MeToo: Ο θάνατος του Τζέφρι Έπσταϊν και λίγες πρόσθετες σκέψεις

MeToo: Ο θάνατος του Τζέφρι Έπσταϊν και λίγες πρόσθετες σκέψεις

Του Νίκου Μερκουράκη, πρώην συντάκτη μας

Όταν έγραψα αυτό το άρθρο τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν ακόμα ένας άγνωστος για μένα κύριος (βλέπετε, δεν έχω μέχρι σήμερα καμία σχέση με το Θέατρο), ο Φιλιππίδης και ο Χαϊκάλης παρέμεναν οι αξιαγάπητοι χιουμορίστες που ξέραμε (μέσα από διάφορες σειρές στην τηλεόραση) και το #metoo ήταν κάτι ξένο για την Ελλάδα.

Star (και άλλα Μ.Μ.Ε.-Λίστας Πέτσα): Ο κατηγορούμενος για το Τίποτα-Ξένα Μ.Μ.Ε.: Σοβαρές καταγγελίες για βιασμό κατά του Δ. Λιγνάδη

Σήμερα, όλα αυτά έχουν αλλάξει. Τα ονόματα των παραπάνω ηθοποιών έχουν γίνει συνώνυμα της αηδίας και το κίνημα του #metoo απέκτησε, επιτέλους, την απαραίτητη βάση του στην χώρα ενώ όλο και περισσότεροι, γυναίκες και άντρες, βγαίνουν και λένε την δική τους ιστορία, από τα προσωπικά τους φρικτά βιώματα. Οι άνθρωποι αυτοί, που προχωρούν σε αυτές τις καταγγελίες, δείχνουν την δύναμη του χαρακτήρα τους, την γενναιότητά τους, την πρόθεσή τους να μην αφήσουν τον τρόμο να τυραννά την ζωή τους και να μην αφήσουν άλλους ανθρώπους να υποφέρουν στα χέρια αηδιαστικών και ξεφτιλισμένων υποκειμένων. Μόνο συγχαρητήρια μπορούμε να πούμε για την απόφασή τους να μιλήσουν.

Επί του Έπσταϊν τώρα.
Επέλεξα να απευθυνθώ στους φίλους μου στην Εφημερίδα αυτή, με σκοπό να αναδημοσιεύσουν -σε ηλεκτρονική πλέον μορφή- την μικρή κάλυψη των συμβάντων που σχετίζονταν με την «αυτοκτονία» του Τζέφρι  Έπσταϊν (περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί), λόγω των συγκυριών του σήμερα. Ο κύριος αυτός ήταν ένας ισχυρός οικονομολόγος, που διατηρούσε στενές σχέσεις με πανίσχυρους ανθρώπους και ο οποίος εν τέλει «αυτοκτόνησε», λίγο πριν από την δίκη του για σωματεμπορία και σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα κορίτσια. Θέλω λοιπόν να σας δείξω ότι η φρικαλέα πράξη της παιδεραστίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά πρόσωπα ενός συγκεκριμένου χώρου. Οι δράστες αποτελούν τέρατα που ζούνε ανάμεσά μας. Άνθρωποι τέτοιοι, υπάρχουν παντού και πολλές φορές είναι τόσο ισχυροί, που δεν μπορεί κανείς να τους αγγίξει. Ένας τέτοιος ισχυρός άνθρωπος υπήρξε και ο Έπσταϊν.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν μαζί με τον τότε νεαρό επιχειρηματία και μετέπειτα πρόεδρο των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ.

Για αυτό βάζω εισαγωγικά όταν μιλάω για την περίφημη «αυτοκτονία» του. Σήμερα είμαι πεπεισμένος, ότι ο Έπσταϊν «αυτοκτονήθηκε», μία σκέψη που μπορεί να την έχετε και εσείς, αν διαβάσετε το άρθρο μου. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, μπορεί να έχετε δει την φράση «Epstein was killed to protect pedophiles in high places». Η δήλωση αυτή είναι τρομακτική. Αλλά αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε, είναι ότι όσοι χρησιμοποιούν την δύναμή τους για να επιβληθούν σε άλλους ανθρώπους, δεν πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητοι. Όσο ισχυροί και αν είναι, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε όσους δεινοπάθησαν στα χέρια τους. Ο Έπσταϊν, αν και τελικά δεν δικάστηκε ποτέ για τις απαίσιες του πράξεις, αποτελεί από την άλλη ένα λαμπρό παράδειγμα, για το ότι οι πράξεις αυτές δεν θα μένουν για πάντα στο σκοτάδι.
 

Για όσα έγραψα στο άρθρο μου τότε, έχω κρατήσει μέχρι σήμερα τις πηγές μου, τις οποίες θα παραθέσω εδώ. Φυσικά μπορείτε και εσείς να βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, καθώς ήταν ένα ζήτημα που είχε σοκάρει τις ΗΠΑ, για αρκετό καιρό.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για όλους όσους κακοποιήθηκαν και ελπίζω να έχετε την δικαίωση που τόσο αξίζετε και επιθυμείτε. 

Πηγές: «Η Καθημερινή», Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, «Ερωτήματα για τον θάνατο του Έπσταϊν»
«Η Εφημερίδα των Συντακτών», Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, «Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον θάνατο του Έπσταϊν»
«Η Εφημερίδα των Συντακτών», Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, «Η νεκροψία αφήνει σκιές για τον θάνατο του Τζέφρι Έπσταϊν»

Ο θάνατος του Τζέφρι Έπσταϊν

Πηγή: NBC News

«Στις 10 Αυγούστου του 2019, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Έπσταϊν αυτοκτόνησε στο κελί του, ύστερα από την σύλληψή του στις 6 Ιουλίου του 2019, με κατηγορίες για εμπόριο λευκής σαρκός και σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών. Ο θάνατός του προκάλεσε χάος στις Η.Π.Α. και απορίες σχετικά με το αν αυτοκτόνησε ή αν, τελικά, τον δολοφόνησαν.

Ο Έπσταϊν ήταν ένα γνωστό πρόσωπο στις Η.Π.Α., αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το 2005 είχε κατηγορηθεί για την παρενόχληση μίας δεκατετράχρονης και αφού ομολόγησε την ενοχή του, καταδικάστηκε το 2008 σε φυλάκιση 13 μηνών, αν και υπήρξε συμφωνία που τον κάλυψε από ομοσπονδιακές κατηγορίες και από τη δίκη για σεξουαλική παρενόχληση 36 κοριτσιών.

Ο θάνατος του προκάλεσε απορίες, σχετικά με το αν πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο Έπσταϊν είχε τοποθετηθεί σε σωφρονιστική μονάδα -υπό μόνιμη παρακολούθηση σε περίπτωση που επιχειρούσε να αυτοκτονήσει- ύστερα από προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας στις 23 Ιουλίου. Στις 29 Ιουλίου τον απομάκρυναν από την στενή παρακολούθηση, αλλά έπρεπε να βρίσκεται στο κελί του με έναν άλλο κρατούμενο και να τον ελέγχουν κάθε 30 λεπτά. Όταν αυτοκτόνησε, ο συγκρατούμενος του είχε μετακινηθεί, δύο κάμερες δεν λειτουργούσαν, ενώ δεν τον είχαν παρακολουθήσει για 3 ώρες. Να σημειωθεί ότι τα άτομα που τον παρακολουθούσαν έκαναν υπερωρίες, αφού υπήρχε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

¨Πώς οι Ομοσπονδιακοί (Πράκτορες του F.B.I.) τον άφησαν να πεθάνει;¨-Το κεντρικό ερώτημα σε πρωτοσέλιδο της βρετανικής Daily Mail.

Η επικεφαλής της ιατροδικαστικής έρευνας, Μπάρμπαρα Σάμσον, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αυτοκτονία δι’απογχονισμού, αλλά οι δικηγόροι του Έπσταϊν, επιμένουν ότι η δολοφονία είναι πιο πιθανή, σύμφωνα και με τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι έρευνες γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν συνεχίζονται, καθώς ο Αμερικανός είχε διασυνδέσεις με ισχυρά πρόσωπα, όπως ο Ντόναλντ Τράμπ, ο Μπίλ Κλίντον και ο Πρίγκηπας Ανδρέας, και η δίκη του θα μπορούσε να εκθέσει τα παραπάνω άτομα και να οδηγήσει στην αποκάλυψη δικτύων εμπορίου λευκής σαρκός.»

+ posts