Μικρά συζυγικά εγκλήματα

Μικρά συζυγικά εγκλήματα

Θα «διαπράττονται» για λίγες ακόμα ημέρες, μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, στο θέατρο Άνεσις – Μικρή σκηνή. Ένα έργο του Eric – Emmanuel Schmitt, στο οποίο ο έρωτας προσεγγίζεται ως ένα έγκλημα από δυο επίδοξους δολοφόνους. Οι ερμηνείες με φυσικότητα και προσωπικό στίγμα, της Ναταλίας Τσαλίκη και του Άρη Λεμπεσόπουλου, σκηνοθετούνται από την αισθητική του Σωτήρη Τσαφούλια. Ο αστυνομικός συγγραφέας Ζιλ, κάτοχος πολλών θεωριών, θα χάσει την μνήμη του (δεν σας λέω πως) και η Λίζα η σύζυγός του, θα αναγκαστεί να του θυμίσει, αναφερόμενη στο παρελθόν, ποιοι είναι. Ένα νουάρ μυθιστόρημα, όπως χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι συντελεστές του, το οποίο μας εισάγει στα σκοτάδια της ανθρώπινης σκέψης και την ζαλάδα από τις περιστροφές γύρω από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο υπεραναλυτικός συλλογισμός με την σύμμαχο του, φαντασία, να σκαρώνουν αδιέξοδα και να αναστατώνουν τους φόβους και τις ανασφάλειες μας. Ενώ η ανατρεπτική του πλοκή σε ένα βαθιά πυρηνικό κείμενο, ξεπροβοδίζει τους θεατές του, γεμάτους ερωτήματα και συνειδητοποιήσεις.

Οι ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες, διαυγείς και γοητευτικοί του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και του σημαντικότερου της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται να μαγνητίζουν τον Σωτήρη Τσαφούλια, ο οποίος μετά τον «Επισκέπτη» (διατίθεται σε βιβλίο, περυσινή παράσταση) , βρίσκεται στο θέατρο Βεακή έως τις 29 Φεβρουαρίου με τον Γιάννη Μπέζο, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Μπίλιω Μαρνέλη, με τις «Αινιγματικές Παραλλαγές». Η μοιραία και καθόλου τυχαία συνάντηση ενός υπομονετικού δημοσιογράφου, με τον απροσέγγιστο συγγραφέα Αμπέλ Ζνόρκο, μοναχικό και μοναδικό κάτοικο, ενός μικρού νησιού της θάλασσάς της Νορβηγίας.

Κοινό των δύο παραστάσεων ίσως η προσπάθεια νοηματοδότησης της αγάπης, απέναντι στο φθαρτό και το πάθος του έρωτα. Το πρώτο (Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα) εστιάζει στην ένταση της συμβίωσης και το δεύτερο (Αινιγματικές παραλλαγές) στην αποχή από την συνύπαρξη και την προστασία από την ενδεχόμενη απογοήτευση της.

Πηγή εικόνας: athinorama.gr

Η εξισορροπητική, δικαιοκρατική, ανθρώπινη και βαθιά ελεύθερη ματιά του Σωτήρη Τσαφούλια τον κάνει να ξεχωρίζει (για πάρτη του οποίου βάλαμε Cosmote TV). Ο δημιουργός του «Έτερος Εγώ» κι ο Έλληνας που άνοιξε την πόρτα στο Netflix και με αυτοσεβασμό του την βρόντηξε, κάνει πρεμιέρα απόψε με την πολυαναμενόμενη του σειρά «17 κλωστές». Ένα έγκλημα στην κοινότητα των Κυθήρων, έρχεται να μας ψιθυρίσει κάτι κάπως επίκαιρο. Την δύναμη του συνόλου μας, να μετατρέπει τα μέλη του σε τέρατα και εκείνα να κόβουν τα νήματα της ζωής. Συμπληρωματικά με το έργο του, προτείνω να δείτε και τις συνεντεύξεις του. Ελπίζουμε να πήρατε ιδέες.

+ posts

Ονομάζομαι Μυρόπη (Υρώ) Δασκαλάκη και είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά, ενώ ζω πλέον στην Αθήνα. Συνήθως ψάχνω τον εαυτό μου σε ανισόπεδες ντίσκο. Γοητεύομαι από το άνοιγμα των μεγάλων και βελούδινων κουρτινών των θεάτρων.

Συγκινούμαι από τις ιστορίες του μυαλού και τρομάζω από αυτές της ζωής. Μ’ αρέσουν οι κυριακάτικες ορεινές πορείες, το ρεμπέτικο, η τζαζ, ο Σωκράτης και ο Χατζιδάκις. Όταν δεν γράφω τις φλασιές μου στο χαρτί, τραγουδάω σε παρέες και αράζω με τους φίλους μου. Στον Φοιτητικό Κόσμο, θέλω να βρω τον εαυτό μου γράφοντας όσα με στριμώχνουν, όσα είδα και θέλω να προτείνω.