλύψουν» το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο χρόνος θα μας δείξει μόνο, μετά τις γιορτές κατά πάσα πιθανότητα. Το πρόβλημα όμως παραμένει.

Το δικαίωμα που έχουν οι Έλληνες πολίτες στην Ενημέρωση και την ιερή για το Σύνταγμα, Ελευθερία του Τύπου, κινδυνεύει και αμφισβητείται τρομακτικά από τη διαφθορά, τα συμφέροντα, την κυβερνητική απραξία και πολύ χειρότερα τις παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Τα λίγα ΜΜΕ που αμφισβητούν την μονοφωνία στο δημόσιο διάλογο είναι μια ελπίδα. Το μόνο σίγουρο είναι όμως ένα: Η Δημοκρατία εξακολουθεί να απειλείται στη χώρα που γεννήθηκε.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.