Lupin: Τζέντλεμαν ή απατεώνας; Ή και τα δύο;

Lupin: Τζέντλεμαν ή απατεώνας; Ή και τα δύο;

Στις οθόνες του Netflix, εδώ και 20 μέρες, είναι διαθέσιμα τα πρώτα 5 επεισόδια του 1ου κύκλου της γαλλικής σειράς «Lupin», σε σκηνοθεσία του George Klay, έχοντας ως αποκλειστική πηγή έμπνευσης την ομώνυμη σειρά μυθιστορημάτων, των οποίων δημιουργός είναι ο Maurice Leblanc. Όλα αυτά, με πρωταγωνιστή τον Omar Sy, ενώ το υπόλοιπο cast απαρτίζεται από τους: Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Vincent Londez, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Hervé Pierre, Etan Simon και Shirine Boutella.

O Assane Diop, σε νεαρή ηλικία, αναγκάζεται να μεταναστεύσει μαζί με τον βιοπαλαιστή πατέρα του στην Γαλλία, από την Σενεγάλη, ελπίζοντας πως η μοίρα θα τους φέρονταν με διαφορετικό τρόπο σε γαλλικό έδαφος. Ο πατέρας του, πολύ υπερήφανος και δοτικός άνθρωπος, έχει ως νο1 στόχο την μόρφωση του αγοριού του, θέλοντας να τον απαλλάξει από τον Γολγοθά που ο ίδιος έζησε. Κάπως έτσι, πιάνει δουλειά ως σοφέρ της γνωστής γαλλικής και πάμπλουτης οικογένειας Πελεγκρίνι, με την κυρία του ζεύγους να βοηθάει έμπρακτα την οικογένειά του. Μέχρι που ο κος Πελεγκρίνι, παγιδεύει τον πατέρα σε μια σκευωρία, στέλνοντάς τον στην φυλακή κι από εκεί στην αυτοκτονία. Έτσι, ο Assane υποχρεούται από την εφηβική ηλικία να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός άκαρδου κόσμου, όντας ολομόναχος και δίχως κανένα στήριγμα. Μοναδικό του αποκούμπι, το βιβλίο που του είχε δώσει ο πατέρας του, ονόματι Arsène Lupin.

Ένα βιβλίο, στο οποίο αφηγούνται ιστορίες του ομώνυμου ήρωα, ο οποίος πάντα καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις αστυνομικές αρχές, όντας μονίμως όχι ένα, αλλά δύο βήματα μπροστά από τους διώκτες του. Μάλιστα, ο εφηβικός έρωτας του νεαρού συγκινείται εξίσου με το συγκεκριμένο βιβλίο, ενώ το ίδιο θα συμβεί μελλοντικά με τον γιο που οι δύο τους θα αποκτήσουν.

Μπορεί μέσα στα επόμενα 25 έτη που μεσολάβησαν από την αυτοκτονία του πατέρα του να άλλαξαν πολλά. Μπορεί πλέον να έχει δημιουργήσει οικογένεια, μπορεί το παλμαρέ του ήδη να περιλαμβάνει την συμμετοχή του σε αρκετές απατεωνιές, αλλά πρώτη σκέψη στον νου του πάντα θα είναι να πάρει εκδίκηση για τον άδικο χαμό του πατέρα του. Άριστος στο λέγειν, μαέστρος της εξαπάτησης, ένας μάγος των ελιγμών, καταφέρνει κάθε φορά να παίρνει αυτό ακριβώς που θέλει.

Εκτός από ένα ακόμα σίριαλ αστυνομικής δράσης, το «Lupin» είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν που θίγει και άλλα ζητήματα, άμεσα συνδεδεμένα με την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά είναι το μεταναστευτικό, η ασυδοσία των μεγαλοαστών, τα υποδουλωμένα Μ.Μ.Ε. που δεν αντικρίζουν την αλήθεια, η σχέση των αστυνομικών αρχών με την διαφθορά καθώς και οι ανισότητες σε κάθε πτυχή αυτού του κόσμου.

Δράση, αγωνία για το πώς θα ξεγλιστρήσει για άλλη μία φορά, θαυμασμός για τις δεξιότητές του αλλά και οργή για την επιείκεια με την οποία αντιμετωπίζονται οι μεγαλοαστοί της Γαλλίας. Το Lupin είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Netflix για το 2021, αφού συνδυάζει το εξαιρετικό σενάριο και την κατάλληλη σκηνοθεσία με την μαγευτική ερμηνεία του Omar Sy. Ενώ, το ανατρεπτικό φινάλε των πρώτων 5 επεισοδίων που είναι διαθέσιμα, αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα για μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια, με απώτερο σκοπό να λυθεί το κουβάρι που σχετίζεται με την πραγματική φύση του πρωταγωνιστή. Είναι ένας πραγματικός τζέντλεμαν που δρα με γνώμονα την εξιλέωση τόσο του ίδιου όσο και του πατέρα του, ή άλλος ένας πανούργος λωποδύτης; Ή μήπως και τα δύο;

+ posts

Tο όνομά μου είναι Κωνσταντίνος-Διονύσιος Ρουκανάς, κάτι που δεν ήταν επιλογή μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της Ζακύνθου, πάλι, χωρίς να το επιλέξω. Κατάφερα να γίνω
φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με σκοπό να πολεμήσω το οικονομικό σύστημα από μέσα. Βέβαια τώρα, σκέφτομαι ήδη τρόπους να το υπηρετήσω μελλοντικά. Αυτό ενδέχεται όμως να είναι μια επιλογή μου.
Επιλογή μου σίγουρα, πάντως, ήταν να μπω στην ομάδα του Φοιτητικού
Κόσμου, διότι από την μία η ενασχόληση με την δημοσιογραφία και την αθλητικογραφία αποτελεί μια ουτοπία που θα ήθελα να ζήσω, από την άλλη η γενικότερη δομή της ιστοσελίδας βασίζεται πάνω σε αρχές οι οποίες έχουν βασικό ρόλο στην δική μου ιδιαίτερη κοσμοθεωρία. Η απορία που έχω, ωστόσο, είναι για πόσο καιρό τα παιδιά της ομάδας θα αντέξουν ένα άτομο που δεν έχει υπάρξει σοβαρό ποτέ στην ζωή του για πάνω από 1 λεπτό.
Ίσως, όταν παίζει η ομάδα μου, η ΑΕΚ, κι είναι δύσκολα τα πράγματα γίνομαι υπερβολικά σοβαρός, σε βαθμό να ξεχνάω τις προτεραιότητες που υποτίθεται πως έχω θεσπίσει στην ζωή μου.

One thought on “Lupin: Τζέντλεμαν ή απατεώνας; Ή και τα δύο;

  1. 👏🏼👏🏼👏🏼 Εξαιρετική ανάλυση και χρήση λόγου!

Comments are closed.